Tekniken går framåt och det är väl bra och önskvärt på många sätt, men inte på alla. Det gäller i synnerhet intrång i den personliga integriteten. Vi måste värna om den och inte tillåta att tekniken får ta överhand här bara för att det går. Det är lockande naturligtvis och effektivt att snabbt plocka alla äpplen i en säck och sedan leta efter de dåliga. Bättre och mer hälsosamt för alla vore att punktmarkera de ruttna och låta de andra vara i fred. Äpplen har inga känslor vad jag vet och funderar nog inte heller men de flesta av oss människor gör det.
Sophia har på Dexion skrivit en förskräcklig saga om hur fiffigt det går att övervaka varje individ redan idag och det under trygghetsmanteln . Är det önskvärt att det ska vara så? Hennes slutkläm är " ...är det här för förstås en otäck saga och inte verklighet. Men om du reagerar så av att läsa om den kontroll som en närstående vill ha över mig – hur får det dig att känna när du vet att staten och staten närstående, så som offentliga resebolag, vill ha den här makten över oss alla hela tiden och utan att ens låtsas älska oss?
När diskussionens vågor kring FRA-lagen fortfarande gick höga så diskuterades just den personliga integriteten i hög grad. Till stor besvikelse så tog inget parti den på allvar, utom Piratpartiet men de hade tyvärr inget att säga till om då.Integritetsfrågan lever dock kvar hur mycket man än försöker lägga täcket på så lär den flyta upp hela tiden. Vi är många som känner indignation över det som hände.
"MEDEL UTAN MÅL. FRA-lagen ger staten verktyg för signalspaning som medborgarna aldrig diskuterat värdet av eller meningen med. Är det alls förenligt med demokrati att ge all makt till en stat som bara kan erbjuda en metod men som saknar mandat?" Nicklas Lundblad i serien om Sverige i FRA-lagens spår." (SvD)
Integritet och upphovsrätt
När Piratpartiet nu tar sig för att hjälpa TPB så kan man tänka sig att det kommer att ge dem en ny skjuts valarbetet. Ungdomar vill inte betraktas som brottslingar för att de använder ny teknik, det handlar inte bara om gratis som många förenkla det till. Skulden läggs på fel ställe. Det hela handlar om underhållningsindustrns vinster och de har alltid brottats emot ny teknik i stället för att anpassa sig efter nya föruättningar. Det är bara 30-talet år sedan de ville förbjuda videobandspelaren. Det är inte rätt sätt att tvinga in sina kunder i fållor, då förlorar man dem.
Det är naturligtvis självklart att upphovsmän ska ha betalt för sina verk, men varför diskuteras inte andra modeller än de som tiden runnit ifrån? Istället cementeras de gamla genom lagstiftning utan att hänsyn tas till utveckling och möjligheterna med den. Moderaterna har vaknat till i frågan och genom Henrik von Sydow drivs nya tankar och det är framsteg. Det är dock synd att inte helhetsbilden finns med. Ipredlagen är enögd, tyvärr. FRA-lagen likas. De tar bara hänsyn till den enes sida, inte den andres.
TPB-rättegången framställde tre teknikfreaks som skurkar, frågan är om de inte borde betraktats som entreprenörer och affärsutvecklare. Det hade kunnat vara så om underhållningsbranschen haft förmåga att hänga på. Istället landade man i upphovsrättsträsket. Vem kan tycka att det är rimligt att upphovsrätten ska se ut som den gör idag? Det borde jobbas hårdare för andra modeller. Och industrin/mellanhänderna kanske borde fundera lite mer på sina framtidsmöjligheter. Varför en Ipredlag? Det finns lagar redan idag som borde täcka upp. Det handlar mer om att lära ut dem än att skapa nya.
Så här säger lagen idag:
Bestämmelsen om kopiering för privat bruk innebär att man som huvudregel får framställa ett eller några få exemplar av ett verk till sig själv, sin familj eller sina vänner. Detta gäller dock inte alltid. Till exempel får man inte kopiera datorprogram (särskilda regler om säkerhetskopior finns dock). Man får inte heller kopiera hela böcker annat än i undantagsfall
http://www.sweden.gov.se/sb/d/6143
Man får alltså i stor utsträckning kopiera för privat bruk; en privatkopiering som upphovsmännen inte får betalt för. För att upphovsmännen, det vill säga kompositörerna, artisterna, författarna, skådespelarna med flera, ändå ska få någon kompensation för denna kopiering, finns regler om så kallad privatkopieringsersättning (tidigare kallad kassettersättning). Det är en ersättning som går helt och hållet till upphovsmännen via deras organisationer.
http://www.sweden.gov.se/sb/d/6143/a/55365
Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk
Framställning av exemplar för privat bruk
12 § Var och en får för privat bruk framställa ett eller några få exemplar av offentliggjorda verk. Såvitt gäller litterära verk i skriftlig form får exemplarframställningen dock endast avse begränsade delar av verk eller sådana verk av begränsat omfång. Exemplaren får inte användas för andra ändamål än privat bruk.
Skulle inte detta räcka? Jag tycker det. Det handlar väl om att lära ut reglerna bara.
