tisdag 4 maj 2010

Hets mot folkgrupp - överdrivet men ändå

Vad är skillnaden att lyssna på socialdemokrater och moderater?  Ibland låter de ganska lika ändå, men när det kommer till fördelningspolitiken så skiljer sig perspektiven rejält. Det har blivit väldigt uppenbart de senaste dagarna när regeringsalternativen kommit upp i dagen.

När man lyssnar på Anders Borg och Fredrik Reinfeldt så handlar det om att det ska bli mer jobb, mer arbetslust och överhuvudtaget bättre för landet Sverige som en del av Europa och världen. Mer framtidshopp i den diskussionen. Människor ska uppmuntras att klara sig själva och få mer över i sin egen plånbok efter hårt slit efter egen förmåga, så växer landet och kan hävda sig på olika arenor. Krohniskt har en intressant tanke om att betrakta skatt som en kostnad och påvisar också att procentuellt sätt är det de med lägre inkomster som fått mest ut av skattesänkningarna. Mats Gerdau påpekar att i (S)-gängets värld är vi alla rika. Den som tjänar mycket har fått mest. Men de betalar också mest, varför glöms det alltid bort?

När man lyssnar på socialdemokratiska företrädare handlar det mest om en kamp mellan fattiga och rika - en slags hets mot de rika som folkgrupp (jag medger det är som den bästa Ulvskogare, men va falls). Det piskas upp en hätsk stämning mot dem som jobbar som om de minsann ska ha det och betala skatt inte tro att de är bättre än någon annan. Ingen ska komma undan att betala skatt. Det blir en helt annan debatt på en småttigare nivå på något sätt. Det saknas visioner säger Kjellberg allt verkar handla om att städa undan allt som den borgerliga regeringen genomfört hitills - "...men det måste även finnas mer långtgående tankar om visioner och idéer utanför den traditionella röda folkhemslådan av trygghet. Var finns alla det som ska vara lösningen på dagens och framtidens problem och möjligheter i Sverige?"

Lönar sig numera att arbeta vitt

I kön bland dem som lämnade in sina deklarationer igår kväll kom en man fram och berättade att han först när den borgerliga regeringen vann som han skaffade sig en F-skattsedel. Dessförinnan hade han jobbat svart eftersom allt annars gick bort i skatt. Hälsa att jag tror att det är många som gjort så sa han när han gick. Något att tänka på. Det ska löna sig att jobba helt enkelt. Striden ska inte stå mellan dem som gör det och dem som av någon anledning inte gör det. Man måste höja blicken och se framåt - inte gräva sig bakåt. Inte i något slags rättvisetänk som ändå aldrig kan uppnås.

Bidrag är alltid villkorade för den enskilde. Det är inte rättvist att hålla tillbaka människors drömmar. Finns möjligheten att förbättra sin standard så vill man kunna göra det. Tror att det gäller för alla. Lägre skatter, eller lägre kostnader för skatt är en möjlighet att kunna förverkliga sina drömmar. Alla har såna, fast på olika sätt. Huvuddelen av alla människor som kan arbetar trots allt. Det kan inte vara rätt att de bara ska vara mjölkmaskiner. Det känns som ett stort feltänk i ett samhälle som vill framåt och utvecklas.

Självklart ska den som behöver stöd och hjälp få det, men det kan inte vara rättvist att fokus på landets ekonomi bara ska ligga där. Självklart måste de som jobbar uppmuntras till att göra det också. Det är faktiskt ett annat perspektiv som tilltalar mer. Desto fler som jobbar desto mer skatteintäkter blir det. Kanske för enkelt var det en person som sa. Kanske det.

Nåväl i kön av deklaranter som vi träffade i går under de sex timmar vi bjöd på kaffe, kakor och karameller och intressanta politiska samtal så var det genomgående positiva uttalanden om regeringens skattepolitik och i morse talade man på radion om hur SAAB i Trollhättan kommit igång med tillverkningen av bilar igen och nu behöver anställa mer folk. Jag tror bestämt att det gått hål i påsen med ärtor och då väller det strax ut ur den.
Det kommer alldeles säkert att gynna Fredrik Reinfeldt och hans regering. Det handlar också väldigt mycket om att skapa lust att arbeta, ett vikitgt incitament är att det lönar sig. De flesta vill nog ha det så.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Jenny

Peter L Andersson tycker att Reinfeldt är en modig man. Tycker jag med men vi har säkert olika infallsvinklar Peter och jag.


SvD

3 kommentarer:

Mettemärta sa...

" kön bland dem som lämnade in sina deklarationer igår kväll kom en man fram och berättade att han först när den borgerliga regeringen vann som han skaffade sig en F-skattsedel. Dessförinnan hade han jobbat svart eftersom allt annars gick bort i skatt."

Oj! Så fick vi det svart på vitt. Det är alltså brottslingar som först och främst gillar alliansen!
Skattesmitarna som gömmer undan miljarder varje år.

/Mettemärta

Mary X Jensen sa...

Mettemärta nu fick du till det.

Du kan inte se att det finns de som tycker att det är mening med att betala skatt när inte allt man tjänar går dit.

Det alliansen har gjort är att öka intresset för att betala skatt överhuvudtaget. Svarta jobb har blivit vita. Hur bra är inte det?

Mikael sa...

Hmm, Mettemärta. Människosyn? En gång brottsling alltid brottsling? Är det så du ser på saken? Möjligheten att bättra sig finns inte?

Suck.