tisdag 27 juli 2010

Jag deltar inte i Pridefestivalen... att vara människa...

Media kommer att fyllas av artiklar från Pridefestivalen som går av stapeln denna vecka. Jag kommer inte att vara där. Det grundar sig i att jag har annat fokus på mitt eget liv just nu. Kanske också så att jag är en trist typ som inte i alla avseenden gillar alla de extrema uttrycken. Måste tillstå det. Däremot så är jag helt med på att samhället måste skärpa till sig i de här frågorna.

Tror dock att den här festivalen kan ha betydelse för många, i synnerhet för de som känner att de inte fullt ut blir accepterade i samhället bara för att de är som de är. Ni hör själva - för att de är som de är. Hur fördomsfullt låter inte det? Men i den heterovärld jag själv lever i så är det enklare, vi är fler och vi betraktas som en norm i samhället och uttrycken "de där HBT:arna är som de är" slinker ur många munnar utan eftertanke. Det är egentligen en väldigt märklig inställning idag när vi vet att det inte är helt självklart att allt blir som det ska. Som det ska! Ni hör, vad innebär det? Fördomarna bara finns där. Flicka eller pojke, rosa eller blått, städa eller laga bilen, man och kvinna.

Man kan lätt bli förtvivlad över att mänskligheten inte kommit längre än så. Dock betraktas inte homosexualitet längre som en sjukdom, killar får gifta sig med killar och tjejer med tjejer. Och det är på det hela ganska enkelt. Kan man förledas att tro. Idag handlar det inte bara om att vara homosexuell som var det längsta vi kunde sträcka oss utanför normen då, det finns betydligt fler varianter på att vara människa än att bara vara man eller kvinna och hetero.  Det är en viktig kunskap att förmedla. Man kan undra om det ständigt är runt sexet vi ska hålla oss. Just det är egentligen bara intressant (jag är pryd och privat) för den enskilde. Sällan man snackar sexliv med heteropersoner i tid och otid.

Jag funderade kring detta i en tidigare text - När lika inte är lika. Förvisso lättar lagarna upp men vad säger det att så fort du ska fylla i en databas så är det viktigt att fylla i om du är man eller kvinna! Vissa undantag finns. Jag har sett ett tredje alternativ. Nämligen "annat". Man, kvinna eller annat! Va? I ett modernt samhälle som vårt menar sig vara. Det säger en hel del om hur djupt rotat det är i många av oss det här med könet. Man eller kvinna. Men i verkligheten kan det vara både och, och hur som helst. Under kläderna och skinnet döljer sig våra olikheter. Det är helt OK. Det måste det vara.

Förvisso lever jag enligt traditionella mått som man ska. Med man och barn och villa och bil och allt det där. Nu ska ingen tro att det är så väldigt enkelt det heller alla gånger. Man möts av fördomar på olika sätt där också. Men delar det med fler förstås så det kan bli lättare att bära av den anledningen och så är samhället uppbyggt utifrån det. Det var ingen som ifrågasatte när jag skulle föda mitt första barn till exempel. Ja, kanske att jag med mina 21 år var lite väl ung möjligen. Men inget annat. Inga diskussioner om gener att föra vidare och liknande, det var bara att köra på. Sjukvårdspersonalen utgår i från att alla är heterosexuella och när en homosexuell man söker för nackspärr erbjuds han att testa sig för HIV - läst i DN. Sanslöst.

När jag så läser om Amanda Briheds inre och yttre kamp för att få vara som alla andra så smärtar det.  Må hennes engagemang hjälpa andra framöver, hon kandiderar till riksdagen - på plats 42. (för den som kan sin Douglas Adams och läst Liftarens Guide till Galaxen vet att 42 är svaret på livets alla gåtor).

Vi vill gärna kategorisera och gruppera och det kan väl på sitt sätt ha ett värde och förenkla, men där det kommer till att vara människa så måste det ändå vara det största och gå före grupperingarna. Mänskliga rättigheter - ska självklart gälla för alla. Så alla mina vänner gamla och nya som finns på Pride, stå på er...

Min son läser socialantropologi, mycket intressant ämne för att förstå människor, kulturer, likheter och olikheter. Jag är nyfiken och läser förstås en del av hans böcker. Den bok som fick mig att överhuvudtaget fundera vidare över frågan var The Gender Sexuality Reader. Rekommenderad läsning. Man får insikter. Människor är inte likadana bara för att det är bestämt så. Köp eller låna på biblioteket. Det ger perspektiv och det är vad vi behöver. Distans och perspektiv.

Så vill jag till sist poängtera att den här artiklen skrevs utifrån den förförståelse jag har och har jag missat något så går det bra att kommentera det.

Bloggar: Kent Persson  Andreas Froby  Tokmoderaten Högberg Böhlmark Alexandra Öppna moderater Per Pettersson

AB Makthavare bevakar

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

7 kommentarer:

Johan sa...

Ärligt talat, hur sann verkar den där skrönan om att den homosexuelle mannen som sökte för nackspärr blev erbjuden att testa sig för HIV? Hur kunde läkaren veta att han var homosexuell? Kan läkare se det på patientens utseende? Nej, det där låter bara som ännu en råttan-i-pizzan myt.

Mary X Jensen sa...

Johan - jag citerade DN. Det är möjligt att man inte ska ta det hela så bokstavligt. Men jag tror faktiskt att sånt händer. Fördomarna är starka.

Monika Ringborg sa...

Det skall mycket till innan jag ens börjar fundera på vilken sexuell läggning andra har. Det är så totalt ointressant. Jag bryr mig helt enkelt inte. Och blir alltid lika förvånad att en del gör det.

Jag menar - vad har jag med det att göra?

Bra inlägg!
Tror jag håller med dig till sista stavelsen!

Amanda Brihed sa...

Johan, jag har varit med om betydligt mycket värre saker än den skrönan personligen, så jag tror nog inte alls att det är så himla konstigt. Människor brukar bli hemskt ledsna då jag börjar berätta, för att man vill verkligen inte tro att det är sant. Det finns saker som händer i det här landet som jag inte tror att du ens kan föreställa dig. Tyvärr.

Och Mary! Tack underbara, fina du för att du lyfter och för att du knuffar litet grann. Det betyder otroligt mycket för mig. Inte minst med tanke på vilken resa det varit för mig nu under den sista tiden med allt liv som varit kring mig och de här frågorna. För att det sliter och det börjar kännas nu. Liksom nöter. Jag är så glad att det finns sådana människor som du och så många andra nu som reagerar och som hjälper till att driva detta, men absolut allra mest för stödet! För de varma orden!

Tack igen! All värme och omtanke.

Amanda

Amanda Brihed sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Lars-Erick Forsgren sa...

Man kan grubbla sig fördärvad på detta.
Jag har kommit fram till att vi nog alla vinner på att se varandra som individer, som människor. Att inte alltid sortera i grupper. Allra minst inte i dessa frågor.

Jan Sandred sa...

2007 bytte RFSL namn till Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. De "Ekumeniska grupperna för kristna homosexuella" heter idag "Riksförbundet Ekumeniska grupperna för kristna homosexuella, bisexuella, transpersoner och queera personer". Det säger en hel del om vilken människosyn vi har idag. En människas identitet är idag kopplad till en eller flera grupper. Man är inte längre unik som människa.