torsdag 18 februari 2010

Var tog proportionerna vägen

Första reaktionen från min sida var - Nej det kan inte vara sant vi måste ta avstånd från det här. Fusk kan aldrig accepeteras. Det tycker jag fortfarande. Men nog har det hela sprungit iväg och fått smått orimliga proportioner nu?

Vi har alla läst i tidningarna, de har dragit på rejält. Särskilt DN. Vilket förvånar mig en aning. Andra hänger på. Men det hela har tagit för stora proportioner nu. Man börjar tala om demokratins fall, om polissak och det ena och det andra. Det är lätt att dras med i det här. Den ena viktiga auktoriteten efter den andra intervjuas i tidningen och  har åsikter eller skriver. Mårten Schultz ger oss juristens syn på det hela.

Jag känner att jag måste börja "hold my horses" nu. Börja tänka efter. Vad snackar vi om egentligen. Måste försöka bryta ner det här i lite olika beståndsdelar och inte bara köra på. Ingen ursäkt men ett försök att förstå vad som hänt eller händer.

Frågor jag ställer mig. Vad är fusk? I det här sammanhanget? Är det att ragga medlemmar till partiet? Hur ska man göra? Att betala in sin egen medlemsavgift ska man göra säger reglerna. Ja, men om jag får en 100-lapp kontant av en medlem som får ett medlemskort av mig och jag gör inbetalningen. Vem har betalat då? Står det i stadgarna att det måste betalas in avgift från enskilds personkonto? Eller vad? Vem och vad har sagt exakt hur inbetalningen av medlemsavgiften ska gå till? Om man betalar från en telefon och det dras på räkningen, vem vet om man inte fått kontanter för det? Varför drar vi så många slutsatser?

Vissa partier har inte ens medlemsavgift men det går an ändå, hur kommer det sig? Är man mindre värd om man inte betalar medlemsavgift? Det är olika regler i olika partier dessutom. Hur kan det komma sig att just moderaterna råkar så illa ut? (ja jag vet nog det men stller frågan i alla fall).

Är det fusk om man får många nya medlemmar på ett politiskt möte eller liknande och de vill rösta på mig? Är det inte mina röster då? Eller ska jag dela med mig av rösterna till någon annan?Är det fusk om jag betalar en person att hjälpa mig med medlemsraggningen? För att utföra ett arbete åt mig? Är det fusk om jag ber ungarna dela ut moderata flygblad åt mig? Är det fusk när (s) får ha möten på LO-arbetsplatser?

Jag tycker att det här är svårt. Inte bara för att jag är moderat utan överhuvudtaget när det drar iväg. Vänner blir uthängda, slutsatser dras och man vet inte vad som är vad. Själv indigneras man till att börja med och flyter med, men sen börjar man fundera. Hallå. Är det rätt det här? Har vi alla dragits med i något som bara är en bubbla. En konstruktion som bara får växa utan proportioner och alla möjliga vinklar dras ut i det oändliga. Tänk jag börjar tro det.

Många i oppositionen gnuggar sina händer och gillar det här förstås. Fuskande moderater wow... Saken är den att man kan få det till vad som helst och jag tror att det går att fixa till skandaler av alla nomineringar om man vill. Det är min erfarenhet efter många år i politiken och det gäller i ALLA partier dessutom. Det snackas i korridorerna. Den och den har du hört, osv. Så den som vill grotta kan göra det. Men ofta faller det.

Vissa andra som socialdemokraten Johan Westerholm tar dock avstånd från själva cirkusen och det är hedersamt. Vi gillar det - Kent och jag.

De allra flesta som är involverade i politisk verksamhet vet att det förekommer kotterier av olika slag även inom partierna inte bara dem emellan. Man vill att den och den ska ha en bra position men inte den. Det fixas och trixas och diskuteras bakom stängda dörrar. Nomineringskommittéer jobbar intensivt och det snackas hit och dit. Det hör liksom till. Kul är det inte alla gånger, men när valrörelsen är igång är alla eniga på något märkligt sätt.

Jag hoppas att det kommer ut något gott ur detta. Det brukar göra det när det är som värst. I bästa fall blev det en tummetott av alltihop. Till vilken nytta?

Uppdatering: Utredningen presenteras i morgon.


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

11 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg! Mycket bra!

Mary sa...

Det var dags att börja fundera och int ebara åka med.

Anonym sa...

