fredag 26 mars 2010

Dra inte alla över en kam nu

Som så ofta förr generaliseras det vilt. Jag gillar inte det Marteus skriver i Expressen om bloggarnas hat mot Beatrice Ask. Just bloggarna dras över en kam här och det är olyckligt. Vi bloggare är olika. Vi är människor vi med och tar itu med frågor på olika sätt. Ola har hittat ett helt gäng bloggare som är lugna och fina i frågan, men som tar upp det viktiga.

Att det Beatrice Ask sa var också olyckligt och hon har backat på det. Men i det kontext hon befann sig kan jag förstå att känslorna tog över och att man kan säga överilade saker. Å andra sidan så uppdagades en frågeställning som är viktig här. Och det är vilket rättssamhälle vi ska ha. Att det blev en diskussion om
Knäckebrödhultspolitik där man dömer innan någon är dömd går emot alla konventioner och lagar som vi lever efter i vår demokrati. Det går inte att bortse i från att det är viktigt. Att kritik nästan alltid hamnar i att handla om person istället för sak är beklagansvärt.

Beatrice Ask är en bra politiker, mänsklig och kan göra fel som alla andra. Alla lär vi oss hela tiden. Jag tror inte på skrik på avgång så fort någon gör fel, däremot måste felen rättas till.


Marteus Expressen. - Det finns bloggar som inte hatar Beatrice Ask men tycker att frågan som ställdes på sin spets är viktig att diskutera.. Jag till exempel. Läs det här.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Ulf Persson sa...

Hej Mary!

Jag delar generellt sett inte dina åsikter, men brukar tycka om att läsa dem då jag anser att du generellt sett uttrycker dig sakligt och resonerande - och det är väl en poäng i alla samtal - man behöver inte vara överens eller dela varandras uppfattningar, men dock alltid försöka respektera och förstå varandras bevekelsegrunder.

Du har helt rätt i alla bloggar inte hetsar i en hatkampanj mot Ask, men att det finns fog för mycket starkr kritik.

Dock delar jag inte din uppfattning att Ask gjort avbön (modernt - Pudel. De uttalanden som refereras i UNT gör att kritkiken måste gå från just kritik till ett krav på avgång - hon tycker fortfarande att det hon sade var rätt, det var bara tidpunkten som var fel(valår)och därför blev reaktionerna så starka.

I min värld måste man alltid hålla på principen oskyldig tills motsatsen är bevisad, samt ha straffskalor som inte bygger på pöbelmentalitet och hämnd.

För den som önskar veta vad Ask sade till UNT finns länken nedan:
http://www2.unt.se/article/1,,MC=77-AV_ID=1029780,00.html?f=10

Mary sa...

Ulf - Jag tycker att fokus hamnade fel. Sakfrågan är den riktigt viktiga här. Där behöver vi "statements" och jag tycker att Fredrik Reinfeldt givit det. Allt annat är bara kosmetika.

Michael sa...

Ask är körd i tombolan.

www.youtube.com/watch?v=6MllTOqkNUg&feature=player_embedded

Bo sa...

"Där behöver vi "statements" och jag tycker att Fredrik Reinfeldt givit det."

Vadå, att tanken på att hänga ut misstänkta inte är en alldeles märklig tanke?

Och, hon har inte backat, hon "uttryckte sig klumpigt" och "blev missförstådd".

Jag vidhåller: Vidrigt.

Peter sa...

Ask visar att hon ingenting förstår av kritiken och ingenting tar till baka.
Det är ynkligt och inte vad man förväntar sig av en justitieminister.
Men nu förstår man plötsligt varför justitiedepartementet har varit så ineffektivt i alla integritetsfrågor denna regering hamnat fel i.

Nemokrati sa...

Jag tycker som sagt att traditionella media kanske ska skruva ner volymen litet, för invektiven haglar ju ganska tätt - "innehållet i en potta", "de politiska näthuliganerna" . Och de som tillåts komma till tals i SVT Aktuellt t ex lämnar ju en del i övrigt att önska vad gäller politisk anständighet och saklighet, t ex Niklas Svensson som blev avstängd från sitt arbete på Expressen pga dataintrång hos Socialdemokraterna, Dagens Arena som går ut i "unikt samarbete" med Timbro om privatisering av trygghetssystemen - ovanpå det en regering som är föremål för mycket allvarlig kritik från Lagrådet med anledning av ytterst suspekt lagstiftning och beslutsprocess i anslutning till den - där man konsekvent kör över både remissinstanser, den allmänna opinionen samt även juristernas minst sagt befogade invändningar - därför skrev jag ett blogginlägg om saken http://komigenuva.wordpress.com/2010/03/23/en-l.... Regeringen har nu också på förslag införandet av antidemokratiska universitet, förhandsgranskning av SVT:s programutbud - en förhandsprövning som redan verkar ha trätt i kraft i form av självcensur.
Detta har jag också skrivit blogginlägg om - se http://komigenuva.wordpress.com/2010/03/16/anti..., http://komigenuva.wordpress.com/2010/03/07/det-...