söndag 5 september 2010

Det finns två sidor på mynten - apropå sjukförsäkringen...

De nya sjukförsäkringsreglerna har slagit på olika sätt för en del personer har det blivit problematiskt. För andra ett lyft. Som omväxling kan vi här presentera en man som det gått bra för, tidningarna fylls ständigt med de tragiska exemplen. De ska självklat inte negligeras. Den som behöver ha hjälp ska få det. Ingen har sagt något annat även om det gärna framställs så på vissa kanter.




Nu tycker jag inte att det är OK att bara negligera dem som det går dåligt för utan snarare att det borde inrättas en specialgrupp för dessa personer. Jag tror dock att det handlar väldigt mycket om kommunikation eller snarare brist på. Vissa människor blir nedslagna av myndighetsbrev som oftast är skrivna på ett sätt som gör att det är lätt att bli livrädd, man förstår inte innebörden av det hela. Kanslisvenskan är inte den mest tillgängliga då den måste vara instrumentell för att inga misstag ska begås. Det gör att skrivningarna ofta blir obegripliga för den som ska läsa dem och inte har någon vana. Sen sitter man där mitt i smeten och kan inte ta sig ur och så går det som det går. Åt pipan.

Myndighetspersoner mäts på hur väl de följer reglerna inte hur många människor de kan hjälpa och hur de skulle kunna få samhället att flyta om de gjorde det. Det finns anledning att fundera kring dessa frågor. För faktum är att varje avstyrt ärende är en vinst både för enskilda och samhälle. Det finns männsikor som det går bra för. Har i min närhet en person som efter lungcanceroperation och därefter en stroke återgick till sitt arbete inom vården med löneförhöjning och förändrade arbetsuppgifter. Hon vill inte bli sjukpensionär utan gilalr att ha ett jobb om än inte på full fart som tidigare, för det orkar hon inte. Så det finns bra exempel också i den värld som ofta beskrivs som undergång efter att sjukskrivningstiden gått ut. Det handlar mycket om kommunikation. Stelbenta tjänstemän finns det överallt och det är särskilt tragiskt  när det handlar om människoöden där sjuka människor som kanske inte orkar eller ens har förmåga att bemöta det hela blir inblandade. Vi behöver en speciell agenda för dessa människor. Sen kanske inte alla får som de vill i alla fall men då har det i alla fall försökts. På sätt och vis kanske det redan finns i rehabiliteringstanken, men det kanske behövs organiseras bättre så att det blir tydligt.

Som jag skrev tidigare - tro inte att inte socialdemokraterna hade tänkt låta allt inom sjukförsäkringen vara oförändrat. Det mesta av det som hänt bygger på deras tankar. Det var ett måste för att inte välfärden helt skulle kapsejsa på grund av ett sjukförsäkringssystem som enligt (s) började innehålla så mycket annat än just sjukdom. Sjuka ska inte jobba säger Fredrik Reinfeldt.



intressant



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

15 kommentarer:

Krassman sa...

Hej Mary.
Intressant att du tar upp detta och beskriver det som att det gått dåligt/bra för personer inom sjukförsäkringen.

Det är väl 2% av alla de som utförsäkrats och hamnat i aktivitets garantin som fått ett riktigt jobb. Hade syftet med att förändra sjukförsäkringen med en stupstock och sänkt ersättning för att se till att fler återgick till arbete så är jag fullt övertygad om att detta hade kunnat att uppnås via andra åtgärder. Precis som gjorts tidigare.

Det blir ingen sjukförsäkring som den såg ut tidigare om vi vinner velat, vilket är sant. Men det blir inte heller någon ny om ni vinner valet. Om ni vinner kommer ni ha utförsäkrat 85 000 sjuka 2014 mot en bakgrund.

Det nya systemet var till för att skapa ekonomiskt utrymme för att kunna genomföra skattesänkningar för de som har ett jobb och alltså redan förutsättningar att klara sig bättre i samhället. Det säger en hel del om eran syn på rättvisa Mary.

Mary X Jensen sa...

Krassman läser du vad jag skriver? Varje person som lyckas är en vinst för individ och samhälle. Jag skriver också att rutinerna för de som hamnar mellan stolarna bör förbättras.

Jenny Fjell sa...