Tja, du bevisar ju att kritiken är rätt.
Ni Moderater tar inte detta på allvar utan säger att det är smutskastning.
Jojo, hade det varit sossarna så hade ni varit heta på gröten med kritik.
Detta blir kul att ta upp i valrörelsen :)

Esse sa...

Jag tror inte att det är så många som är intresserade av detaljerna i Moderaternas interna nomineringsprocesser eller regelverk.

Om det däremot visar sig att vi har Moderata politiker på nu löpande mandat ända upp i Riksdagen som tagit sig dit genom att köpa röster för att ta sig upp på valbar plats så är det jävligt allvarligt och eventuellt också brottsligt, detta oavsett hur du försöker tona ner proportionerna och peka finger åt andra partier. Mig veterligen så är det än så länge bara (M) som bevisligen sitter i smeten.

Jag säger inte att det är så att vi har korrumperade Moderater i Riksdag och Kommun/Landstingsfullmäktige men jag avvaktar definitivt med spänning ytterligare händelseutvecklingar i den här härvan.

Mary sa...

Definiera "köpa röster" det är också en sak att fundera över. Vad innebär det? Hur vet vi av det hela handlar om egentligen. Kanske att det är en tummetott egentligen. Vi är väldigt snabba på att dra slutsatser av allt möjligt. Jag vill ha fakta. Och du anonym, mankan inte dra allt fär långtdragna slutsatser av det man läser i en tidning. Vi får se.

Personligen var jag väldigt indignerad över att alla möjliga var kollektivanslutna till socialdemokraterna tidigare oavsett man ville eller ej. Snacka om att bluffa.

Esse sa...

En definition av att köpa röster eftersom du frågar: Att personligen betala någons medlemsavgift och som en (förväntad) motprestation säga åt personen att rösta på dig; Du får detta av mig, om du lovar att göra det här för mig.

Kollektivanslutningen till SAP via fackligt medlemskap ter sig för mig (som inte var röstberättigad då det förekom) som en närmast absurd företeelse.

Dock så upphörde den i praktiken för cirka 35 år sedan och definitivt för 20 år sedan och från mitt perspektiv så kanske man inte ska lyfta på stenar flera decennier tillbaks i tiden, särskilt inte om man är högerpolitiker.

Mary sa...

Är det så länge sedan? Jag minns det som igår. Kollektivanslutningen.

Jag tror dock att det förekommer att socilaldemokratiska politiker också talar för sin sak och vill att folk ska rösta på just dem. Kryssning förekommer i alla partier.

Mary sa...

Jag kan ha rätt och jag kan ha fel. I morgon får vi facit.

Leif Ekstedt sa...

Det handlar troligen i första hand att en liberal gruppering spänner bågen för att ta hem bästa placering på listorna. Grupp två anses vara mer konservativa och det är ute i samma ärende. Enade vi stå och enade vi förfalla.Hej traderalla! Intern byk som tvättas offentligt.

embryo sa...

"Vi har alla läst i tidningarna, de har dragit på rejält. Särskilt DN. Vilket förvånar mig en aning."

Varför då?

DN gör ju ett riktigt svårt grävande journalistjobb här.

Läser man dagens artikel, tycks det som en stor grupp somaliska invandrare faktiskt kan ha utnyttjats i moderata syften. Det är ju förskräckligt.

För några år sedan var arbetslösheten över 90 % bland de somaliska männen i Rinkeby. Och det är dem som moderaterna har köpt sina röster ifrån.

Bilden blir bisarr: de vita männen - och kvinnorna - som köper sin makt från de utfattiga afrikanska invandrarna. Jag får obehagliga reminiscenser från en valstugefråga bak i historia.

Dessutom uppges det att somliga har ringt till medlemmar och sagt att de ska uppge att de själva har betalt sin avgift, trots att de inte har det.

Demokratin. Integriteten. Trovärdigheten.

Jag har sagt det förut. Byt parti. 70-talet är förbi. Miljöpartiet, med sin frihetlighet och framtidstro, skulle passa en resonör mycket bättre.

Kerstin sa...

Det handlar inte heller bara om att man har betalat medlemskap, Moderaterna har också betalat en massa föreningsaktiviteter för dessa grupper, för att de som motprestation skall rösta på ett visst sätt. Och att det inte är ärligt bevisas ju inte minst av hur man spritt ut medlemmarna på andra Moderata föreningar, trots att de alla bor i samma område.