onsdag 3 mars 2010

Vad ska (S)-gänget säga till alla som blir av med jobben...

Nu är det slut med RUT om vi kommer till makten säger Mona Sahlin. Bra då vet vi det nu. Fick Ohly bestämma? Kastar ni tärning? Det är vänstersvängen som är farligast menar Peter S och aldrig blev den tydligare än just nu.. Som Krohniskt skriver, det måste vara Ohly som styr här. Mona Sahlin har i tidigare liv vurmat för hushållsnära tjänster. Vi måste stå upp för RUT-avdraget nu säger Magnus Andersson. Men nu ska i alla fall jag bidra till att ni inte ska vinna valet där på (S)-sidan den saken är klar.

Att som Mona Sahlin stå och säga att de rika har fått nog nu och att det är en ideologisk fråga det här att många får jobb med hjälp av RUT-avdraget är väl magstarkt. De flesta vet att vi alla är rika i hennes sinne. Ty rikheten börjar på tämligen låga inkomster. Men att vara rik, kanske för att man jobbar väldigt hårt är fult. Det talas sällan om sambandet att jobba hårt och den möjlighet det skapar även för andra att också få jobb.Det är inte bara offentlig sektor som är arbetsgivare i det här landet även om man ibland kan tro att det är vad (s)-kollektivet önskar.

Men vad ska de då säga till alla som blir av med jobbet på grund av detta. Det har trots allt skapats en väldig massa vita jobb nu, människor som tidigare jobbade i svarta sektorn kan jobba med trygghet. De får pensionsgrundande inkomst, SGI och försäkringar genom arbetsgivaren om nåt skulle hända. Är det fel?
Det är väldigt många kvinnor som jobbar med RUT-jobben, ni kallar dem pigor. Är inte det oförskämt? Men ROT-jobben, som oftast utförs av män vill ni ha kvar, utan att kalla dem drängar. Tänker ni inte på hur kvinnor hjälper varandra på olika sätt?

Tibergs blogg beskriver det hela bra och undrar om de kan fortsätta jobba svart nu, de som fått smaka på det vita livet.

Britta Svensson skriver om den gamle mannen, ickehöginkomsttagaren som inte kan klara sig utan sin städpatrull. Han har råd och han får hjälp med det han vill ha gjort. Inte utifrån en i förväg lista från hemtjänsten om vad som ingår. Valfrihet kallas det och är trivselhöjande på alla sätt.

Per Hagwall skriver om de rödgröna som RUT-raserare.
Fredrik A 
Kent P
Fredrik Malm
Peter Lindén

Expressens ledare SvD DN


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Kent K. sa...

Intressant det här, en ny rapport som Almega säger sig tagit fram tillsammans med SCB visar det här: Nästan tre fjärdedelar - 71 procent - av de som utnyttjar Rut-avdraget är låg- eller medelinkomsttagare. Det visar nya siffror från SCB och Almega. Under 2008 beviljades 92.465 personer skattereduktion för hushållsnära tjänster. 24,2 procent av dessa var låginkomsttagare och 46,6 procent medelinkomsstagare. Höginkomsttagarna utgör dock en procentuellt lägre del av befolkningen, vilket betyder att de därmed får en högre representationen i förhållande till andra grupper. Statistiken gäller fördelningen för inkomståret 2008. Det var innan den nya fakturamodellen infördes och skattelättnaden fortfarande kom först med deklarationen. Spridningen bland befolkningen tror Lindberg har ökat ännu mer sedan dess. -Jag tror att det framförallt är bland barnfamiljer det ökar, säger Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega. Det ligger enligt Almega bakom den missvisande bild av att det framförallt skulle vara höginkomsttagare som köpte hushållsnära tjänster.”

