måndag 22 mars 2010

Statsministern på kvinnornas sida...

Fredrik Reinfeldt vill ha med kvinnorna på tåget i valrörelsen och satsar på kvinnofrågor typ trygghet och liknande. Partistyrelsen som väl mest består av män kan jag tänka har tänkt till och bestämt sig för att nu är det dags för kvinnorna att få upp ögonen för moderaterna. Då står trygghet i fokus. Egentligen är väl det i sig oerhört typiskt. Kvinnor är rädda och ska skyddas. Tycker männen. Som min man svarade när jag frågade honom vad han tyckte var frågor som är viktiga för kvinnor. "Hur fan ska jag kunna veta det", ett bra svar.

Visst vill vi ha trygghet. Absolut. Men det gäller alla människor. Kvinnor som män som barn. Rättsäkerheten är viktig och det verkar vara lite si och så med den på justitiesidan just nu vilket väl inte har undgått någon. Lila kuvert i alla ära. Det är snyggt, men de ska inte vara markörer för att någon kanske har gjort något. Även män behöver skyddas, tills de är dömda.

Attityder

Vad gäller att få kvinnornas röster i valet så tror jag att det handlar mer om attityder än enskilda frågeställningar. Det handlar om att föregå med gott exempel. Där är Fredrik Reinfeldt en bra symbol. Han tar in en gravid kvinna i regeringen exempelvis. Folkpartiets Birgitta Olsson. Handen på hjärtat - hur många arbetsgivare anställer gravida kvinnor?

Han är gift med en kvinna som har ett högst kvalificerat jobb. Han har ingen självklar backup i "lilla frugan" utan är tvingad att delta i familjeprojektet. Eller hur?

RUT-avdraget har gjort det möjligt för många kvinnor att på ett enkelt sätt starta egen verksamhet och få del av välfärdssamhället med allt vad det innebär av pensionspoäng, sjukförsäkring med mera. Det är frihet, att kunna skapa sin egen framtid. GP:s ledarblogg (3 kvinnor och 2 män) skriver att vi behöver kvinnornas Fredrik. Jag skulle väl inte uttrycka mig riktigt så, men nog finns det talang för jämlikhet hos statsministern. Men fler kvinnor, såna som har en egen röst, måste in i ledningen av partiet.

Det finns överhuvudtaget många väldigt duktiga kvinnor i moderaterna - vi behöver talutrymme! Vi behöver få chansen att tala för oss själva också.

För vad vill vi kvinnor, egentligen? Det är bara vi själva som kan förmedla det. Eller hur? Det behöver inte vara man mot kvinna utan människa till människa. Vi måste jobba med attityderna. På arbetsmarknaden exempelvis. Kan man få stor del av svenska folket att använda cykelhjälm ska man väl för all sin dar kunna få bort en del av fördomarna som finns på arbetsmarknaden - som exempelvis ålder eller att vara kvinna. Eller lika lön för lika arbete inte minst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Statsministern har väl fått påpekat för sig att för att vinna valet måste han också ha kvinnoröster. Därför ser vi nu en partistrategisk läpparnas bekännelse som nog inte går under djupare än papperytan den är skriven på. Kvinnor är ju på ett sätt klokare än männen. Medan de moderata männen bara tänker med pånboken och därför ej bryr sig om regeringens vettlösa politik i övrigt, så är kvinnor faktiskt intresserade av värderingar också. Allså måste man locka dem med löften som ju tyvärr är innehållslösa. Gå inte på det.
Anders

Mary sa...

Om du läser vad jag skriver Anders så ser du att jag inte går på det. Just i den formen ;-)