fredag 4 december 2009

Socialdemokratin omodern?

Uppdaterad 091204:

Rapport visar på en hemlig undersökning där socialdemokraterna tappar i förtroende i väldigt många frågor. (hemlig och hemlig, jag antar att någon vet, men det blir väl lite extra spännande så här för de som tror att alla läsare är dumma.) Glädjande för moderaterna och mindre kul för C och KD.

I min egen hemmagjorda tolkning så tror jag inte att det är Mona Sahlins fel utan att det helt enkelt handlar om att tiden på många sätt sprungit förbi den socialdemokratiska politiken. Människor är mer välutbildade idag och har större chanser och möjligheter att klara sig överhuvudtaget. Förr behövdes samhällets stöd på andra grunder än idag, och de grunderna finns inte kvar. Så orden om solidaritet och fördelningspolitik (höjda skatter) ekar lite tomma idag. Det finns de som behöver hjälp i samhället och de ska natruligtvis ha det, ingen säger emot den saken även om det är en av socialdemokraternas paradfrågor att protestera mot borgerligheten. Men vilka grunder finns det i allt detta gnäll och skrämselpropaganda? Visserligen drar vi iväg med våra känslor vi är inte alltid så rationella i stundens ingivelse. Intressant artikel i Sydsvenskan om magkänslan som styr , det handlar om Schweiz och minareter. Eller läs här om människan som rationell varelse. Det manar till eftertanke.

Moderaterna

Moderaterna är mitt val men det är ingen anledning att inte fundera även kring den moderata politiken. Det är i diskussioner man får olika perspektiv och gör egna val. Min blogg är inte bara en broschyr för mitt parti. Jag tror på moderaternas arbetslinje även om den säkert behöver förklaras lite mer pedagogiskt och kanske också justeras en aning, i synnerhet mot sjuförsäkringen. Den hälsosamme ekonomisten ger på sin blogg en bra och tydlig bild av det som behöver sägas i den frågan. Inget är svart eller vitt så som det ofta framställs.

Jag tror på moderaternas tankar om individens frihet, det är min egen grund för att vara med i partiet och visst svider FRA-lagen och flera av de andra integritetskränkande tankar som dyker upp. Trots allt så finns det ljus och från regeringshåll börjar fundera och kanske rent av intressera sig för internetfrågor. Så något gott kanske det kan ha med sig att en del av oss så livfullt protesterat. Men samtidigt börjar det protesteras mot FRA-lagen både här och där. Exempelvis på Åland. Inget bra Goodwill för Sverige. Uppdatering: Anders Mildner har skrivit en tankeväckande artikel om hur partier hanterar integritetsfrågan. Man ska aldrig underskatta sin publik är temat.

Idag är det nya mätningar och då rasar moderaterna och KD står rätt still och (s) ökar en aning. Man måste ta siffrorna med en nypa salt, de kan betyda vad som helst egentligen. I alla fall på detaljnivå. Det är klart att jag gillar när det går bra för moderaterna men man får dock inte stoppa huvudet i sanden och bara säga tralala vad vi är bra. För det finns alltid anledning till eftertanke. Jag tycker att det är viktigt att tänka så rent allmänt.

Farmor Gun plockar ofta fram de dolda russinen ur kakan. Hon leder mig in på Henrik Oskarsson blogg som skriver intressant om det jag själv ofta hävdar och det är att nätfrågorna har betydelse. Han har gjort en sammanställning över valdeltagandet i olika partier i EU-valet, siffrorna kommer från SCB. Där kan man se att de etablerade partierna naturligtvis har flest röstande. Men man kan också se att Piratpartiet har mer än dubbelt så många röster som SD har. Man kan fundera över varför diskussionerna kring de senare är så heta och att man inte låtsas om Piratpartiet, nätet blir en ickefråga av någon anledning. Man bör inte bortse ifrån att PP har lyckats mobilisera valdeltagande med små resurser genom ett mycket aktivt användande av internet.

Om man tittar på Bloggportalen.se och ser till de bloggar som finns där bland mest lästa så kan man se att ungdoms- och modebloggarna har flera hundra tusen läsare i veckan! Det de skriver om idag är kanske inte är så väsentligt för den politiska världen, men i morgon är det absolut så. De finns på nätet, de använder nätet och de kan i likhet med Piratpartiet mobilisera kring olika för den gruppen viktiga frågor. Vi har bara sett början av detta, tro mig. Kent skriver om strutsen som stoppar huvudet i sanden. Det har han rätt i och det gäller nog alla partier just nu. Det gäller att inte fastna i gamla föreställningar. Mycket som är gammalt gäller förstås, men det finns mycket nytt också. Kraften internet exempelvis.


Internetgodis

Det talas mycket om våld, pedofili, bedräger på internet. Det skapar rubrikerna. Men det mesta som sker är bra saker.

ör att ge ett av de goda exemplen på internet så kommer ett här: En kille undrar hur man sätter samman ett styrlager på en gammal cykel. Han bor på internet nånstans, i England kanske, det är inte så noga, kan vara USA också. Flera personer rycker ut till hjälp. Maken tar kameran och ger sig ut i garaget och fotar lite han har nämligen exakt det styrlager som efterfrågas. Proceduren tog från det att frågan ställdes till att frågeställaren kunde tacka så mycket för hjälpen ungefär en timma och en kvart. Oj och så blev det lite fel och snabbt korrigeras det hela. Detta utan inblandning från myndigheter och andra förståsigpåare. Se här.

Överallt händer det såna här grejor på internet, hela tiden. De allra flesta människor är hyggliga och hjälpsamma. Undra på att man vill ha sitt internet i fred.

(intressant)

Många bloggar förstår om opionssiffrorna och partiernas tillkortakommanden och fördelar från olika perspektiv: Göran Pettersson, Tokmoderaten, den hälsosamme ekonomisten, Göran, Högberg, Peter , Michaelas

Expressen DN

4 kommentarer:

Grottolle sa...

Det beror nog inte på att folk är mera välutbildade nu att S tappat stöd och M gått framåt... Beror nog mera på att folk har blivit mera egotrippade.. Det är bara att titta på den hära länken.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_253673.svd

Nils sa...

Jag skulle gärna ha velat skriva något klokt om Moderaterna och integriteten, men Anders Mildner har redan skrivit så klokt att jag hellre länkar till honom.

Johan Westerholm sa...

Mary

Tycker alltid det är så konstigt med dessa hemliga rapporter och i förekommande fall bilder.

När media skriver om dom är dom ju inte hemliga längre.....

Annars, tänkvärt inlägg men som du vet håller jag naturligtvis inte med dig :D

Mvh

Johan

Mary sa...

Bra Nils att du tog upp Mildners artikel - jag trodde nämligen att den länken var med här, men kanske i något jag skrev tidigare.

Tack Johan - det är bekant att du inte alltid håller med mig ;-) - men det är OK.