måndag 22 mars 2010

Hur får vi en bättre sjukvård... ett bättre liv?

Veckans bloggdebatt (12-10) handlar om hur sjukvården skulle kunna bli bättre. Kent Persson bjuder in och jag tar fram en artikel jag skrev 1 februari 2009. Den känns fortfarande aktuell.


Varför inte jämföra sjukhus med flygplatser...Det är märkligt det här att IT-system inom vården ska vara så kostsamma och uppenbarligen ineffektiva. IT-systemen på Försäkringskassan kan man inte heller imponeras av enligt senare tids skriverier.

Hur kan det komma sig att man genom flygresesystemet kan hamna precis på vilken flygplats som helst i världen och de vet var man kommer ifrån, hur man har rest, vart man ska, med vem man rest, var ens bagage för tillfället befinner sig, kommer det bort så finner de rätt på det, och under tiden får man en extra necessär och den hjälp man behöver. De vet om det finns hotellrum lediga och transporter däremellan ordnas, de vet om du önskar vegetarisk mat eller om du är allergisk mot något särskilt, om du har särskild aönskemål om platser - allting bara flyter.

Man kan inte annat än förundras över dessa ständiga katastroflägen inom sjukvården och offentlig sektor. Skattemedel rinner in i samma plånbok men i olika fack och det tycks råda total ovilja att ta helhetsgrepp på saken.


Kolla in hur en passagerare flyter genom transportsystemet, skulle det inte gå att översätta till hur en patient rör sig genom sjukhussystemet. Hur svårt kan det vara? Det är möjligt att detta är en förenkling, men på allvar så är det bästa oftast det enkla trots allt. Där finsn kansek pengar att spara så att det blir över till patienterna.


Hoppas att den nya IT-direktören på Landstinget är en person med rejäl koll på IT-resurserna. För när man samtidigt läser om att det måste dras ner på cancervården så undrar man vad som är viktigast egentligen. Människa eller maskin? Det första om jag får välja. Man kan dock undra var alla pengar som ändå skickas in i vården tar vägen. Något är mycket galet.

Människa eller maskin?

Människa om jag får välja. Maskinen är hjälpen.

Liv eller död

Fredrik Antonsson tar upp ett annat dilemma - liv eller död. Han jobbar på sjukhus och har insyn i det praktiska arbetet. Johan W tar också upp detta mycket svåra ämne till diskussion. Jag har egna upplevelser kring en anhörigs längtan att få lämna jordelivet. Mycket svårt.

Eva Westerberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

panga sa...

Har aldrig kommenterat innan så jag tar tillfället i akt att säga att jag läst din blogg ett tag och tycker du är allt man kan begära av någon som förmedlar ett politiskt budskap. Sansad, sympatisk, vettig. Fortsätt så.

Angående din post så är nog det enkla och korta svaret att flygindustrin till stor del är privat medan sjukvården till stor del är statlig.

Mary sa...

Tack panga - det var oerhört gulligt sagt av dig.

Tänk om vi kunde få offentliga sektorn att jobba mer som den privata. Det vore en vinst.