Här en ren SCB rapport för samma år: Pressmeddelande från SCB 2010-02-11 09:30 Nr 2010:27 Skatter och taxerade inkomster 2008: Hushållsnära tjänster ökade i popularitet 92 000 personer fick skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008. Det är dubbelt så många som 2007. Det totala beloppet som skatterna reducerades med ökade ännu mer, från 120 miljoner till 440 miljoner kronor. Ökningen förklaras till stor del av att möjligheten till skattereduktion infördes den 1 juli 2007 och således gällt halva år 2007 och hela 2008. Det är mycket ovanligt med hushållsnära tjänster bland personer med låg inkomst. Halva befolkningen (20 år och äldre) hade 2008 en årsinkomst under 200 000 kronor. Av dem var det endast 6 promille som hade denna skattereduktion. Bland de fem procent av befolkningen som hade över en halv miljon i årsinkomst var det däremot betydligt vanligare. Drygt sju procent av dem hade skattereduktion för hushållsnära tjänster. Det är stora skillnader mellan kommunerna. I kommuner med många höginkomsttagare är det betydligt större andel som har hushållsnära tjänster. I Danderyd var det 6,6 procent och i Lidingö 4,5 procent. I kommunerna Filipstad, Storuman och Åsele var det bara en promille som hade skattereduktion för hushållsnära tjänster 2008. Varför skiljer sig dessa rapporter på så många punkter? Eller är det Almega som ägnar sig åt en väldigt fri tolkning av resultatet? Är det här ännu ett försök att dribbla med siffror som Alliansen utvecklat till en konstart?

Bob sa...

Hej!

Jag tänkte tipsa om en intressant och lite kul video om hur de rödgröna partierna i dagarna kommit att göra gemensamt front mot skatteavdraget för hushållsnära tjänster.

http://www.youtube.com/watch?v=_gOi52SfV7s

Anonym sa...

Lögn, förbaskad lögn... och Almegas statistik

Hemlige sa...

Ja vad säger näringsminister Maude Olofsson till de tiotusentals som förlorar jobben när Svensk industri faller samman under det borgerliga styret - shit happens.

Sven Tycker sa...

Mitt tips är att man erbjuder dom jobb inom kommunen med att städa och gå och handla åt gamla och handikappade som också behöver hjälp, men som inte har råd att utnyttja avdraget för Höginkomstnära tjänster.

Anonym sa...

RUT där var det mycket skattefiffel. Men då slog man ihop det med ROT.
och kallade det för HUSARBETE.
Men varför inte slå ihop alla brancher med RUT och sedan subventionera allt.
EX: köper jag en SAAB så kunde arbetskostnaden för att tillverka den få göras avdrag med halva arbetskostnaden.
Samma skulle gälla om jag tankar bilen arbetskostnaden för bränslet avdrag med 50%

Fatta vad mycket jobb som skulle komma. men det värsta är om man skulle helt plötsligt ta bort subventionen då skulle alla jobb försvinna.

Låter det korkat?
NÄÄ det tycker inte jag för det är ju så alliansarna diskuterar.
tar man bort RUT försvinner 11000 jobb. Men har man kvar subventionen så har 11000 jobb skapats.

Vilken fantastisk mattematik eller hur.

embryo sa...

Herregudrun: det är ju en klassfråga; man skapar en nygammal tjänsteklass - ja ett pigsamhälle - som borde befinna sig på jämlikhetshistoriens avskrädeshög.

Utbildning åt alla. Kunskap är makt.

"Det är väldigt många kvinnor som jobbar med RUT-jobben, ni kallar dem pigor. Är inte det oförskämt? Men ROT-jobben, som oftast utförs av män vill ni ha kvar, utan att kalla dem drängar."

Stryk Rutjobben och utbilda kvinnorna inom byggbranschen. Varför vidmakthålla den märkliga könsordningen.

Sex timmars arbetsdag och friår, det är vad som behövs. Då kan både man och kvinna i en familj jobba med att slå plåt och snickra verandor och bygga nya höghus.

Men sopa sin tambur och städa sin tjotta: det kan vi alla göra själva.

Jag skulle skämmas om jag hade hem någon - oavsett kön - som städade upp skiten efter mig.