fredag 30 juli 2010

Inte gnälliga argument mot kvotering...

Ah - ser man på. Jag får medhåll för mina tankar. Kvinnor måste in på chefspositioner först.

Är själv en av dem som brukar framhäva att kvotering av kvinnor in i företagsstyrelser inte är den bästa vägen att gå. På grund av att det då finns risk för att det bildas grupperingar som innebär att alla kvinnor i styrelser betraktas som de "inkvoterade". Det anser Carolina Neurath vara ett gnälligt motargument. Sen skriver hon att ingen, inte ens  män bara kommer in på kompetens och att det därför skulle vara ett dåligt argument för kvinnor att komma bli invalda i styrelser.

Nåväl visst är det så. Att det är kontaktytor, nätverk och referenser som till stor del avgör huruvida man blir föremål för intresse eller ej. Det är just där det ligger faktiskt. Att genom lagar tränga sig igenom sådana barriärer blir fel. Människor kommer alltid att runda såna stolpar. Kvoteringar är alltid föremål för diskussion inte bara i näringslivet. Det finns starka fördomar här. Exempelvis han/hon är arbetstagarrepresentant och underförstått lite satt på undantag i styrelsen. Så går snacket i korridorerna.

Det är inte bara i siffror och med tvång vi ska styra in kvinnor i arbetslivet. Vi måste snarare skapa förutsättningarna för alla att delta i yrkeslivet på sina egna villkor. Det handlar om attitydförändringar. Det handlar om att ge kvinnor tillträde till chefspositionerna som är kompetensgrunden för att göra ett bra jobb i en styrelse. Kompetens är en underskattad variabel i många fall. Att vara kvinna i en styrelse och bli betraktad som den inkvoterade i stället för den invalde är ingen hit. Även om det ger bättre siffror i jämlikhetsstatistiken.

Det viktiga är att bygga upp kontakter och nätverk och se till att kvinnor får plats på de chefspositioner de behöver för att skaffa den erfarenhet som behövs för att bidra i en styrelses arbete. Ge uppmärksamhet och premier till de företag som lyckas istället för att geom lag tvångskommendera. Det är en bättre och mer positiv väg, även för kvinnorna. För som alltid - det är de inre krafterna vi har som driver oss.

När kvalificerade kvinnor skapar nätverk får de kritik...

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

8 kommentarer:

Åsa Magnusson sa...

Jag är kluven till kvotering, men mest emot den till poster inom näringslivet.

Till styrelseposter tycker jag inte det ska kvoteras, tycker det strider mot ägarnas rätt att förvalta sina företag. Det är i grunden ägarna som väljer styrelse, att de skulle tvingas välja en viss kvot efter kön, ålder etc tycker jag är en grov inskränkning.

Monika Ringborg sa...

Mary

Vad anser du om att kvinnor kvoteras in på polishögskolan?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/lattare-for-kvinnor-att-fa-bli-polis-1.1143566

Mary X Jensen sa...

Monica - jag tycker rent allmänt att det är fel med kvotering. Gäller även till vissa universitetsutbildningar.

Monika Ringborg sa...

Jag säger inte att manliga poliser inte har förmågan att känna empati, förståelse mm inför barn och kvinnor som råkat ut för våld. Men behövs det inte fler kvinnliga poliser med tanke på brottsoffrens känsla - om man blivit drabbad av en man kanske man vill bli omhändertagen av en kvinnlig polis, hur vänlig än den manliga polisen är.

Om man bara kan få fler kvinnliga poliser genom kvotering, kan man inte se detta som ett steg på vägen. Det är ju mycket svårt att förändra föreställningar - det kan ju ta tal hundratals år, ibland tusentals år innan det blir möjligt.

Kan inte kvotering inom vissa yrken ha sitt berättigande? Man kan ju inte begära att ett våldtäktsoffer skall förmås att ändra på sin föreställning då detta övergrepp nyligen skett. För om det bara är en tredjedel som söker in och det är bara en tredjedel som får plats tar det mycket lång tid. Och det handlar inte om att de kvinnliga poliserna inte är tillräckligt kvalificerade.

Och om det inte är berättigat?
Hur skall man, som du ser lösa det?

Erik sa...

Monika

Hela sättet du beskriver det på visar ju felaktigheten i påståendet.

"om man blivit drabbad av en man"

Man har blivit drabbad av en störd person. Och om det är viktigt med kön, kan det då inte kanske vara betydelsefullt att bli tröstad av en man för att inte hon ska få en rädsla för män i framtiden?

Har du sedan några teoretiska siffror på hur många kvinnor det behövs inom poliskåren för att det alltid ska finnas en tillgänglig vid ett sådant här brott. Det kanske redan finns tillräckligt?

Polisarbetet kräver ofta fysiska prestationer, och jag har alldeles för ofta sett poliskvinnor inkapabla att hantera situationen pga deras otillräckliga fysik.

Monika Ringborg sa...

Erik

"om man blivit drabbad av en man" skrev jag utifrån hur den som blivit drabbad, upplevde det hela. De uppfattar inte att de blivit drabbade av en störd person, då de blivit våldtagna och misshandlade av en man. Då blir det att nästa man som kommer i dess väg skapar rädsla för att det som hänt skall upprepas. Det är inget nytt.

Även om vi vill att vi alla skall betraktas som personer, är det väl så att vi blir betraktade utifrån vilket kön vi har. Speciellt om vi blivit illa behandlade.

"Och om det är viktigt med kön, kan det då inte kanske vara betydelsefullt att bli tröstad av en man för att inte hon ska få en rädsla för män i framtiden?"

Så kan man nog bara resonera om man inte blivit våldtagen och misshandlad. Men visst, kan det ligga något i det. Det sägs ju att poliser är bäst på att ta hand om dem som blivit utsatta för våld. Därför att det är dom som möter dessa människor först.

Nej, jag vet inte alls hur många som kan behövas inom poliskåren. Nej, jag har inte några siffror heller. Jag skrev mer i frågande form än ville konstatera något. Är själv inte för kvotering, men vill hålla dörrarna öppna för att det kanske inom vissa områden behövs vara en blandning av män och kvinnor. När vi nu har fått inlärt det här könsrollstänkandet och ofta fått de förmågor stimulerade som traditionellt anses tillhöra ett visst kön och uppfattar den vi möter utifrån könet.

Polisyrket handlar inte bara om fysisk styrka.

Jag ville få en reflektion tillbaka från Mary, inte ge ett intryck av att veta bättre.

P-A Jonsson sa...

http://pjonsson.blogspot.com/2010/07/kon-som-urval-vid-rekrytering.html

Staffan sa...

Det mest skrämmande är att de som förespråkar kvotering inte är konsekventa.

Antingen är kvotering bra, och då ska alla underrepresenterade grupper kunna dra nytta av detta. Eller så är kvotering dåligt och då ska ingen grupp i samhället kunna kvoteras in.

Att skapa en lag om kvotering av kvinnor till styrelser, och samtidigt förbjuda kvotering av män till utbildningar, känns väldigt främmande i en demokrati.

I DeClarks Sydafrika kvoterade man via lagar bort människor med fel hudfärg. I Sverige 2010 vill man via lagar kvotera bort människor med fel kön. Tror att man är väldigt snett ute när man via lagstiftning vill kvotera bort "icke önskvärda" grupper i samhället.