söndag 24 januari 2010

OK Fredrik - då kör vi ända in i kaklet...

Som varje sann politiskt intresserad lyssnades det på SVT Agenda och partiledardebatten här. Fredrik vann den lätt tyckte vi. Han vinner förtroende på sitt lugna och tydliga sätt. Så är det bara.

Mona Sahlin är bra på sitt sätt hon också. Hon är en erfaren politiker men hon snackar så mycket konstigheter som för en moderat känns avigt. Det där användandet av stupstock stup i kvarten känns konstruerat och har kanske vattnats ur en hel del över tiden. Vilken normalbegåvad människa som helst begriper att det inte hör hemma i ett modernt språk. Sen visade det sig att (S) minsann själva hade någon stupstockssiffra. 58 år!! Kan vara bra att lägga på minnet. Socialdemokraternas sjukförsäkringsförslag är inte heller utan administrativa gränser. Det som har blivit fel går att rätta till sa Fredrik Reinfeldt.

stupstock, ursprungligen den spöstock eller skampåle där bl.a. spö- och risstraff verkställdes; senare den träställning på vilken den som skulle avrättas med bila lade huvudet. (2010-01-24 Nationalencyklopedin • http://www.ne.se/stupstock )

Fredrik Reinfeldt kan tänka sig att sänka skatten på pensioner både en och två gånger meddelade han i debatten. Vad gäller pensionernna så hade jag häromdagen ett gästblogginlägg på MMK som förklarar hur det fungerar. Skrivet av Britt Tryding och Carl-Erik Hedlund. Läs här. Mycket ny kunskap för mig i alla fall.

Fredrik Reinfeldt avstod från de där begreppsförvirringarna idag och det gladde mig mycket. Hoppas att dn sakliga debatten kommer att fortsätta. Ulf Bjereld tror att det gynnar Fredrik Reinfeld när debatten är lugn men tycker att Mona Sahlin gynnades av debattfrågorna som var pensioner, skatter och sjukvård. Inte riktigt överens här. Det är bra med en lugn debatt, men kanske att det vore bra med lite mer energi och engagemang också. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Tänk om Agenda kunde ändra format just under partiledardebatterna så att de får mer utrymme. Hinner knappt värma upp på en kvart. Synd  Men nu är valet i gång. Härligt, adrenalinet ökar.

Mina bloggarkompisar:  Kent Persson  Tokmoderaten Antonsson 

Sossebloggarna: Krassman tycker att Reinfeldt mästrar, andra å sin sida tycker att Sahlin låter som en skolfröken. Peter L Andersson tycker också att debatten varför kort och för övrigt tvärtemot, som det ska vara. Han är (s)-are. Liksom Peter H är - var hittade du den bilden Peter. Johan på mitt i steget upplevde debatten som uppvärming.


(SvD) (Aftonbladet) (DN)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

13 kommentarer:

Emil Broberg sa...

Det verkar som den moderata strategien är att angripa det rödgröna förslaget om möjlighet till förtida pension. Det som förs fram i debatten är ju grova felaktigeheter. Det som föreslås är att den som har varit sjukskriven under en lång tid, inte förväntas återgå till arbetsmarknaden samt fyllt 58 år ska erbjudas förtida pension. Det är alltså frivilligt och ska dessutom kunna avslutas om individen själv upplever att man återfår förmågan till att återgå till arbetsmarknaden. Det är ju något annat än att som idag tvingas till socialkontoret.

Emil Broberg, http://emilberg.blogspot.com/

Peter Högberg sa...

Hej
Bilden snodde jag från någon tidning under dagen kan inte hitta den nu då det verkar försvunnen, men jag gillande den

Anonym sa...

Bra Emil(!)

Mary.

Vi är många som tyckte Reinfeldt var osäker, gråtmild alternativt ljugviskande. Han snubblade dessutom på tungan och anklagade helt bisarrt och abrupt Sahlin för att ljuga. Kanske menade han sig själv och alliansens företrädare?

Einar Berg sa...