Vad gäller Piratpartiets stöd med bandbredd till TPB nu så diskuteras det förstås hejvilt. Smart sätt att få uppmärksamhet säger många förstås. Ett sätt att praktiskt visa vad man står för tycker andra. Ett sätt att belysa problemet och leva sin övertygelse tycker jag. Är man verkligen som tillgängliggörare en skurk? Inte helt solklart det där enligt min förståelse. Farmor Gun beskriver det hela ur sin synvinkel. I just den här frågan håller jag med Piratpartiet, det är viktigt med personlig integritet och det är viktigt att inte hålla på och låtsas att den inte blivit störd av de senaste årens olika lagstiftningar. FRA-lagen är rent obehaglig och Ipredlagen slår från bara ett håll, underhållningsindustrins. Båda inkräktar på den personliga integriteten i olika grad. Det övergår mitt förstånd att moderaterna låtsas som om det inte är så. Förmodligen ser de saken ur annan vinkel och väntar på att förstå den på ett annat sätt. Perspektivseende är viktigt. Det saknas i det här fallet. Farmor Gun funderar mycket över hur det kunde bli så här. Jag med. Hela tiden.
Samtidigt som integritetsdebatten pågår så kan man i alla fall trösta sig med att hyresvärdar inte får dataregistrera den som inte uppför sig i tvättstugan. Alltid något. Men det har varit uppe i kammarrätten och att det kommit så långt gör att man inser vilka starka krafter det finns som vill hålla kollen på oss. Som sagts tidigare ge vissa tillgång till en databas oh de finner möjligheter på korsen och på tvärsen. Det är inte klokt vi behöver skydda oss från såna.
(Sydsvenskan) (SvD)
(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om politik, FRA, Ipred, personlig integritet, moderaterna, alliansen, TPB, piratpartiet, val2010, ungdomsväljare,
8 kommentarer:
Det känns RUSKIGT att vi är på väg mot ett samhälle som Nordkorea!
FY FAN!
Vad ska vi då ha Demokrati till???
Skönt att se att du orkar kämpa på i den interna (M)otvinden!
Ja M kommer inte få min röst. Du står för ett parti som älskar att övervaka medborgare som inte har gjort något brottsligt. Därtill stöder du och de borgliga IPRED lagen. Lagen som kränker och förhalar tekniskskiftet som hela underhållningsindustrin måste göra. Varken de vill det eller inte. Men de borgeliga måste inte sitta kvar på sina invalda stolar. Eftersom folket kan välja att slänga ut dem. "vi ska inte jaga en hel ungdomsgeneration" Visst. Lögn efter lögn från de borgliga.
Hej Mary!
C-Stefan Ahlenius skriver just om att finna nya modeller inom ramen för redan fungerande lagar på http://tinyurl.com/3x8fchh idag. ”Kulturskaparna vill bidra till att frigöra dessa kulturskatter och menar att upphovsrätten snarare än ett hinder är en förutsättning för att det ska fungera tillfredställande för alla parter."
Tack Conny. Jag gör vad jag kan. Magnus jag kan drista mig till att jag tycker att du tänker ganska kort och svartvitt.
Tack khd - ska kolla... Alltid intressant när folk tänker.
Där jag bor så brukar enorma familjer av Musselmaner använda tvättstugan och struntar konsekvent i att rengöra maskiner, dessutom så verkar de ha allvarliga problem med att dosera, det är alltid överfullt EFTERÅT av kläggigt tvättmedel i tvättmedelsfacket.
Maria även om man kan tycka att det är mossigt så är det så hon verkatr vilja ha det. OK för mig det är hennes bröllop. Och det mesta får hon inte bestämma själv så varför inte detta om hon nu vill ha det så.
Tack Mary. Jag uppskattar verkligen att du kan ha andra åsikter än ditt parti när så behövs och önskar att det var vanligare med den sortens öppen diskussion i politiken. Egentligen blir ideologin bara mer trovärdigt om det öppet förekommer olika åsikter inom partiet. Ärlighet framför allt, så kan man kompromissa senare.
Jag är själv lite kluven till att PP hjälper thepiratebay.
Jag vill inte att det som tpb gör ska kallas olagligt, men jag har en känsla av att det åtminstone tangerar omoral. Helst skulle jag se att piratkopieringen upphörde och det kommer inte att hända så länge som tpb och dess likar finns kvar.
Detta ställs mot den betydligt större frågan om rättsäkerhet. Det är riktigt otäckt för mig att se hur de stora mediaföretagen dominerar vårt rättsväsen och lagstiftande.
Mot den bakgrunden är allt motstånd bra motstånd.
När man slår mot tpb så slår man inte mot de som piratkopierar utan mot det medium som piratkopierandet sker i. Man slår mot ett större, lättare mål därför att den riktiga skulden egentligen är fördelad på så många.
Syndabocks-straff helt enkelt. Påminner närmast om att döma vägverkets chefer för dråp varje gång någon krockar och dör på vägen. Hade de inte byggt den där vägen så hade det aldrig hänt!
Men för PP är det naturligtvis en kick. De har tappat en hel del medlemmar och valrörelsen har hittils gått på sparlåga. PP tar upp många av mina hjärtefrågor och är det enda parti som gör det. Personlig integritet och likhet inför lagen. Utan dessa kan man lika gärna emigrera till Nordkorea.
Ändå skulle jag absolut inte vilja se PP i den roll där moderaterna är nu, men jag tror det vore bra för sverige om de fanns med på ett hörn i riksdagen.
Skicka en kommentar