lördag 16 januari 2010

Hur ska man vinna valet...

Just nu ser det lite mörkt ut för borgerligheten om man ser till opinonssiffrorna. Socialdemokraterna har slagit till med sin valstrategi. Det skrivs böcker om det förfärliga landet Sverige blivit. Allt är borgarnas fel förstås. Det är som om det inte funnits något Sverige tidigare. Eller så har alliansen på tre år lyckats få oss alla att kräla i skiten. Allt är nämligen fel. Påminner man om att grunden i landets olika system byggts på socialdemokratiska partiets idéer så är man orättvis och smutskastande. Det där med att se bjälken i sitt eget och grandet i sin nästas öga...

Socialdemokraterna har som sagt kommit ut med en famös bok om hur dåligt det är i Sverige. Det svartaste landet i världen vad det verkar. Ingen är glad alla mår dåligt. Det finns inga chanser för någon som det ser ut. Det är Anna Sjödin och Thomas Hartmann som skrivit boken Vem bryr sig? En bok om Sverige. Den handlar om hur skuldsatta måste lämna sina hem. Den handlar om den åldrande gamle Dagmar och det handlar om Anneli som måste ta SMS-lån för att köpa kläder till barnen. De skriver om utanförskap. Ja   och vem brydde sig förut kan man undra. På den gamla goda tiden, innan alliansen förstörde hela landet. På tre år. Just det faller på sin egen rimlighet och ingen ens med fantasi kan tro att det förhåller sig så. (Uppdatering: Jag har fått påpekande från författaren och Erik L att jag hårdragit innehållet utan att läsa boken som ger kängor åt både höger och vänster. Jag har dock bara använt och tolkat de rubriker som presenterar boken på hemsidan. Så har jag gjort och jag ber om ursäkt. Nu ser jag fram emot ett dedikerat exemplar så ska jag recensera den på riktigt ;-)

Inte bara rödgörna som hotar

Det är nog inte socialdemokraterna som är den svåra biten att vinna valet med. Det sitter snarare i tungrodda organisationer med lokalföreningar som sitter fast i gamla arbetsformer. Det är inte alls självklart att bjuda in intresserade valarbetare att delta i olika aktiviteter utan de får snällt vänta tills det blir deras tur. Möten pågår kring valkampanjer och deltar gör speciellt utvalda. Informationen nås bara av vissa utvalda. Det kommer inte att fungera framöver är min mening. Tar man inte vara på de olika möjliga krafterna som finns så går man miste om dugliga valarbetare.

När lokala föreningar brister i att ta tillvara andras engagemang så måste vi börja jobba på annorlunda sätt. Vissa känner tryggheten i att det är som det alltid har varit, andra vill inte släppa i från sig den makt som informationsföreträdet ger. I internetåldern är informationen flödande och transparent det går inte att dölja den. Människor kräver delaktighet. De skaffar den information de vill ha och lär känna de personer de vill nå på annat sätt och framförallt deltar de i diskussioner och förmedlar egna åsikter, kunskaper och insikter. Det blir ett enda stort grupparbete av det hela. På internet tar alla del och vill inte sitta och vänta på tur eller på att bli kallad. Vill man ha dynamik och kraft i valrörelsen så bör man ta vara på de möjligheter som finns. De som inte får vara med drar till andra ställen. Så kommer det att bli. Det är ändå ingen idé tänks det och så lägge man sig på soffan i stälelt för att delta.

Att mobilisera krafter
Under EU-valet lyckades Piratpartiet med konststycket att få in två personer i EU-parlamentet. Regeringspartiet moderaterna har fyra. Hur gick det här till? Dels så fokuserade PP på en fråga som ligger många nära hjärtat - den personliga integriteten som i sig hotas av alla möjliga lagar numera. Men framförallt mobiliserade de varandra. All deras verksamhet pågår under total öppenhet på internet. Någon känd politisk TV-rapporter undrade lite småskuret om de skulle orka bort från datorn när det väl var dags att rösta. Ja, det visade sig väl att det gjorde det. Detta är Piratpartiets starka kort, mobiliseringssnabbheten och sen kamratligheten dem emellan.

