tisdag 20 april 2010

Moderaterna ser över nomineringsprocesserna...

Det har talats om valfusk och märkliga nomineringar inom moderaterna på sistone. Nu har Stockholmsmoderaterna beslutat om att ta krafttag med processerna. Det kommer att gälla både Stockholms Stad och län. Det är en direkt uppföljning av den artikel som skrevs i DN i februari när det ven kring öronen på Stockholmsmoderaterna tidigare i år kring nomineringar och valfuskande.

Vad som är fusk eller inte fusk kan ifrågasättas så klart. Köper man röstsedlar från andra för att själv kryssa i sitt eget eller andras namn då har de verkligen gått för långt. Om det nu gått till så.  Ord står mot ord som statsministern säger. Att det på vissa orter bildas kotterier som går samman för att rösta in eller rösta bort enskilda kandidater går knappast att undvika och det är kanske inte fusk heller men obehagligt. I och med att det är så få som röstar i provvalen så behövs det tämligen små grupper för att det ska slå igenom. Det är människor som gillar spel, makt och intriger som håller på med sådant. De lyckas inte alltid fullt ut, men det ställer till det på vägen.

För oss som har en annan slags moral och som blir oroliga för att det ska vara fel att betala familjemedlemmarnas medlemsavgifter när vi betalar övriga räkningar blir det förstås konstigt när man hör att det kan ha gått till så att andra "köpt" medlemmar för att nå egna syften i nomineringarna.

Som moderat tycker jag att det är jätteskönt att moderaterna gör en djupdykning i nomineringsprocesserna för det ger hopp för framtida engagemang, För trots allt så är det mer partilinjen än enskilda kandidaters positioner det handlar om. Kan man med nya regler som öppnar upp möjligheter för fler att delta i det politiska arbetet och kandidaturer för olika positioner så kommer det att gynna hela partistrukturen ochatt förtroendet för politiker kan återtas. Jag hade häromdagen lite funderingar kring valfuks och annat häromdagen, det kan ni läsa om här. Det är synd att ett fåtal kan förstöra så mycket för andra.

Visst kan man grotta sig bakåt och leta syndabockar, men det är bättre att göra något åt saken och se framåt nu.

"– De nya bestämmelserna ska möjliggöra en bredare representation av kandidater och ge goda förutsättningar för nya kandidater att engagera sig i Moderaterna. Såväl våra medlemmar, sympatisörer som väljare ska ges stort inflytande i utformningen av våra listor. Därtill ska de nya bestämmelserna innehålla spärrar eller andra moment för att förhindra att vi i framtiden hamnar i misstanke om att nomineringsprocesserna kan manipuleras, säger Sten Nordin (M)."  Från Moderaternas hemsida där ni också finner en Pdf som innehåller direktivet.Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Fredrik L. sa...

Jättebra!

Kommer ta upp detta också, när jag hinner få ner det på pränt... ;-)

scaber nestor sa...

Jag förstår varför sossarna (åtminstone i partitoppen) håller såpass låg profil som de gör i detta.
Minsta knyst och deras egna nomineringsprocess är under lupp och jag kan försäkra att det inte är smickrande för demokratiprocessen hur deras internval går till.

Anonym sa...

har du koll på vad det är som egentligen gäller kring det du skriver att: »för oss som har en annan slags moral och som blir oroliga för att det ska vara fel att betala familjemedlemmarnas medlemsavgifter när vi betalar övriga räkningar…«? för jag har fått väldigt olika intryck från olika håll, och det verkar finnas väldigt skilda uppfattningar om det. jag har i och för sig inte grävt mig ned djupare för att höra med partiombudspersoner och dylikt, och få ett entydigt svar. men vet om det finns nåt, eller vad som i så fall säkert gäller? tack på förhand.

Mary X Jensen sa...

solidaritet - jag har inte koll på detaljerna vad gäller detta. Men det vore konstigt om man inte kunde betala familjens räkningar på ett bräde. Men det måste höra ihop med att vederbörande vill vara med förstås. Jagtror att man ska använda sitt förnuft.

Skillnad om man betalar hela släktens kanske ;-)

De som beskrivits lär ju vara långt över alla tankar kring egna val.

Hemlige sa...

Vad som verkligen skett råder ju knappast någon tvekan om "I valkrets 6 vann Könberg med 226 röster före Rudin som fick 221 i provvalet till kommunvalet. Axén Olin kom först på tredje plats med 216 röster. Jämför de siffrorna med valkrets 3 – som är den största kretsen. Där fick Axén Olin 621 röster. Könberg fick 100 röster och Rudin 49. När det gäller provvalet till landstinget vann Ibrahim Adan valkrets 6. Detta trots att han var helt ny inom politiken."

Vad som är betydligt mera oroväckande och otrevligt är ju den nedtystningskampanj som nu bedrivs från den Moderata ledningen.