torsdag 22 april 2010

Integritetstänkandet börjar få fäste även hos politikerna...

Rätten till personlig integritet är en av de frågor som starkast driver mitt politiska engagemang och det har alltid varit så. Det delas med många. Frågan har aktualiserats i och med att vissa lagar har tagits över allas huvud och det har varit uppenbart att politiker, regeringen fullständigt struntat i att ta hänsyn till perosnlig integritet. Massavlyssning är numera möjlig tack vare FRA-lagen och Ipred har även den öppnat för att aktörer utanför myndighetssfären kan sätta dit folk på skapligt lösa grunder för fildelning etc. Det är inte bra. Och det visade sig i SCBs undersökningar att de unga väljarna valde bort regeringen på grund av detta. Vilket har påpekats mer än en gång inte bara på den här sajten. Det blev också Piratpartiets stora fråga som gav dem 2 platser i Europaparlamentet. Så att tro att det bara är att sopa det hela under mattan kan vara väl optimistiskt.

Under hösten hade moderaterna under ledning av riksdagsmannen Henrik von Sydow en grupp som funderade kring internet och den framtida användningen. Jag deltog i den gruppen liksom Karl Sigfrid och några fler. Det lyssnades och bjöds in till olika seminarier och var på det stora hela ett mycket bra upplägg. Några av de förslag som kom fram landade i det som presenteras idag. Det ska bli lättare att få skadestånd från staten om man blir kränkt, inte bara på nätet utan överhuvudtaget. Det ska bli lättare att få veta vilken sorts register vi finns med i och vi är med i åtskilliga, ingen verkar ha direkt koll. Det verkar vara dessa förslag som nu alliansen ska gå till val på. Henrik von Sydow som är moderaternas talesman i dessa frågor skrev kapitlet Det digitala samhällets möjligheter i moderaternas framtidsbok som man hittar här. Det finns många bra spännande förslag i den boken. Borde läsas.

Bra början

Det är bra att det vaknas till lite på den här fronten - men räcker det? Mark Klamberg har fördjupat sig i detaljerna och tror inte att alla register kommer att öppnas. Det ska de kanske inte heller. Men säkerligen finns det många som är onödiga. Mark skriver: "Jag hittade ett klipp på youtube som illustrerar den nya övervakningsteknologin, avsändare är doktoranden Christopher Kullenberg. Kullenbergs tes är att Jeremy Benthams metafor för övervakning genom Panopticon ersatts av Manuel DeLandas Panspectron. Det vore bra om riksdagspolitikerna ville diskutera detta."Det är detta vi är rädda för och protesterar emot att det ges möjligheter till. Det kan tyckas praktiskt att samköra register men det är sannerligen förenat med obehag också. Det skulle man önska att politiker tog itu med. Det riktiga problemet, att det med FRA-lagen är möjligt att avlyssna all vår kommunikation, via telefon, mail och fax. De flesta av oss är inte skyldiga till nåt och vi borde därmed lämnas ifred, vilket demokratin bygger på. Det är bra att det ta steg i rätt riktning men inte att man inte låtsas om det som hänt.

Johan Westerberg kallar förslaget att putsa fjädrar. Sorry Johan jag har ingen som helst tilltro till socialdemokraterna heller i denna fråga.Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

13 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Min tilltro är lika låg till båda blocken i detta. Att enstaka politiker har en mera vettig åsikt förändrar ju tyvärr inte partierna eller blocken i ngt väsentligt.

Tyvärr.

Mary X Jensen sa...

Det är alltid för tidigt att ge upp. Däremot så får man inte vara helt svart/vit heller. Det finns alltid parametrar man inte själv har koll på. Det ska man ha klart för sig.

Johan Westerholm sa...

Mary

(S) har nu, i strid mot Thomas Bodströms vilja, ett kongressbeslut i den frågan. En total översyn. Det är därmed omöjligt för partistyrelsen och riksdagsgruppen att skylla på eller gömma sig bakom V och MP då dessa har krav som går längre. Jag trodde du var bättre påläst än det du ger uttryck för hur politiska partier fungerar.

Jämförelsvis har bara (C) ett program som kan jämföras. Inget av de övriga partierna, inklusive ditt eget, visar på någon som helst vilja att uppnå en koherent lagstiftning på området.