Hur de nu när de vill in i Riksdagen berömmer varandra, tar ställning för vissa och framförallt länkar och bjuder upp inför öppen ridå. Styrelse- och årsmöten sker online. Öppenheten känns total. Det är den naturligtvis inte men det känns så och det räcker långt. Av fem bloggar kring ämnet Politik och Samhälle har Piratpartiet tre stycken nominerade till Stora Bloggpriset som anordnas av Aftonbladet. Inget av de etablerade partierna är representerade. Vad säger det? De röstar på varandra och ställer upp. De är duktiga på det.

Enligt Piratpartiets hemsida har moderaterna 54858 medlemmar och Piratpartiet 48453 , centern 43211, kd 22919 och fp 17799. Siffrorna kanske inte är exakta men de ger en vägledning i alla fall. Man ska komma ihåg att Piratpartiet i princip bara agerar på nätet. Det är lätt att nå dem, informationen kring i princip allt som pågår ligger öppen för alla, även de som inte är medlemmar kan ta del. De behärskar internet och använder det fullt ut, det i sin tur lockar även andra, i synnerhet yngre personer, även om det nu visat sig att det finns åtskilliga äldre som också är engagerade. Farmor Gun som passerat över 70 är en av de till Stora Bloggpriset nominerade. Hon kandiderar till Riksdagen för sitt parti.

Ta vara på sina egna är A och O
Hur ska vi andra göra inför valet? När vi inte ens lyckas ta vara på dem som vill vara med utan puttar undan dem på olika sätt? När vi inte ser det högre målet utan fastnar i tjafs och amatörmässigt ledarskap och nu menr jag generellt, finns inte en politisk förening där det inte blir trassel. Man hör det hela tiden från alla håll. Tänk så mycket kraft som går åt till det som i stället skulle kunna riktas mot en mobilisering att nå det högre målet - att vinna valet.

Jag tror vi måste satsa på en virtuell förening vars medlemmar blir självskrivna ledamöter i lokalstyrelserna för att få insyn. Kanske att Allians för Sverige är en grund där detta kan starta.

Det kan vara möjligt att vi andra blir lite mer som Piratpartiet genom att öppna upp. Dem å sin sida kommer att vara tvingade att ordna sig lite mer som vi andra. Men helt så kommer det aldrig att bli eftersom de har förstått det här med interaktivitet, dialog, öppenhet och fria samtal. Det är egentligen bara släppa på bromsen, hålla bilen på vägen och sen köra, eller hur?

Detta var mitt alldeles eget inlägg i debatten i transperensen namn.


(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

17 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Mary.

Du har rätt. Det är knappast alliansen som skapat alla problem. I boken har vi talat med många människor som upplever maktlöshet och vi riktar kritik både mot höger och vänster. Dessutom lyfter vi (tro det eller ej) exempel där högern faktiskt gjort bra saker.

Exempelvis inom integritetsområdet tycker vi dock att (s) och (m) har mycket att bevisa.

Du behöver alltså inte tro att vi är så förutsägbara att vi bara kastar paj på de senaste tre åren... *ler*

Vänligen och ha det gott

Thomas Hartman

Mary X Jensen sa...

Thomas - jag ska läsa boken med intresse...

EKOMAT OCH EKOTIPS sa...

Hej Mary!

Det här med att hur skall man vinna valet är en mycket intressant fråga.

Här tror jag att det gäller att få med sig de som hittills känner sig illa behandlade. Dvs unga i utanförskap, unga arbetslösa och studenter. Helt enkelt få med sig framtiden. De som är svårast att få med sig är förstagångsväljare.

