fredag 21 maj 2010

Mona Sahlin skickar Elias till ungdomsförbundet...

Elias uttyckte sig, fick massor av uppmärksamhet och Mona Sahlin skickade frågan till SSU. Precis i linje med hur ungdomar uppfattar politiker, de tas inte på allvar. Undra på att de tar egna intitativ. Begriper hon inte att han just är en ungdom som funderar och tycker kring sin egen framtid. Ska man avböja en sådan chans?

I år är Elias som jag skrev tidigare engagerad och intresserad, nästa val är han förstagångsväljare. Så när Mona Sahlin nobbar en debatt med honom så blir man inte förvånad. Men nog är det synd att hon gör det.

Elias låter sig inte nedslås av att Mona nobbade honom. Politikerbloggen noterar det hela.
Det finns något djupt symboliskt i detta - nämligen att vuxna inte tar ungdomar på allvar. Hittade på Krister Darners blogg lite kommentarer om "de ungas val" och en undersökning som Metro gjort. Han skriver

"Jag tycker statistiken är ganska slående – väljarstödet och förtroendet för socialdemokraterna visar märkbart mer dyster statistik än för moderaterna.
Bara fem procent av de tillfrågade hade ”mycket stort förtroende” för Mona Sahlin, medans 21 % svarade på ja på samma fråga om Fredrik Reinfeldt! Utöver detta hade 26% ”ganska stort förtroende” för Reinfeldt och endast 21% kände ganska stort förtroende för sosseledaren. För att sammanställa detta så har alltså 47% av de tillfrågade stort, eller ganska stort förtroende för Fredrik Reinfeldt, medans bara lite drygt hälften, 26% hade samma förtroende för Mona Sahlin."

Jag tror inte att Fredrik Reinfeldt skulle bangat en sån här chans. Förstagångsväljarna är 500.000 i år läste jag någonstans. Det är många det. Snällman är av samma uppfattning, aktiva ungdomar (och andra) ska uppmuntras.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Peter Karlberg Blogger sa...

Blev lite besviken här - det finns inte en chans att en sådan debatt skulle ske på rimliga villkor. Krossar man 14-åringen (och är en 50+ veteranpolitker/statsministerkandidat) kommer sympatierna ofrånkomligen att hamna hos 14-åringen, försöker man föra debatten på fuck-facket-nivå så gör man sig ju redan från början löjlig. Har svårt att se att det på något sätt skulle gå att vinna på att anta en sådan utmaning och det har ingenting med sakfrågor at göra.

Peter Strobl sa...

Benägen att hålla med min namne ovan. Det är underbart när unga har ett politiskt patos och vill något, men med min erfarenhet av politik och människor och livet så tycker jag att Mona Sahlin gör precis rätt. Och det är av omtanke om Elias. Jag har träffat på många "underbarn" som vill in i den politiska sfären och mäta sina krafter mot äldre rävar. Jag har själv varit i den situationen, även om det är 30 år sedan. Man vill så mycket och tror att man kan så mycket. Men att stå naken i en debatt med bara sin begränsade retorik och övertygelse och dito erfarenhet, det kan sätta djupa spår.
Och med min beteendevetarbakgrund så säger jag också nej.
Ansvaret här ligger hos oss vuxna att förstå vad det innbär att sätta en 14 åring i en debattsituation.
Elias må vara förstagångväljare, men han är det vid nästa val.
Vore jag Mona Sahlin skulle jag bjuda in Elias över en burgare och prata politik och annat, men aldrig någonsin debattera.
Helt enkelt för Elias skull.

Mvh
Peter

Nicklas Eriksson sa...

Jag minns min tid i reformismens förvirrade dimmor, när jag var med i SSU, alltså, och vi blev utmanade på debatt av MUF. Det gällde arbetsrättsliga frågor, så vi från fackklubbarna fick det i knäet. Vi tog vår bäste gubbe, Joakim Järrebring, för deras ordföring här i stan (nån tjej som jag inte minns namnet på var det på den tiden innan Johnny Magnussons grabb ramlade in på posten) skulle vara helt sagolik på debatt.

I alla fall, när den här tjejn fick veta vem hon skulle debattera mot (Joakim var runt 27 på den tiden, ordförande för fackklubben på Fix-fabriken, hade varit förhandlare på central nivå för Metall länge, tvåbarnsfar och helt enkelt sprängfull med livserfarenhet) så blev hon hastigt sjuk och kastade in ett litet 17-årigt underbarn från Samskolan istället. Det enda han gjorde var att stå och svamla om USA och rodna. Joakim gick först ut hårt men insåg snabbt att han inte kunde ta i så eftersom det var spel mot ett mål och killen bara kunde något om hur det såg ut i USA. Och då var det ändå vi som arrade debatten som utspelade sig på Byggtolvan i Mölndal - och MUF:aren kom helt ensam!

Det fattar väl till och med jag som lämnade sosseriet för att Mona Sahlin blev vald att (ja alltså det blev halstrået) den här lille 14-åringen skulle gå åtta år tillbaka i utvecklingen igen om hon tog till lite för mycket och då skulle hon förlora på det istället.

Lite seriositet nu tack, Mary. Även om era "talanger" mest gör sig kända för att starta och konka salladsrestauranger, komma fulla till kongressfester, bjuda minderåriga på sprit samt hacka andra partiers dataregister så måste ni väl låta den här killen göra något mer än att trash-talka i en tidning innan ni smörjer in honom med olja och rullar honom i guldstoft?

Mary X Jensen sa...

Jag är seriös grabbar. Självklart så tycker jag inte att Mona Sahlin ska debattera med en 14-åring på samma villkor som hon gör med andra vuxna politiker. Det finns olika sätt att möta 14-åringar på. Kanske som du säger Peter ett samtal över en hamburgare. Så tror jag att Fredrik Reinfeldt skulle agerat. Det är det personliga mötet och lyssnandet här som är grejen inte vem som vinner en debatt.

Björn Fridén sa...

Nejdu Mary, här har du fel - Fredrik Reinfeldt hade visst bangat.

Faktum är att politiskt aktiva ungdomar på vänsterkanten genom åren har publicerat debattartiklar riktade mot statsministern utan att få svar.

Jag har faktiskt inte sett honom svara på en enda.

Det är inget konstigt med det, som kommentar #1 ovan illustrerar.

Mary X Jensen sa...

Jag kan ha fel... haha - trevlig pingst till er alla

Peter Karlberg Blogger sa...

Tror det i just detta fall och önskar dig detsamma!

Hans Sogell sa...

Mona Sahlin skulle naturligtvis talat med 13-åringen.
Och uttrycka sig på samma sätt som han gjorde.
Om hon då märkte att det började glida henne ur händerna - skulle hon avslutat.