måndag 1 mars 2010

Man kanske inte ska avvisa kritiken helt...

Statstjänstemännen presenterar idag en enkät som konstaterar att det finns fler som fortfarande är sjukare än man tänkt sig. Sjukförsäkringsrefomen har hål. Det är väl inte så konstigt, det har alla nya reformer. Grundtanken i den nya är att fler ska komma i arbete. Det är en bra tanke.

Men nog måste det snarast sättas till en grupp som tar hand om de som fallit mellan stolarna här. Varför öppnar inte FK och AF genast en sådan funktion? Varför säger inte Husmark-Pehrson att det ska göras? Uppstår problem måste man se dem och försöka lösa dem också. Det gamla systemet var inte bra och det nya är inte heller komplett ännu. Lite större lyhördhet tycker jag nog att mitt eget parti ska ha men det handlar om attityder från båda håll här. Det blir lite väl svart och vitt.

Det blir lite fånigt och också onödigt att det står parter i varsin ände som försöker försvara sin egen åsikt. Det går inte att säga att de andra har fel - upplevelsen är deras. Det hjälper ingen i praktiken. Nu handlar det om människor här, inte utredningar och statistik. Kommunikation är svårt... uppenbarligen. Många mår bra av det nya systemet och är glada för att de kommer vidare, andra är för sjuka för att orka. De ska inte heller ha någon bortre gräns för sjukskrivning har Husmark Pehrson tydligt uttryckt. Varför fungera det inte i praktiken är en fråga som ska ställas. Regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen har sagt att man måste justera det som är fel. Se till att det blir gjort och stå inte och säg att andra har fel nu. Det blir att slåss kring fel fråga,

Oavsett vilken politisk sida som tänker försöka plocka poäng av det här så är det onödigt. Nu måste här handlas. Sätt upp en akut. Nu... det gäller människor som far illa. Det är praktisk handling som gäller. Om de inte är så många så ska de ändå tas om hand. Det måste vi ha välfärden till.


DN  Aftonbladet


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

9 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Du har rätt! Men jag har en svag aning om att resp. myndighet har andra mål i ärendet så här i valupptakten. Men hur som helst aktivera flytvästarna och rensa bort det som är felgrundade beslut.

Anonym sa...

Denna gången var du väl värd en push, mera sånt så kommer även vi sjuka finna tron igen.
Det man gör/gjort är att spela "rysk roulett" på de sjukas bekostnad... det är inte OK!

Anonym sa...

Hitintills har allianser kastat ut sjuka och skadad från försäkringarna.
Jag tycker att det är bra att Leif Ekstedt tycker att man kasta flytvästarna istället. Det är verkligen ett steg i rätt rikningen.

Bättre att kasta flytvästerna än människor!
Japp!
KC

Anders Hammarlind sa...

Men jösses, har du inte läst den fullständigt otroliga (och bra) boken om Fredrik Reinfeldt "ensamvargen".
Den som inte jobbar ska inte ha bidrag, genomslaget har vi nu i korttidssjukskassan. Folk ska inte tro att de kan få vara sjukskrivna, bara en kort tid. Turbulensen om FK beror väl mer på att det tar tid innan vi fattar klartexten. Jag skriver om detta på http://andershammarlind.blogspot.com/ och det glädjer mig att fler borgerliga börjar undra över vad som är på gång....för det här var många inte med på under valet överhuvudtaget.

Mary sa...

Anders - jo jag har läst boken.

Jag uppfattar Fredrik Reinfeldt som en sympatisk person som vill att människor ska få hjälp att klara sig själva.

Det hela handlar om att de som inte jobbar men kan jobba inte ska ha bidrag. Det är väl inte så konstigt. Däremot har man också sagt att den som är sjuk och inte har någon arbetsförmåga ska få sjukpenning utan någon gräns.

Ludde sa...

Mary! Tack för ditt inlägg. Jag anser också att det viktiga här är att rädda alla de som just nu håller på att drunkna. Allt tjafs om vems felet är och att det är för tidigt att dra några slutsatser kostar fler människoliv och på sikt längre tid för tillfrisknande. Är chockad över att CHP inte för en gångs skull lyssnar på kritiken och inser att det här kommer att sabba människors hälsa i betydande omfattning.

william sa...

Jo här finns en mycket märklig blind fläck hos lagstiftaren.
Redan i remissförlagen fanns en hel del kritik som de inte tog till sig.
Och när det nu dyker upp den ena märkliga felaktigheten efter den andra, vägrar lagstiftren fortfarande att erkänna att det finns några som helst fel i sjukreformen.

Mycket märkligt måste jag säga.
De skulle ju få mycket mer respekt för sitt agerande om de tog till sig av kritiken och förändrade i reformen.

embryo sa...

Enklaste sättet att se till att det blir ändringar på dessa "hål" i reformen, är att byta regering.

Det gör vi i september.

Anonym sa...

Ja, allt är mycket märkligt. Men inte märkligare än att vi har med ett gäng halvpsykopater och en borgerlig människosyn att göra.
Overklighetens folk har med hjälp av propagandaministern Schlingmann och näringslivets oredovisade kampanjpengar slagit blå dunster i svenska folket. Medborgarna har bugat underdånigt och en tapper skara har gapat förvånat över den ena dundertabben efter den andra.
Den här regeringsperioden kommer att skrivas in i historieböckerna som ett stort skämt då högern visade sitt rätta ansikte.