onsdag 28 juli 2010

Opinionssiffror - bara ytterligare en av dessa undersökningar...

Visst är det så att opionsmätningarna duggar tätt och det kan se ut på ett sätt på morgonen och på ett annat sätt på kvällen. Dagens presentation visar att det ser bra ut för alliansen. Mycket bra till och med. Det är kul och det taggar den aktive inför valrörelsen - oavsett sida. Det handlar om att kavla upp ärmarna på blusen och jobba hårt nu. För innan väljarna sagt sitt så vet vi inget. Men hoppet tänds förstås varje gång det går bra. Mitt engagemang kommer att läggas på den här mannen,  Fredrik Reinfeldt, jag tycker att han ska vara kvar som statsminister helt enkelt.


Så här kul ska vi ha i valrörelsen, glädje smittar av sig...
Foto: Kim Skerving/Almedalen2010

För oss som är politiskt aktiva gäller det att hitta en fysisk plattform att arbeta utifrån också. Att driva en opinionsblogg är förstås politiskt så att det förslår - dygnet runt. Men det är den där fysiska gemenskapen som ska till också. Man behöver en plats där man får vara med och delta aktivt i gemenskap med andra. Politiskt arbete handlar om att skapa intressen för olika sakfrågor och det sker i en ständig interaktion med andra i en demokrati. Förvisso så har vi alla olika skäl till varför vi aktiverar oss i politiken, det är dock de som vill förbättra samhället och har en vidare syn på politiskt arbete som jag imponeras av.

Det finns flera aspekter på det politiska arbetet. Dels så vill man jobba för att den politik man företräder ska vinna valet, det är själva grunden för att det ska bli något vidare av det politiska arbetet också. För alla som kandiderar till olika nivåer för sina partier så handlar det om att själv få utrymme i debatten också. Man vill vara med och fatta besluten senare och önskar att få komma fram med sina åsikter för att bli invald i församlingarna. Det är frustrerande att bi motarbetad och exkluderad och ombedd att inte lägga sig i vilekt också är en del av den politiska verksamheten. Jag tycker att Per Hagwall beskriver sitt politiska engagemang på ett skönt sätt i sin post om sitt bloggande. Visst handlar bloggandet om att synliggöra sin egen roll som politiker men samtidigt så visar det med automatik också på att man är engagerad i sak för det man vill företräda.

Alliansen leder och de "övriga", dit Piratpartiet räknas har gått fram med 1 % och man får kanske rent av anta att de är just de som står för ökningen.

Att (S) inte är glada just nu kan man förstå. Gryningsräd beskriver inkonsekvensen i Baylans uttalanden beroende på hur opinionssiffrorna slår. Just nu ska vi ta dem med en nypa salt tycker han. Det är rätt förstås. Vad ska han säga? Ingen med politiskt intresse kan slå sig till ro nu, hur siffrorna än ser ut. Det är storm det är strid säger Peter Andersson, jag håller med om än av annan anledning. Det är alltid för tidigt att ge upp. Per Ankersjö tycker att man ska ta Baylan med en nypa salt.  Vi ska nog alla vara lite varsamma med kaxigheten. Hårt jobb återstår även om alliansen och moderaterna har fördelen just idag. I eftermiddag kan det komma en ny undersökning som visar något annat. Glädjande är också att siffrorna kommer efter  ministeraffären i Almedalen vilket förhoppningsvis visar att skandalpolitik bara har marginell betydelse.


Valrörelsen 2010 - nu är det på G. En sak är säker och det är att det blir strid på kniven in i det sista. Som alla svenska val brukar bli. Den lite småsturska tonen gentemot varandra kommer vi att ha framöver. Det ingår i spelet. Men viktigast är nog att ha lite distans. Väljarna går inte på vilka dumheter som helst.

Det är bara att jobba på. Men först finna formerna för det...



Bloggar med olika vinklar. Holmqwist om sorgeprocess. Tokmoderaten gillar siffrorna. Thomas Böhlmark räknar med att vi ska försvara och behålla regeringsinnehavet. Röde Svensson är inte helt nöjd. Tacka för det, de vore konstigt om han skulle jubla inför borgerlig ledning.

Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Monika Ringborg sa...

Det jag har märkt inför val är att partierna inte lyssnar på åsikter som går emot deras egna. Inte ens för att försöka övertyga och det är ju märkligt med tanke på att detta kan leda till att det blir en ny väljare. Detta har hänt mig många gånger att mina åsikter och de som har liknande negligeras som om de inte alls räknas, just för att de inte är önskvärda.

För mig som numera inte är aktiv i politiken ger detta en känsla av att stå utanför och titta på medan ett antal politiker bråkar med varandra för att vinna valet. Och att jag som väljare bara är ett redskap, en röst bland alla andra, men inte en röst man vill lyssna på, bara få. Och om man inte kan få den, är jag som väljare inget värd. Jag upphör med att vara människa.

Låter det deprimerande?

Vad man skall göra vid ett val är att vara med dem som tycker likadant. Men, jag vet ju vad de tycker och håller med. Det är intressantare att läsa och bemöta åsikter som inte är ens egna. Om inte annat för att kunna avgöra om ens åsikter är ens egna och inte enbart övertagna från någon som varit stark nog att övertyga om att han eller hon har rätt.

Vid ett val blir det väldigt ensidigt och det enda som gäller är att vinna valet. Och så måste det väl vara, men det blir ganska trist i längden.

Ja, vi får se hur det går.

Mary X Jensen sa...

Jag håller med dig Monica och går därför också mina egna vägar. Jag tycker att andras åsikter har ett värde för att jag då kan ompröva mina egna. Det enda sättet att utvecklas som människa.

Har inte gett upp partipolitiken ännu. För jag gillar det mesta. Men inte allt.

Monika Ringborg sa...

Jag har röstat vid varenda val sen jag blev myndig, men just i år tar det emot att rösta. Det verkar handla mer om att rösta bort än att rösta för. Ingen av partierna har något som jag personligen vill rösta för.

Jag tyckte att borgerliga hade en god utbildningspolitik tidigare - jag gillar t.ex. Lpo94 och hade hoppats läroplanen fått verka i några decennier till. Men nu har ju alliansen tillåtit Fp förstöra utvecklingen inom detta område. Men det lär ju inte bli annorlunda om de rödgröna får regeringsmakten. För kommer de riva upp besluten om den nya lärarutbildningen? Det skulle vara intressant att få veta det.

Det finns flera exempel!

Men, som lärarutbildare är jag djupt oroad inför framtiden för vilken utbildning de kommande generationerna kommer få i våra skolor.

Mary X Jensen sa...

Jag är inte odelat förtjust i den nya skolpolitiken som kanske är bekant. Vill mer ha en skola för det framtida samhället än för det dåtida om man säger så.

Jag vill ha en mer individualiserad skola.

Monika Ringborg sa...

Ja, och det är ju en individualiserad skola Lpo94 förespråkar och den nuvarande lärarutbildningen utgår ifrån. Och så kommer det inte bli framöver.

Vi är helt överens i den frågan!

Peter den store sa...

Du noterade att alliansen inte har egen majoritet, va? Som läget ser ut kommer vi antagligen att fortsätta styras av alliansen, fast med en invandrings- och integrationspolitik med SD-prägel. Tycker man detta scenario låter lockande så kan man väl för all del fortsätta hävda att "det ser bra ut" i opinionsundersökningarna.