lördag 12 juni 2010

Det är klart att arbete, skola och sjukvård går före FRA och integritet...

Vilka frågor är viktigast i valet. Jobben, vården och skolan säger en mätning som Synnovate/DN har gjort. Det känns helt självklart att det är så och en av anledningarna till att jag själv är moderat, trots mitt motstånd mot FRA och integritetsfrågorna. De senare är oerhört viktiga men kanske inte helt lätta att förstå om man inte har intresse eller drabbats av dem. Men vill man jobba politiskt så handlar det om bredd och den bredden finns i de större partierna. Därav att jobba i valet för ett alliansparti för min del. Därför är jag moderat och kan spänna över många frågor. Det är självklart.

Är det något som människor är rädda för så är det att tappa sin försörjning eftersom den är en förutsättning för att man ska kunna ha bostad och få mat på bordet och så vidare. Det är också en av anledningarna till att arbetslinjen är bra. Ju fler som jobbar om än aldrig så lite desto större möjligheter till att både kunna klara sin egen försörjningoch få liten guldkant på livet.

Den stora skiljelinjen mellan blocken är att (S)-gänget vill att alla ska känna den där rädslan och övertygas om att med deras hjälp så kan man vara lugn, medan den borgerliga sidan mer jobbar för att alla ska få egna möjligheter att klara sig. Jag tror på den senare.

Visst ska det finnas en grundplattform och det gör det också. Det är hårt att leva ibland. Det är det i perioder för oss alla. Inget är givet. Vi fastnar i klorna på trista byråkrater med fyrkantigare syn än man trodde var möjligt. Vi hamnar i situationer som är svåra att ta sig ur. Då behöver vi hjälp och den ska finnas där. Men framförallt ska det finnas möjligheter till egna lösningar.

Det värsta som man kan råka ut för i livet ska inte vara kronofgden för en telefonräknings skull eller att ens barn hamnar i en mobbningssituation och de vuxna tar fram ett formulär som inte ger effekt, eller att du inte kan få den praktiska hjälp du behöver av exempelvis arbetsförmedlingen för att du inte fyllt i rätt blankett eller att någon inte anser att begravning av nära anhörig är giltigt frånvaroskäl från ett CV-skrivarmöte. Eller att försäkringskassan nobbar ersättning till den som ligger i respirator. Man hör den ena efter den andra hårresande historien i myndighetssverige. Det är sånt vi måste komma åt.

Jag ser fram emot en livfull valrörelse där många frågor får utrymme. Det är kalrt att det kommer att handla om jobben, men också om personlig integritet på internet.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Aftonbladet

Inga kommentarer: