onsdag 23 juni 2010

Apropå timeout...

Just nu har alla socialdemokratiska blogagre gått upp i falsett med anledning av kravet att Carl Bildt ska ta time out.  Självklart tacksamt just nu så här i valtider. Det handlar om hemska saker, det gör det verkligen. Men än så länge vet ingen vad som egentligen har hänt. Slutsatser har däremot dragits och indignationen vet inga gränser. Vem som helst kan räkna ut att ingen sitter kvar om det som det talas om har hänt. Men än så länge vet vi inte. Som bloggen Livbåten skriver - ingen ska dömas i förväg. Oskuldspresumtionen gäller i det här landet. Det vet också Thomas Bodström som nu kräver att Bildt tar timeout nu och alla hänger på. Johan W har förflyttat utanför Sveriges gränser nu och anger länkar till utländsk press samt lyft frågan till Fredrik Reinfeldts bord. Röda Berget talar om blodstänkt olja. Kulturbloggen har åsikter och menar att det är värre i Sverige att ge chefer bonus än att begå folkrättsbrott. Det stämmer inte och det vet hon också.

I DN säger kamamråklagare Magnus Elving att han inlett en förundersökning om en eventuell svensk anknytning till påstådda folkrättsbrott.  Att media rycker ut och har synpunkter och dömer innan det ens finns något att döma är ganska signifikativt. Skulle det visa sig att det fanns någon svensk anknytning - vi vet inte det ännu - så kan man räkna med att inblandade skulle få ta konsekvenserna av det. Det är väl ingen som tvivlar på den saken. Men varför ska man ta ut eländet i förväg?

Tänk om det varit en socialdemokrat säger Stefans konspirationer.  Jo då det har funnits socialdemokrater som hamnat i denna sits också, ingen har tagit timeout. Alla som nu kräver att Carl Bildt ska ta Timeout bör påminnas om andra som inte gjorde det, socialdemokrater, Bosse Ringholm 2005 - skattebrott i Enskede IK. Han var då finansminister!, Göran Persson, arbetsmiljöbrott, Ilmar Reepalu för mutbrott med flera med flera.

Nu försöker du bara villa bort oss här igen säger många nu, det är fult av dig. Det är heller inte lika allvarliga brott säger andra. Men det spelar egentligen ingen roll, eller hur? Rättsprocesser måste ha sin gång. Det gäller för alla. Oavsett. Så låt oss lugna ner oss tills vi vet vad det handlar om på riktigt, ingen av oss som skriver var där. Att smutskasta Carl Bildt kanske känns tacksamt just nu för oppositionen mit ti valtider och visst är frågan dramatisk, men de är klokare att avvakta och se vad det finns för grund innan man drar iväg.

Som sagt ingen ska dömas på förhand. Det anser jag gäller alla.

Uppdatering: DNs ledare skriver att det finns viktigare punkter än Carl Bildts eventuella inblandning i den här frågan. Nämligen "är vem som ska ersätta de hundratusentals sudaneser som fördrevs under oljeexploateringen. Den frågan är befogad. Det vore olyckligt om den helt hamnar i skuggan av spekulationer kring Carl Bildts agerande i Sudan."(intressant)

Politometern 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

4 kommentarer:

Beelzebjörn sa...

"Som sagt ingen ska dömas på förhand. Det anser jag gäller alla."

Tack Mary... Så, varför är du moderat isf? Jag menar, ekonomisk politik åsido, den här valrörelsen borde ju handla om precis den typen av frågor, och ändå tigs det om sådant, ända tills Bildt angrips...

DÅ passar det Herr Reinfeldt att komma ihåg oskuldspresumtionen.

berinder sa...

Det skulle vara roligt att höra hur du ser på Moderaternas etiska regler som tydligen säger att man bör ta en time-out om man utreds för brott och hur detta rimmar med att Carl Bildt inte har hört talas om time-out och att han fortsätter verka.

Borde Carl Bildt följa moderaternas etiska regler?

Mary X Jensen sa...

Carl Bildt utreds inte personligen för brott. Om det vore så skulle han liksom andra vara berörd av de etiska reglerna.

Det är omgivningen som bestämt att han är skyldig innan han har dömts.

Tomas sa...

Enligt ECOS rapport har den socialdemokratiska regeringen ett delat ansvar med Lundin Oil gällande det som hände i södra Sudan 1998-2003. (Citat från sida 34 i "Unpaid dept"):

"Lundin kept the Swedish Government directly informed of its experience in Sudan. It claimed that its activities fell within the European Union’s policy of constructive engagement with Sudan “in so far as it ensured that its activities were not affecting the conflict negatively.” ECOS has not found any proof that the Governments of Sweden and Austria have ever seriously assessed whether that was indeed the case. Confronted by credible allegations that international crimes and human rights abuses were committed by the Government of Sudan to protect the commercial interests of their national companies, the Swedish, Austrian and Malaysian Governments should have acted to investigate the allegations immediately. Governments have a strong international legal obligation to prevent human rights violations and to ensure that citizens and organisations under their territorial jurisdiction are not complicit in international crimes. If they fail to do so, ECOS suggests that they then share in the responsibility."

Är månna detta anledningen till att Mona Sahlin hållt så låg profil i den här frågan. Att hon vet om att den förra regeringen hon satt i inte gjorde sitt jobb ordentligt utan gick helt på Lundin Oils uppgifter. Bodström satt förvisso också i samma regeringen men han verkar å andra sidan vara helt befriad från skrupler.

Tycker det är på sin plats att alla högljudda socialdemokrater som ondgör sig över Carl Bildt och Lundin Oil börjar rikta kritik mot sina egna företrädare. Åtminstone om det är en upprättelse för sudans befolkning de är ute efter.