lördag 23 januari 2010

Moderata kvinnor vill inte ha kvotering...

Frågan om kvotering av kvinnor till styrelseplatser dök upp häromdagen via ett uttalande från Per Schlingmann. Många moderater höjde på ögonbrynet lite extra. Vafalls. Kvotering? Var inte detta en utagerad fråga för moderaterna? Det tycker i alla fall Lidingös kommunalråd Paul Lindquist. Johan Lundberg undrar på Axessbloggen om moderaterna tappat kompassen. Vi får hoppas att det inte är så.


Vem vill vara den inkvoterade frågad jag igår? På sätt och vis är vi alla inkvoterade men vi behöver väl ändå inte få papper på det? Går detta förslag igenom tar vi ett steg tillbaka. Då kommer alla kvinnor som sitter i styrelser att betraktas som om de är inkvoterade. Det vore extremt olyckligt. Nu när vi börjar komma igång.

Ett antal kvinnliga moderata riksdagsledamöter skriver på Brännpunkt om sin syn på kvotering, de vill inte ha den.

"... Men för oss handlar jämställd het om rätten att vara sig själv, att vara individ och inte ses som en del av ett kollektiv. Moderat politik har alltid utgått från medborgaren och borde göra så även i jämställdhetsfrågan ..."

Jag ställer som moderat kvinna mig helt bakom detta och är själv en ickekvoterad kvinnlig styrelseledamot i ett kommunat teknikbolag. Det går utmärkt.

Det kanske är väl menat men det känns inte rätt med kvoteringstanken. Det finns andra sätt. Föregå med gott exempel, utbilda, betala kvinnor lika mycket som män osv.

Finns annat att göra för jämställdeheten än kvotering menar Expressen.
(SvD) (SvD)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Hartassen fram. Det ÄR menat av den som vill att vi lyckas med valet. Ibland trampar han snett.
Ideologi och valframgång kanske är oförenliga? Kvotera antalet spin doctors i alla partier.
Fortfarande saknar jag en sund pensionslösning för familjer.
En kvinna och en man gifter sig får barn sedan kommer föräldrapenning(något som jag anser familjen skall bessluta på egen hand). Modelen borde vara,att alla gifta par delar pensionspoängen 50% vardera. Bytrer man partner tar man med sig sin poäng och börjar mot nya djärva mål.

Kurt sa...

Denna vecka fick vi veta att regeringen nästa vecka kommer att tillsätta den nya EU-ministern. Men det är redan klart att det blir en Folkpartist, och att det blir en kvinna - men det handlar naturligtvis inte om kvotering?

Sofia sa...

Du har inte fattat spelreglerna i Nya Moderaterna. Snart kommer partitoppen att fatta beslut om obligatorisk kvotering som en del av den nymoderata förnyelsen. Då kommer du + alla andra som nu opponerar sig offentligt att tvingas till tystnad och underkastelse. Samt att (som Karl Sigfrid) tvingas att offentligt försvara det man någon månad tidigare var emot. Ingen intern oppostion tillåts eftersom partiledningen vet att de inte kan försvara den principlösa opportunism som styr partiet.

Mary sa...

Sofia - jag kan ta vara på mig. Ibland får man kompromissa, men inte till vilket pris som helst.

embryo sa...

Lägg ner styrelserna.

Kvotera in de anställda på ägarposterna.

Ge makten åt dem som arbetar; åt oss alla en lika stor skärv.

Sann rättvisa möblerar om på allvar: klass går före kön.

Mary sa...

embryo - det står var och en fritt att starta ett eget företag.

embryo sa...

Säg det till de som jobbar/jobbade på SAAB.

Säg det till de som sliter på verkstadsgolvet på företag där styrelsearvoden och direktörsbonusar uppgår till - i jämförelse med månadslöner för anställda - astronomiska summor.

Säg det till dem som har sina barn på avknoppade dagis som visar sig gå med miljonvinster till ägarna, medan föräldrarna får bidra med begagnade leksaker hemifrån.

Säg det till sjukpensionärer och folkpensionärer och arbetslösa som ser sina inkomster sänkta medan de som balanserar på arbetslinjen får sänkt skatt och sänkt skatt och sänkt skatt.

Ah. Jag känner doften av revolution! Av ett folk som reser sig och kastar sina dyra handväskor i huvudena på bossar och politruker.