torsdag 29 juli 2010

Diskriminering av äldre börjar uppmärksammas...

Sedan 1 januari 2009 fick vi en lag om åldersdiskriminering som innebära att man inte får särbehandla människor på grund av ålder. Det är fint, men hur stämmer det då? Diskrimineringsombudsmannen DO börjar nu få in fler och fler anmälningar. Det handlar om diskriminering på arbetsmarknaden främst och det är män som protesterar.

Jag upplever detta fenomen själv då och då. Att söka jobb i databaser innebär ofta att den tredje variabeln efter för- och efternamn är ålder och sen kommer kön. Är det någon som tro att inte dessa variabler används när lämpliga personer för olika jobb ska vaskas fram? Den som inte varit anställd under ett par år, man kankse har gjort annat, studerat, tagit hand om anhöriga eller liknande få möjligheten att arbetsträna eller ta seniorjobb kanske. Gå ut med grannens hund. Jag hårdrar här - men det är inte så långt från sanningen.

Den som har jobb skrattar lite och tänker jaja, de äldre har gjort sitt och det är de unga det gäller för nu. Nåväl alla blir äldre kan man tänka då. Detta är ett viktigt ämne att hålla ögonen på. Om arbetsmarknaden stängs när man är 50+ för att man anses vara för gammal så finns det ingen logik i att man ska jobba allt längre. Många vill jobba och är vitala långt upp i åldrarna och det måste avgöra inte den fysiska åldern.

Jag skrev en krönika om detta för en tid sedan. Den svenska arbetsmarknaden är trögrörlig och väldigt konserverande. Det har inget med LAS att göra utan med attityder. Hur många gånger har jag inte mötts med förvåning när jag berättar att jag driver den här bloggen? Jag är 50+ drygt och förväntas inte vara en del av internet. Är inte det konstigt egentligen. Med tanke på min bakgrund är det självklart och det gäller samma för många. Livet behöver inte vara åldersindelat... katgeoriserat på födelseår.


Öppna arbetsmarknaden för både yngre och äldre


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Monika Ringborg sa...

Ålderdiskrimineringen börjar numera tidigare än så. När man vid intagning till vissa utbildningar är för gammal om man är 28 år för att betyget är för gammalt.

Vi är alldeles för fokuserade på kön och ålder. Det är skrämmande. Speciellt när vi ses som äldre när vi är 50+.

Vi betraktas på samma sätt som en ny bil - den är mest värdefull som ny. Och veteranstatus verkar ingen människa nå upp till, inte i vårt samhälle iaf.