torsdag 20 maj 2010

Varför gnäller alla om Karolinskabygget...

Noll konkurrens när Skanska fick jobbet att bygga Nya Karolinska skriver SvD men när man läser i artikeln så var det ingen annan som lämnat in anbud. Då så. Ska bygget försenas för detta? Socialdemokraterna håller tydligen på och vrider sig ur sina egna skinn av indignation över detta. Vad jag förstått så är upplägget sådant att landstinget köper en tjänst som inte bara omfattar själva bygget utan också driften av hela sjukhuset. I många år, cirka 35 år har jag hört.

Det är märkligt att diskussionen fastnar i ekonomin då visionen av sjukhuset torde vara den viktigaste. Att erbjuda en fantastisk sjukvård och ett modernt forskningssjukhus som tillsammans med hela konceptet Life Science i Stockholm kommer att kunna erbjuda oss den allra bästa och främsta sjukvården med modern forskning och högkvalitativ personal. Det placerar Sverige på världskartan och säkerställer att vi får behålla skickliga forskare i Sverige och skapar förutsättningar för att andra flyttar hit. Det är en fantastisk möjlighet för hela Stockholmsregionen och Sverige. Varför inte se Nya Karolinska Sjukhuset som den chans det är att få en helt ny blomstrande industri runt omkring och att det blir ett sjukhus som kommer att erbjuda den bästa vården. Det är det viktiga. Lyft blicken lite. Att socialdemokraterna anser att det bästa för sjukvården och alla sjuka är att motarbeta det här förslaget varje dag är på något sätt signifikativt.  Bråkas ska det men det är val också snart.

Läs mer om sjukhuset  här.

Läs sen om Vetenskapsstaden, Stockholm Science City här och se framför er vad som håller på att hända.

Det här är någonting fantastiskt på gång. Då kan man inte fastna i fel sorts detaljer.

Uppdatering: Jag fick en kommentar och en undran över hur jag kunde använda uttrycket detaljer. I det stora sammanhanget som jag beskriver så är detta en detalj bland andra. Som bekant så är det inte moderaterna som är de yvigaste när det gäller slöseri med pengar. Det finns för- och nackdelar med allt. Ber att få återkomma. Det var bara en som kom in med anbud!

Det här handlar enligt min personliga mening om något mycket större trots allt. Se helheten så blir det bättre. Jag har ingen officiell beslutsfattarroll i detta utan förmedlar här på bloggen min egen mening.

Uppdatering: Jag använde ordet detalj och många har hängt upp sig på det. Naturligtvis borde jag tänkt på det, men återigen jag talar om sjukhuset som en detalj i det stora hela, kan ni försöka se det så istället för att fastna på fel sak.

(SvD)

Indignation: Alliansfritt Sverige, (du fyller år Björn!)
Byggtips: Snåla inte med tahöjden
Peter L Andersson med rätt att tycka.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

14 kommentarer:

Adam Axelsson sa...

Intressant att du som företrädare för Moderaterna kallar en upphandling utan konkurrens och potentiellt flera miljarder i extra kostnader för skattebetalarna för "detaljer".

Mary X Jensen sa...

Adam - Det är klart att du kan se det så. Men om du lyfter blicken lite grann så ser du något annat och lite större det var vad jag var ute efter. Då är det en detalj i det hela eller hur. Blir det dyrare egentligen. Vet du det?

Victor Capel sa...

Adam, det är väl inte konstigare än att Torsten Svenonius, Moderat och styrelsemedlem i skattebetalarnas förening tycker att solna ska bygga och driva fotbollsarenor för skattepengar.

Skenhelighet kallas det.

I övrigt så river man ju fullt fungerande verksamheter och flyttar om patienter i åratal för att kunna bygga detta nya sjukhus.

Kostnaderna har ju dessutom gått upp från 12 Mdkr (2007) till 57 eller 69 (beroende vem man frågar) Mdkr, det tillsammans med att det bara finns en enda anbudsgivare gör ju det hela till en självklarhet att folk undrar vad fan som pågår.

Niklas Starow sa...

Det står även att detta bygge skulle styckas upp om konkurransen inte kunde tillgodoses.

Om bara ett anbud lämnas in kan man väl knappast kalla det för god konkurrens?

Mary X Jensen sa...

Niklas vad jag har förstått så var avsikten den och flera bjöds in att lägga anbud. Vad mer kan man göra. Jag ska läsa på lite mer och återkommer med detaljer. (hehe åt ordet detaljer)

Mats sa...

Jag förstår inte varför privat monopol skulle vara bättre än offentligt monopol.

/Mats

Adam Axelsson sa...

Det är väl knappast rimligt att ursäkta en tvivelaktig upphandlings-process med sveriges generella behov av bra sjukvård.

Jag är såklart inte mot att det satsas på bra sjukvård.