Jag har ägnat lite tid att titta på vad forskningen säger om det här och då har Göteborgs Universitet en hel del att bidra med. Man kan se att väldigt många förstagångsväljare röstar "rött" dvs antingen socialdemokratiskt eller på vänsterpartiet.

Det är inte helt lätt att i forskningen hitta någon bra förklaring. Men, med mina kunskaper om hur de ser ut bland
studenter, så kan jag nog säga att det beror på att många universitet, högskolor och deras studentkårer domineras av vänsteranhängare.

Jag har egen erfarenhet av det här och försökte hjälpa till att bryta vänstersidans monopol på makten inom studentkåren på en högskola i början av 2000-talet. Det uppskattades inte kan jag lugnt berätta. Vi fick inte ens publiceras i kårtidningen utan våra artiklar stoppades av olika konstiga ursäkter och undanflykter.

Således har vi gediget arbete framför oss om vi skall klara av att få med oss framtidens röster, dvs de unga.

Sedan är det ofta så att många lärare, och då speciellt lärare inom de samhällsvetenskapliga disciplinerna är "röda" och de
försöker inte låta bli att påverka eleverna med sina åsikter. Tyvärr har jag också erfarenhet av det här.

Således tror jag att de unga har indoktrinerats en hel del genom socialdemokratisk politik i skolan och sedan fortsätter det genom den högre utbildningen, åtminstone inom de samhällsvetenskapliga disciplinerna.

Det kan bli svårt att övertyga dessa att rösta på alliansen, till en början. Men vi går inte ge upp framtiden.

Erik Laakso sa...

Mary, du skriver:
"Socialdemokraterna har som sagt kommit ut med en famös bok om hur dåligt det är i Sverige. Det svartaste landet i världen vad det verkar. Ingen är glad alla mår dåligt. Det finns inga chanser för någon som det ser ut. Det är Anna Sjödin och Thomas Hartmann som skrivit boken Vem bryr sig? En bok om Sverige. Den handlar om hur skuldsatta måste lämna sina hem. Den handlar om den åldrande gamle Dagmar och det handlar om Anneli som måste ta SMS-lån för att köpa kläder till barnen. De skriver om utanförskap. Ja och vem brydde sig förut kan man undra. På den gamla goda tiden, innan alliansen förstörde hela landet. På tre år. Just det faller på sin egen rimlighet och ingen ens med fantasi kan tro att det förhåller sig så."
Sedan svarar du Thomas, i kommentatorsfältet, att du med intresse ska läsa boken.
Min åsikt är att man nog ska ha läst böcker man använder storsläggan för att drämma till.
Mvh Erik

Anonym sa...

"Under EU-valet lyckades Piratpartiet med konststycket att få in två personer i EU-parlamentet. Regeringspartiet moderaterna har fyra. Hur gick det här till? Dels så fokuserade PP på en fråga som ligger många nära hjärtat - den personliga integriteten som i sig hotas av alla möjliga lagar numera."

Ja tjena - lycka till med fokusera på den frågan i valet!
Skrattretande om ni inom Alliansen inbillar er att ni har någon trovärdighet kvar i den frågan!

Mary X Jensen sa...

Erik L - jag läste på hemsidan vilken jag länkar till också, så jag tycker väl inte att jag klappade till så hårt precis. Det framgår där att man slår åt alla håll. Thomas har också poängterat det.

Dock är det fantastiskt vilka ömma fötter det finns att trampa på ;-) ingen får vara dum mot socialdemokraterna känns det som medan det är helt OK att säga precis vad som helst om alliansen.




Boken är bara en del som beskriver eländet.

Mary X Jensen sa...

Anonym du hajar bestämt inte riktigt vad jag menar. Det handlar om att mobilisera krafter via internet och det är piratpartiet helt outstanding på. Att jag nämner personlig integritet är bara ett exempel. Det finns förstås andra frågor också som man skulle kunna mobilisera nätkraft kring. Om man vill och lär sig hur det fungerar.

Unknown sa...

