tisdag 20 april 2010

Låt kvinnorna själva (få) ta ton i samhällsdebatten...

Kvinnorna skyr alliansen verkar det som. Man kan undra varför. Kvinnor har fått mer i plånboken och chanserna till jobb har ökat under den alliansledda regeringen. Så allt borde vara på topp. Ändå är det något som håller tillbaka.

Jag tror att det är ganska enkelt och det kan nog sammanfattas i ordet respekt och perspektiv. Det är Maud Olofsson som är kvinnan i regeringen som får ta en del tuffa, kanske lite manliga beslut och därmed är det stopp. Sen är det män som talar om det mesta, vad kvinnor vill ha och vad kvinnor behöver. Visst finns det kvinnor som står och bara håller med och himlar med ögonen åt allt karlarna säger. För det är dom som talar för oss. Om kvotering och jämställdhet osv. Men det är mest snack och lite handling. Det fortsätter sen med män som någon slags tolkningsföreträdare för oss kvinnor som om vi inte kunde föra vår egen talan.

På så sätt kan jag förstå att man som kvinna gillar Maria Wetterstrand. Hon tillhör det där självklara gardet som talar för sig själv, tycker och framför sina åsikter med emfas. Hon lyssnas på för att hon har en position. Likaså är det med Gudrun Schyman. Hon har tagit för sig på ett för kvinnor hälsosamt sätt. Fler borde göra så. Förvisso kan kostnaden vara hög men det kommer att vara värt det i längden. Inte på nåt stt delar vi alla åsikter, men jag beundrar hennes intellekt och självklara nävaro när debattens vågor går höga.

Utrymmet i samhällsdebatten

Det är egentligen helt ointressant med lika antal timmar med barnen och att båda stryker lika många plagg. Det viktiga är utrymmet i samhällsdebatten. Det gäller att kvinnor själva tar för sig, man blir förvisso betraktad som något katten dragit in men det kan det vara värt. Så länge man är ung och söt och oförarglig är det OK av någon anledning. Ty då finns det ingen hotbild. Men ve den kvinna som likt Maria Wetterstrand ställer sig upp och tar för sig och tycker utan att fått tillåtelsen och ha rätt position. Den ska man ha fått av både män och kvinnor. De senare är inte på något sätt mer tillåtande. Själv har jag blivit ombedd att vara mer ödmjuk för att jag just tar för mig och tycker och kan. Oftast av kvinnor. De bromsar också upp sin egen möjlighet att ta för sig i samhället, tyvärr.

Talutrymme

Det handlar om. talutrymme och position. Eget talutrymme. Kan vi ta det utrymmet och tillåtas ha det så ska ni få se på jämställdhet. Det är verkligen dags att ge utrymme för kvinnokraft i organisationerna, det duger inte att män talar om vad kvinnor vill ha för att det ska bli jämställdhet. Kvinnorna måste få välja sina egna perspektiv och tala utifrån dem. Det fungerar inte att män är talesmän för kvinnors önskan. Den manliga politiker som vågar släppa efter på just det har kvinnliga röster att vinna. Låt oss själva tala om de frågor vi tycker är viktiga. Män behöver inte användas som katalysatorer för att beskriva det eller tala om för oss vad som är viktigt för kvinnor. Det vet vi bäst själva trots allt.

Eget talutrymme och en bra position
-så skapas jämställdhet för kvinnor

Det är erbarmligt tröttsamt att få beskrivet av män hur bra kvinnor har fått det elelr vad vi har problem som vi vill få lösta. Förvisso har ett vårdbiträde fått en månadslön mer i plånboken med alliansen politik. Jättebra, det ökar det ekonomiska handlingsutrymmet. Expressen beskriver på ledarplats de olika reformer som gynnat kvinnor. Det är naturligtvis en del i rätt riktning.

Men det är beslutsfattandet vi vill åt - det som innebär att vi själva kan ta tonen. Det är säkert vänlig tänkt egentligen att vi kvinnor måste tas om hand och talas för. Men det är fel. Se på strukturen i partierna. Hur många män är det inte som har talföreträde även i kvinnliga frågor? Det skrivs att vår partiledare ska bli kvinnornas Fredrik. Men hallå? Han är både bra och beundransvärd på alla sätt. Han är nog kvinnornas lugna trygga Fredrik. Men han är fortfarande mannen som talar om vad kvinnor söker och vill ha. Jag tycker att det är dags för kvinnorna att ta tag i sin egen politiska taktpinne och det är också dags för männen att ge oss utrymmet.

Fredrik Reinfeldt ska bli kvinnornas man skrev Expressen. Jodå han kommer att få min röst ändå eftersom han är bra men inte på grund av den metod som moderaterna väljer för att få kvinnliga väljare. Kvinnokupp - men hallå Expressen eller moderaterna, vem som nu satte rubriken.

"Gjorde ett snabbt reflektionstest här på morgonen och frågade maken vad han anser är viktiga frågor för kvinnor. "Inte fan vet jag det" svarade han. Det är just det. Klokt svar. Hur ska han veta? När kvinnofrågor kommer på tapeten är det ofta män som framför dom. Varför inte ge kvinnorna lite talutrymme? Hur många kvinnor sitter i moderaternas innersta krets och drar upp strategierna? Vi kanske måste börja där ändå? " (MMK)


Kvinnor kan tala för sig själva och antingen får vi del av samhällsarenan eller så skapar vi en egen.

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

Moa Wirde sa...

Hej Mary!
Din blogg har valts ut för att ingå i medieregistret CisionPoint och i vår topptiolista över Sveriges politikbloggar. Vill du veta mer om mediaintelligensföretaget Cisions produkter och tjänster så kan du besöka vår hemsida på http://se.cision.com/sv/OmCision/.

Jag skulle behöva mejla dig mer information, men jag hittar ingen e-postadress på din blogg. Hör gärna av dig till mig på moa.wirde@cision.com.
Vänliga hälsningar,
Moa