Jag kan nog inte heller riktigt hålla med dig hela vägen tyvärr. Istället för att analysera sönder dom här 15 minuterna så tror jag att det är bättre från allianshåll att bara acceptera att det röda laget vann med 1-0 ikväll. Det kommer i princip att vara en match i veckan nu hela våren och sommaren så jag tycker inte att det år så mycket att tjafsa om. Det mognaste man kan göra är att erkänna att man tappade en markering i egen zon och nu bara åka hem och träna.

Peti Meter sa...

"sänka pensionsskatten både en och två gånger" menar du väl?

Mary sa...

Petimeter - Tack!! Mycket tack för påpekadent.

Peter H - det var en bra bild.

Ni andra som kommenterar här ovan är ni utskickade från oppositionen? Fredrik Reinfeldt osäker - det var det dummaste jag har hört. Både Sahlin och REinfeldt är rutinerade politiker. Ingen av dem är osäker.

embryo sa...

Det var uppenbart att Reinfeldt hade blivit sparrad att smajla och se godmodig ut. Det höll i ett par svajiga minuter.

De här två kan nog hamna i glödande debatter; vore kul om de fick tid att komma på djupet i sak- och (allra helst) ideologiska (jag tror det är där skiljelinjen är värst/tydligast: synen på människan (stöd (rödgrönt) eller piska (allians)) frågor.

Men det där var en tam historia. Kändes som en påannons eller en reklamfilm. Ytligt och platt.

Reinfeldts återkommande till 58-årsgränsen går inte en människa på.

Tror någon på fullt allvar att ett solidaritetsparti skulle lämna de svagaste i sticket?

Moderaterna sitter med tiotusentals utförsäkrade som inte fattar vad som har hänt med deras liv.

Bäst var programledarens fråga till Reinfeldt, när han hyllade sin egen politik: "Fungerar det bara i högkonjuktur?"

Fredrik sa...

Båda statsministerkandidaterna skötte sig bra, tycker jag.

Så vansinnigt mycket ny information blev det inte från någon sida så jag tror nog att de flesta står kvar vid den åsikt de hade före debatten. Men en bra show blev det.

Ovanligt mycket nerv i valet i år. Både alliansen och de rödgröna vill verkligen vinna. Förra gången stod Göran Persson trött och ointresserad i ena ringhörnan och historiskt är det ofta så att borgarna inte räknar med att vinna. I år är fältet öppet, alla är laddade och tror på seger. Vi går mot spännande tider.

Anonym sa...

"Utskickade från oppositionen"??
Wow - imponerande argumentattionsteknik.

Är denna blogg endast öppen för moderater att kommentera?

Tja det är klart - det blir ju lättare för dig om alla tycker likadant.

Mary sa...

Haha anonym. Du läser int eden här bloggen tillräckligt ofta för att veta att det är rätt mycket humor här. Det är inte bara moderater precis som kommenterar. Fråga motkämpe embryo ;-)

Jag släpper till och med frm anonyma kommentatorer, oftast...

embryo sa...

Anonym: Det är ett hårt arbete. Men häng på; vi kommer att omvända moderater, få dem att se ljuset.

De är lite senfärdiga, det är allt.

Nu tycker ju massor av dem att Grupp 8 hade rätt.

Man kan i dagarna tro att moderater vill vara avantgarde, vill gärna ha punkfrillor (20 år för sent) och typ ring i örat (120 år för sent), vill gärna kämpa för ökad jämlikhet (30 år för sent; socialdemokraterna hade det som paroll på 1970-talet).

Men då kunde de ju lika gärna rösta på MP eller V eller varför inte Mona Sahlin i sådana fall.

Nej, vad moderater egentligen vill är endast en enda sak: Inte dela med sig.

Vill säga: Behålla sin lön. Betala allt själv. Sänka skatterna.

Vilket leder till: social utslagning och ett tvåtredjedelssamhälle.

Och det är inte rättvist.

Och embryos uppgift är - liksom en (hård mot dom hårda) Fantomen eller en (anarkistisk men snäll) Pippi Långstrump - att bekämpa orättvisor.

Överallt där de dyker upp.

Mary sa...

Själv ser jag som en av mina uppgifter att omvända embryo till moderat,

embryo sa...

Ha!

Embryo är en politisk vilde.

Men på den rätta sidan arbetslinjen.

Eller säj såhär: han grår med grummestövlarna på sej i den rödgröna medströmmen mediaströmmen!