Jag anmärker på att du som företrädare för moderaterna tycker att en bristfällig process inom en gigantisk upphandling är en detalj. Att miljarder av skattebetalarna pengar riskeras.

Vi vet såklart inte att det faktiskt blev dyrare, men det är inte heller det som är det viktiga. Det centrala är att moderaterna inte kan garantera att miljarder inte har slarvats bort, och att du kallar det för en detalj.

Helene sa...

Jag som Timbro, en dåligt genomförd privatisering är sämre än en som inte genomfrös alls.

Ska man med någon som helst trovärdighet ge sig på ops-lösningar och privatiseringar måste det ske i kombination med extrem omsorg om stockholmarnas pengar.

Själva idéen med konkurrens och upphandling är att få bästa möjliga innehåll till bästa möjliga pris.

Det är två byggstenar, faller den ena faller hela idéen med konkurrens.

Ett modernt sjukhus, Europas bästa, det kan vi bygga oavsett finansierinslösning. Visioner och innehåll står landstinget för - inte entreprenören.

M sa...

Det finns många exempel på där OPS-lösningar faktiskt visat sig fungera mycket bra, då entreprenörerna har stort intresse att "göra rätt", och inte bara göra billigt. I det här fallet kan man t ex titta på energiåtgången. Naturligtvis har Skanska stora intressen i att bygga energisnålt så att det blir låga driftkostnader.

Enligt min källa har även hela processen inneburit en hel del prutande och dealande, trots att det bara varit en anbudslämnare. Anbudet har alltså inte tagits rakt av.

En av anledningarna, enligt min källa, till att inte fler lämnat anbud är kravet på svenskspråkighet. Det kan man ju så klart köpa in, men det är ändå märkligt att man i första skedet hoppas på internationell uppslutning och sen ställer ett sådant krav.

Johan Westerholm sa...

Mary

Du har en faibless att överse med detaljer så fort de går Alliansen emot. En sådan liten detalj enligt dig är att upphandlingen, enligt liggande regelverk och i förarbetena till LoU, ska styckas upp om det är för få anbud. Ett anbud är nog att beteckna som för få....

En annan, tydligen oväsentlig, detalj är att hela paketet hemligstämplats.

Är detta en demokrati du ställer dig och försvarar?

mvh

Johan

Fredrik sa...

Som jag förstått saken så är Skanska det enda företaget som har kapacitet att bygga sjukhuset och förbinda sig att stå för underhållet. Rätta mig gärna om jag har fel, men inte är det någon annan aktör som erbjudit sig att ta över?

Att splittra upp jobbet på många små aktörer, varav hälften inte finns kvar om tio år, låter som en byråkratisk mardröm och ett recept på dåligt resultat.

Och att det var dags att bygga ett nytt karolinska? Absolut! Det glädjer mig att man valt att satsa pengar där de behövs. Bygget och underhållet kostar en hel del men så är det med sjukvård. Själv är jag väldigt glad över tanken på ett nybyggt, välplanerat karolinska istället för den organiskt tillväxande labyrint som finns idag.

Det som stör mig är att så mycket är hemligstämplat. Det sägs vara standard i affärsuppgörelser av den typen, men så lättlurad är väl ingen egentligen. Finns inget att dölja finns heller inget behov av hemlighetsmakeri.

Slutresultatet är detta. Vi skattebetalare står för kostnaden, men det är hemligt exakt vad vi får för pengarna. Vi har ingått ett avtal men vi har inte fått läsa avtalet innan vi skrev på utan bara fått en kort ungefärlig sammanfattning av en leende försäljare.

Är det någon här som skulle sköta sin privatekonomi på det sättet? I så fall kan jag tala om att ni kommer bli grundligt blåsta och egentligen inte förtjäna något annat.

Nej, hemlighetsmakeri betyder mygel. Alltid och utan undantag.

Men det är ju inte det som sossarna bråkar om heller. Tyvärr.

Anonym sa...

Vad kostar framtagningen av ett anbud av denna dignitet ett företag?

Svaret är mångmiljonbelopp.

Alltså måste anbudsgivare räkna på om det är värt risken att gå in i ett anbudsförfarande som man sedan inte vinner. Uppenbarligen har flera aktörer kommit fram till att denna anbudsförfrågan inte är värt att gå vidare med.

Detta kan man från statligt håll inte påverka. Staten kan inte kräva att privata företag skall spendera pengar på anbud.

/Boo

Hemlige sa...

Vi har ju all erfarenhet av och lider av dåvarande kommunikationsminister Mats Odells beslut att ge Arlanda Express ensamrätten på tågtrafiken till Arlanda för en mycket lång tid framåt.

Anonym sa...

Otroligt oansvarigt, de som har lite insyn och kunskap inom denna verksamheten säger att det är klantigt och framförallt naivt skött.
Jag är glad att jag bor i Skåne.
Här finns också klantiga politiker men i detta fallet så pratar vi en helt annan lvl
Skrebban