Mary, just nu talas det mycket om försäkringskassan och de groteska regler den fått av alliansregeringen samt de hemska konsekvenser de får.

Det är faktiskt alliansens fel att det ser ut så.

Men ok då, vad gör man åt saken om man ändå vill hålla fast vid det som kallas arbetslinjen? Jag läste ett bra inlägg på http://fridholm.net/2010/01/14/varfor-arbetslinjen/ som handlar om detta.
Såg jag en liknande text från Reinfeldts penna skulle jag ha långt större förtroende för moderaterna än jag har idag. Hittils har jag bara sett en kompakt tystnad från det hållet.

Killen som skriver tycks vara borgerligt lagd men kan ändå erkänna svagheter i den politiken och att vissa saker inte blivit riktigt bra.

I nuläget kan jag inte se att någon ansvarig politiker ställt sig upp och tagit sitt ansvar utan bara en grupp människor som vill att saken göms bort inför valet. Det ger inget som helst förtroende, tvärtom.

Unknown sa...

Heh, borde kanske läsa resten av din blogg också :-)

Jag missade helt att du redan tagit upp den länken själv.

Anonym sa...

Jag har inga ömma fötter för socialdemokratins räkning. Däremot vill jag undvika att redan på förhand tolkas som okritisk partipropaganda ;-)

Vänligen

Thomas

Erik Laakso sa...

Mary, inte heller jag har några ömma tår för socialdemokratin. Om det visar sig att Thomas och Annas bok (efter att jag läst den det vill säga) är så enkelspårig och konstig som du väljer att framställa den som så är det mycket troligt att jag kommer ha en hel del synpunkter på det. Men jag ska i alla fall läsa boken innan jag recenserar den och talar om vad den har för syften och infallsvinklar. Det borde nog du också ha gjort för annars lutar det snarast åt att du väljer att göra exakt det du anklagar boken för fast från andra hållet.

Mary X Jensen sa...

Thomas och Erik - ni har nog övertolkat mig. Kanske på grund av känslighet ;-) Jag ska rätta till det i texten.

Boken som jag läste om på dess hemsida, vilken jag också länkar till presenterar rubrikerna så som de är beskrivna ovan. Det var de jag reagerade över och sen tolkade jag utifrån dem. Fundera lite på hur boken presenteras. För det är som sagt bara de rubriker som finns på hemsidan jag använt. Att jag sedan lagt mina värderingar på innehållet i dem är en annan sak. Så är det alltid.

Anonym sa...

otroligt bra skrivet.

Peter sa...

Hej!

Bara för att boken är skriven av två förmodat sannolika socialdemokrater är det inte samma sak som att Socialdemokraterna har gett ut boken.

Boken är publicerad av Ekerlids förlag som ägs av Bertil Ekerlid, vars politiska hemvist för mig är okänd. Ekerlids förlag ger även ut böcker om ledarskap, böcker om kungafamiljen etc.

Skillnaden kan tyckas hårfin, men jag tycker man ska akilja på politisk litteratur som ges ut av partierna och debattlitteratur som ges ut av fristående förlag, där författarna enbart företräder sig själva.

Om du skulle författa en debattbok som gavs ut på Ekerlids förelag är det inte samma sak som att moderaterna har gett ut boken.

mvh
Peter på Röda Berget

Mary X Jensen sa...

Röda berget - du har aknske sett konversationen mellan mig och Thomas. JAg tog helt enkelt rubrikerna så som de stod upp emot mi när jag läste på bokens hemsida. Det är ofta så att man drar slutsatser utifrån det man ser och det man vet. Mänskligt. Sne är väl både Anna S och Tomas H socialdeokrater vad jag vet. Hur som helst så har jag korrigerat i teten och lovat att läsa boken. Med andra ögon.

Eva Hillén Ahlström sa...

Vem bryr sig?
http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=38895

Mvh/Eva

Mary X Jensen sa...

Eva - jag lade en kommentar på din blogg ;-)