söndag 24 januari 2010

Visa väljarna respekt - de är inte dumma i huvudet...

Uppdatering: Det ska stå här att jag tycker att Fredrik Reinfeldt är klockren vinnare ;-) redan i förväg.

Valrörelsen har börjat bli allt synligare för alla och den tycks leva ett liv lite för sig själv dessutom. Socialdemokraterna et alles leder just nu enligt senaste opinionsmätningen. Johan W nämner ordet kvartalsekonomi och man kan inte annat än hålla med när det gäller opinionssiffrorna. Alla drar efter andan och det blir som att åka med Roslagsbanan på hösten när löven fallit. Fram en bit och så stopp och så busstur och en omväg och så fram en bit igen och slutligen är man framme. Det är verkligheten det, tidtabellerna förblir en skrivbordsdröm om hur det vore önskvärt att det ska fungera. Tidtabellen är lika med valstrategierna. Det funkar inte hela vägen. Verkligheten är en annan och ibland är tryckfelsnisse framme. För resenären handlar det om att komma fram till resmålet, helst på utsatt tid. Väljarna känner nog lika.

Idag startar partiledardebatten mellan Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt.  (Agenda SVT2 klockan 21.15 i kväll) . Jag önskar bara en sak och det är att de talar om vart de vill med sina partier. Inte talar om hur fel de andra har. Det blir lite ointressant för den som lyssnar. Vi tänker nämligen själva. Jag har bestämt mig för Fredrik Reinfeldt och jobbar för honom. Men jag är mer intresserad av att han talar om VARFÖR något ska ändras, VAD som ska ske och HUR det ska göras. Inte bara ATT som om alla förstår vad som är bäst för dem, så är det inte. Väljarna är inte dumma i huvudet och olika mantran i form av Corporate Bullshittermer är bara irriterande och känns lika fånigt vilket parti som än uttalar det. Valdebatter ska vända sig till väljarna inte internt mellan partierna. Även om lite pajkastning och strid förstås hör till spelets regler, och visst är det underhållande. För min del får det hellere vara lite humor än ren smutskastning. Fredrik Reinfeldt brukar ha mest humor, hoppas den kommer att glimta fram ikväll.. Det är dock väljarna som till sist avgör och de vill inte infantiliseras, det är en bra insikt för alla partier att ha i åtanke.

Vad Mona Sahlin säger, har gjort och tänker göra intresserar mig inte så mycket. Jag hoppas dock att hon kommer att ha sin snygga handväska med sig som en signal om att här är det jag som bestämmer, alternativt att hon visar sig med olika väskor och kassar av olika dignitiet varje gång hon visar sig fram till valet. Det gäller att göra något positivt av allt.

GP har en bra analys av opinionsläget. Det är många väljare som röstar blankt eller inte bestämt sig. Och av någon anledning så fortsätter man att negligera Piratpartiet och stoppa in dem bland övriga. Tror att det är fel. De lyckades med konsten att mobilisera sina väljare och de lyckades med konststycket att få in TVÅ personer i EU-parlamentet! Moderaterna har FYRA. Är inte det en signal så god som någon?  Vakna här! Att jämföra ungdomsförbundens antal med frimärkssamlare är lite i tossigaste laget ändå.

Heja Fredrik - hoppas det går bra ikväll.
Tips från min lilla pulpet: Mer känsla än taktik, så går det vägen.

Aftonbladet

Några av oss som kommer att följa debatten i kväll och säkert också  kommer att ha synpunkter. Ser fram emot det:

Moderatbloggar: Kent Persson, numera listetta till Örebros kommunalval (Grattis),  Per HagwallStaffan Strömbäck, Göran Pettersson, Mikael P och Fredrik Antonsson

Sossebloggar: Röda Berget  Mitt i steget   Claes Krantz  Peter L Andersson Högbergs tankar och så alliansfrittsverige förstås. Jag måste träna på att skriva lika kort och kärnfullt som de gör och då menar jag att klappa tillbaka.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

9 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

Jag kommer också att titta på TV... men du kanske inte bryr dig om vad jag kommer att tycka. :-(

Mary sa...

Vad - missade jag dig Fredrik? Det var klantigt. Nu är det fixat ;-)

embryo sa...

Sant!

Oppositionen leder med 10%; väljarna är inte dumma i huvudet.

Leif Ekstedt sa...

Man får väl inte säga att han är klockren alla gånger. Men med lugn och tydlighet så kommer man långt.
Motståndarna får väl leva med sina
brister - vi behöver inte påminna dem. Bättre att påminna presumtiva väljare vad de har att de fram emot
vid Alliansens valseger.

Mary sa...

Jag tycker att Fredrik Reinfeldt är klockren när han talar. Jag gillar hans framtoning och känner stort förtroende för honom och tycker att han är som bäst när han släpper fram lite av sin humor. Med glimten i ögat. Då är han som allra bäst.

Opinionssiffrorna tar jag inte på allvar, de hoppar ju fram och tillbaka.

Tokmoderaten sa...

Tack Mary. Och jag delar din åsikt om Reinfeldt - när han brinner är han klockren. Senast var han dock pompös och lite dryg. Nu vill jag se honom gå "Back to the roots"

embryo sa...

Sant!

Siffrorna hoppar lite fram: fram för det framtåtblickande och rättvisetänkande miljö- och solidaritetsalternativet, det rödgröna kraftfältet.

Och lite bak: bak för den bakhala och segsnåla alliansen med sina reformer som hela tiden får de svaga och utsatta - och dem som vill varandra väl - att mås ämre och att protestera.

Valsedeln är ingen fusklapp; den är reda papper.

Lars-Erick Forsgren sa...

Visst ska jag se på teve. Dock ej debatten i tvåan. Varken Reinfeldt eller Sahlin brukar imponera på mig. Humor har de inte mkt av ngn av dem, i vart fall sällan in teve.
Reinfeldt börjar alltmer likna Göran Persson, pompös och dryg. Och vad vill han? Egentligen. Mer än att fortsätta regera.

Nej, jag föredrar Damernas detektivbyrå i ettan. Humor och medkänsla och härligt skådespel.

Lars-Erick Forsgren sa...

Lästips.

http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/standigt-denna-liberalism.html