tisdag 27 juli 2010

Inte kortbetalning, tack då vill jag ha kvitto...

Vissa butiker tillåter inte kortbetalning för att det kostar dem för mycket. På vårt lilla kondis tog man inte emot kort för köp under 100 kronor. OK - då vill jag ha kvitto.

Man får väl börja ta olika pris som man gör för avhämtning kontra äta på stället då som man gör för restauranger.

Det som förvånar mest är dock att lagar aldrig hänger ihop med verkligheten så att problemt överhuvudtaget uppstår. Om inte handlarna får ta betalt för kortköp men själva behöver betala så blir det lite snett och vill man dessutom att köp ska ske utan kontanter så ställer det till problem.

Det kan även en enkel medborgare utan ekonomiexamen räkna ut?
Varför missas ofta de enkla konsekvenserna när man fattar beslut?

Kjellberg kommenterar.


(SvD)

10 kommentarer:

Fredric Kjellberg sa...

Handlarna kan väl inte ha större problem att slå ut sina kostnader för korthantering än vad de har med att ta hänsyn till alla andra kostnader i sin verksamhet?

Mary X Jensen sa...

Nej det kan de ju inte ha faktiskt. Måste vara ganska enkelt att räkna lite.

Niklas sa...

Det kostar ju även att hantera kontanter, varför tar de inte extra betalt för det?

Mary X Jensen sa...

Ja visst Niklas - det gör ju det. Kostar att hantera kontanter.

Tror att det sitter i huvudet på många.

Anonym sa...

Kontanthantering kostar inte i närheten av de några kronor per transaktion plus 1.5% som en korttransaktion kan kosta.

Lagen är framlobbad av bankerna vars kostnader för en transaction är ca 10% av vad det tar betalt.

Odell kallar detta i SvD för att sätta press på bankerna, men verkligheten är ju att småföretagaren drabbas.

Mary X Jensen sa...

Vad jag menar är att det är synd att besluten inte synkar. Att både småföretagare och kunder blir lidande medan bankernakan fortsätta som vanligt.

Åsa sa...

Jag tycker lagen är fel, tycker avgiften är något handlaren själv ska bestämma. Är handlaren tydlig mot konsumenten med avgiften tycker jag det är helt ok.

Sedan håller jag med om att avgifterna är höga, att ta procent på köpesumman tycker jag inte är rimlig.

Lukasz Lindell sa...

I slutänden blir det väl bara så att handlarna generellt höjer sina priser för att täcka sina kostnader. Vi kunder får alltid betala på ett eller annat sätt.

Anonym sa...

Det som är riktigt tråkigt är att det är så mycket dyrare för alla inblandade att hantera kontanter. Men det finns en lag som säger att man inte får lägga kostnaden för hanteringen på någon annan.

Om man skulle ta bort den lagen så att bankerna och handlarna kan ta ut en avgift för vad det kostar så skulle nog hela problemet upphöra på väldigt kort tid.

Det handlar bara om vilja.

Martin sa...

Den kostnaden som finns för att hantera kontanter är minimal jämfört med kort. Att ta emot en betalning med kort kan kosta uppemot 3%. Kostnaden för att hantera kontanter är i princip obefintlig jämfört med detta. Det är givet att denna nya lag antingen kommer att dra sitt strå till inflationsstacken, eller öka mängden kontanttransaktioner.

För det första tycker jag att regeringen borde skämmas över att de gör livet svårare för en stor majoritet av alla småföretagare. Som att det inte räckte med nya kassalagen detta året...

För det andra tycker jag det är genant att riksdagen ens har åsikter vad gäller prissättningen hos småföretag. Vad är nästa sak? Ska de börja kontrollera att alla tar lika mycket betalt för en kopp svart kaffe och att ingen avgift tas för en halv kopp påtår - eller tvärtom - att alla tar en avgift för det kanske?

Jag är okunnig i ämnet, men för det trejde verkar det i mina ögon vara snudd på idioti att lägga fram propositioner/lagförslag på >500 sidor som innefattar så många olika saker. Om 95% av det i lagförslaget är bra men 5% dåligt, kommer väl riksdagen att rösta Ja - trots att 5% är rent felaktigt.

Såhär vansinniga kan väl folk inte vara - så vad har jag missat?