Jag heter f.ö. Westerholm i efternamn.

mvh

Johan

Scary Devil Monastery sa...

Mary. Även om jag respekterar dina åsikter så kvarstår att din partiledning inte har minsta intresse av integritet, rättsskydd och grundlag. Den saken har de empiriskt bevisat.

För att annorlunda skall godtas måste det faktiskt empiriskt bevisas att M står för integritet och frihet. Det betyder beslut fattade i riksdag och regering. Allt annat är inget mer än hastigt påfört läppstift på grisen.

Vi har fått vänta länge nog nu. Mycket snack och ingen verkstad.

Mary X Jensen sa...

Förlåt Johan - det är nåt i min hjärna som blandar ihop namn. Inte bara ditt utan det sker ofta (ålder?). Ska i fortsättningen skriva Johan W.

Jag visste inte det du skrev, kan inte alla detaljer om (S). Hur har det kommunicerats?

SDM - att inte forsätta att hoppas är att ge upp. Sån är inte jag.

W sa...

Nej, politiker förstår fortfarande inte integritet. Att få veta alla information som de har, och delar med sig (och läcker) är väl bara att "rub it in".

Kränkningen sker när informationen samlas in mot ens vilja.

Tex nu i deklarationstider - titta på din deklaration, vad du tjänar, hur mycket ditt hus är värt, vad du yrkar för avdrag mm. Allt det där blir offentligt, och läggs ut på nätet (eftersom skatteverket säljer sin databas).

Mr Profit sa...

Nej, politikerna har fortfarande inte fattat vad integritet är. Däremot har de fattat att det är valår och att de har kasst stöd bland unga väljare, och då måste det ju trixas med mindre symboliska förslag. Om min registerinformation skulle missbrukas är jag övertygad om att jag i 99% av fallen inte kommer att få reda på det och följaktligen inte kommer att kunna stämma någon heller.

Johan Westerholm sa...

Mary

Finns på S hemsida och i vårt principprogram, jag direktbloggade om det från kongressen där kongressen "körde över" partistyrelsen.

Du har min reflektion efter kongressen här:

http://mitt-i-steget.blogspot.com/2009/11/nagot-om-reflektioner-samt-en-gryning.html

Och som sagt, C är det enda parti i Alliansen som har motsvarande så det kanske är dags att koppla armkrok med Annie?

;)

mvh

Johan

Anonym sa...

Vet inte ens vart jag ska börja ...

Att gallra ur register NU när vi har både IPRED (har ingenting i en rättsstat att göra) och FRA (har inget i en demokrati att göra) är ungefär som att byta gardiner medan huset brinner ...

Jag applåderar din lojalitet gentemot dessa politiker Mary, men jag delar den absolut inte.

Mary X Jensen sa...

Anonym - som bekant för de flesta så är jag inte "lojal" i just den här frågan.

Maria sa...

Intressant men jag håller med W. S i Tyresö förstår sig inte ens på PUL när det gäller kommunens egna register. De har brutit mot lagen och jag kommer att skriva om detta på min blogg efter helgen (om inte media nappar på det, men jag tror inte media ens förstår vilket brott S i Tyresö utsatt den enskilde för enligt PUL). Det kan låta löjligt i sammanhanget att jag pratar PUL och kommunala register - men om man inte ens förstår denna lag för ordinära uppgifter - hur ska man då förstå integritet på nätet t ex? Vad går gränsen för integritet egentligen?

Bo sa...

Vi vet var våra politiker generellt står i dessa frågor. Att hoppas att det skall ändras är nästan gulligt.

Våra riksdagsmän/kvinnor har tydligt visat hur tragiska de är i sin förakt för demokratin, där ju integriteten och rättigheten att kommunicera utan att staten lägger sig i är en viktig komponent.

Scary Devil Monastery sa...

Apropos integritet, hur blir det nu med M's förhållande till ACTA?

En lagstiftning som nu när den släppts i stora delar kan ses utan problem tolkas som att budbärarimmunitet måste avskaffas för att bredbandsleverantörer skall fortsätta verka, och att alla typer av elektroniska lagringsverktyg som laptop och ipod skall konfiskeras och undersökas i tullen?

Sunt förnuft säger att man borde skratta ut sådana förslag, men det var ett tag sedan sunt förnuft regerade i M...