måndag 9 augusti 2010

Även Laila Bagge kommer förmodligen att bli 58 år...

Kikki Danielsson har blivit bortkickad från ett jobb hon trodde att hon skulle få. Nu talar Laila Bagge ut om hur trött hon är på Kikkis gnäll. Det är synnerligen intressant. Nöjesbranschen är hård menar Bagge och många blir hårt drabbade och det är bara att skaka på axlarna och gå vidare. Det håller vi med om och det gäller livet överhuvudtaget. Livet är verkligen inte en dans på rosor.

Men det finns en sak som är svårare att ta itu med och det är attityderna kring vår ålder. Laila Bagge kanske inte tror det idag men även hon kommer att bli 58 år gammal och möjligen inte tjock utan precis tvärtom och det är inte så vackert det heller faktiskt om det nu är ytan man ska mäta utifrån. Egentligen tycker jag att Bagge borde hjälpa Kicki nu i stället för att förstärka hennes bekymmer som dessutom är uppförstorade med medias hjälp.

Att bli behandlad utifrån sin ålder är en märklig upplevelse, innan man passerat runt 45 tror man inte att det har någon betydelse alls, inte om man är kompetent och duktig som många är. Sen när de yngre fnyser åt när de som är "åldriga" tar ton, de vet ju ändå inget. Eller rent av klappar på huvudet och är lite menande så där, då inser man att det har hänt nåt. Sen en dag sitter de där och betraktas som åldringar själva och då är det inte riktigt lika kul längre. Många har upplevt detta.

Det slutar aldrig att förvåna mig varför man tror att man är färdiglärd vid 40-årsåldern. Det går inte utför sedan, jag lovar.  Man får perspektiv och distans till mycket vilket är bra och tillför samhällsdebatten väldigt mycket kloka synpunkter som det finns all anledning att ta tillvara.

Som Platon sa (ungefär) - "Det är först efter 50 års ålder man är danad att inträda i statens högre ämbeten."

Först och främst borde alla CV-databaser som anger ålder som obligatorisk variabel anmälas till Diskrimineringsombudsmannen och sen behöver vi ta ett rejält snack om det här med duglighet på arbetsmarknaden. Det har inte med ålder att göra, mer med personligheten.


(Aftonbladet)
.
Läs även andra bloggares åsikter om ,

9 kommentarer:

Monika Ringborg sa...

Även om jag kan hålla med Laila Bagge om att Kicki borde stå på sig, störs jag av hennes kyla.

Och visst, Platon sa något åt det hållet.

Om du inte läst något av Platon, gör det. Men börja inte med Staten. Den dialogen ger en lite missvisande bild av hans tänkande.

Man ser verkligen annorlunda på tingens ordning när man tar del av hans verk och livsgärning.

Jag missar aldrig ett tillfälle att få folk att läsa honom - hihi

Mary X Jensen sa...

Jag har läst lite Platon men borde kanske ta och läsa mer... Ska göra det. Brukar ta den där om åldern. Den har jag hört av Patrick Hernwall - du kanske känner honom. Han var min lärare på Multimedialinjen men är nu på Södertörn.

Monika Ringborg sa...

Att få folk att läsa Platon är en av mina livsuppgifter :-) Är på G med en ny avhandling om honom, men det tar nog tid innan jag blir klar med den.

Jo, jag känner till Patrick Hernwall!

Mary X Jensen sa...

Nu blir jag nyfiken Monica. Du kan uppenbarligen tipsa mig om var jag ska börja. Det här är intressant. Platon. Ja.

Monika Ringborg sa...

Börja med de tidigare dialogerna, t.ex. Sokrates försvarstal. Dem jag gillar är Kriton, Euthryfon och Den mindre Hippias.

Euthryfon innehåller ett dilemma som kan vara intressant att ta del av.

De flesta av de tidigare och lite senare dialogerna sätter igång ens eget tänkande och det är svårt att låta bli att börja fundera på vilken ståndpunkt man själv skall ta.

Svårt att säga vad det beror på, men en läsning av Platon om man fastnar för det han skriver förändrar en ... det bara är så. Och man förstår moderna teorier på ett annat sätt. Ja, allt förstår man annorlunda.

Översättning som är okey är Jan Stolpes och dialogerna som jag föreslagit finns i det första bandet.

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/filosofins-superstar_3597525.svd

Gunilla sa...

Titta vem som pratar,kanske är vi lika less på Laila Bagge som Bagge är på kicki.Hon kanske ska se om sitt egna hus före hon pratar.Varför ska man bli undan sparkad för att man är äldre? Vi kommer ju alla dit ÄVEN Laila Bagge, det är trevligt att se annat än unga trendiga människor.Laila har sagt-jag är less att läsa hur synd det är oom kicki. OPS! Vem har varit i media, med tros chock, sorgen efter mor, hur svårt det är att vara ensam stående mor,och sist men inte minst SE, mitt stora bröllop, nej fru Walhgren, tänk till och sluta och göra ner oss äldre.......Gillan

Mary X Jensen sa...

Monica Tack. Här ska läsas. Du vet att X i mitt namn står för Xantippa ;-)

Monika Ringborg sa...

Jupp, det vet jag - men du är inte lika argsint som hon har rykte om att ha varit ...

Mary X Jensen sa...

Argsint och argsint. Det beror nog på ;-)

Det jag gillar bäst är när vissa påpekar det där med hennes ilskenhet och jag får svara att hon var den enda som kunde vinna över Sokrates i en diskussion. Vet inte om det stämmer, men det fungerar bra.