Mary,

Först vill jag ge dig en stor eloge för att vara den enda moderat som har visat lite förmåga till eget tänkande i sjukförsäkringsfrågan. Om fler var som du skulle säkert reformen varit betydligt bättre. Som du vet tror jag inte heller att 4 år till med Person skulle ha varit bra för sjukskrivna, många skulle ha blivit utförsäkrade redan då.

Men, nu hjälper ju inte de som drabbats av er reform. Jag talade i dag med en 58 årig man som har svåra nervsmärtor dygnet runt efter en misslyckad ryggoperation. Han har inte fått ett öre sedan i januari då han sjukpenningen plötsligt upphörde. Han fick INGEN information om arbetslivsintroduktion eller möjlighet att söka varaktig sjukersäätning. Han lever nu på sin fru och brottas med tankar om han orkar leva vidare. Han är inte ensam.

I Resurs statisktik har 4,8 % av utförsäkrade gjort självmordsFÖRSÖK. Det är alltså betyldligt fler som gjort självmordsförsök än som fått arbete efter att de blivit utfäörsäkrade, när ni kallar det en lyckad reform kan man ju inte låta bli att undra vad det egentliga syftet var?

Om moderaterna (förutom du då) visat minsta lilla intresse för denna problematik tidigare i valperioden hade ni kanske sluppit sitta med den mitt i valrörelsen. Men nu spelar det väl i och för sig ingen roll efterom man alltid tycks kunna gömma sig bakom att man inte får kommentera enskilda fall och att alla reformer medför att några "kommer i kläm". Men eftersom jag anser att alla människor har lika stort värde alldeles oavsett arbetsförmåga så tycker JAG inte att det är acceptabelt att en 58 årig man behöver se självmord som den enda utvägen att inte ligga sin familj till last.

Jenny Fjell

Mary X Jensen sa...

Det är trist att rutinerna inte fungerar, de måste förbättras den saken är klar. Jag tror att det är där det brister.

Det är verkligen en stor sorg att den 58-årig man ska känna som du beskriver.

Monika Ringborg sa...

Mary

Bakom varje lyckat fall kan nu finnas 10 misslyckade... Du nämner bl.a. att kanslisvenskan kan få folk livrädda. Det kan ge stress som inte är bra för sjuka och utsatta människor. Borde inte alliansen gjort en konsekvensanalys - hur kommer folk att reagera om vi gör så här. Men som bekant tänker inte borgerliga regeringar så långt. De tänker till efteråt. Oj då! Blev det dom konsekvenserna. Det hade vi ingen aning om.

Det verkar inte gå fram att vad det handlar om är de brutala metoderna man använder sig av. De 2% de handlar om som en tidigare kommentatör nämnde, kan man ha hittat på annat sätt. Sen sticker det i ögonen att en del av skattelättnaderna tagits från de sociala välfärdssystemen.

Ja, ni vinner säkert, men frågan är om Sverige gör det i ett längre perspektiv. Ett land är dess människor.

Ingela sa...

Mary, tack för att du verkar visa respekt för de som drabbas! Min uppfattning av införandet av den här kedjan är dock nedanstående:

1. Vi slänger ut alla långtidssjukskrivna på djupt vatten, för vi behöver snabbt de 22 miljarder vi sparar på detta att dela ut i skattelättnader till de mer lyckligt lottade.

2. Sedan tittar vi på hur det går för dem som ligger i vattnet. Hoppsan! Ett stort antal håller på att drunkna, det var ju inte bra...

3. Nu måste vi skapa verktyg för att dra upp dem som håller på att drunkna (fast vi kan inte avvara så mycket pengar, för dem har vi redan delat ut eller lovat bort...)

4. Men titta där! Några stycken har redan lärt sig simma!
EN SÅDAN SUCCÉ!!!

Ursäkta min sarkastiska kommentar, men jag är så in i själen ledsen över röran och oron denna "reform" skapat för så många!

Mary X Jensen sa...

Monika - jag har ofta skrivit om det problem som finns i att människor fastnar i byråkratin. Jag har personligen varit utsatt och då är jag ändå ganska kunnig på området jämfört med många. Jag vill ha bort krånglet mellan männika och byråkrati. Det jobbar jag för stenhårt. Det behövs fler beteendevetare i politiken!

Byråkratiskt krångel och taskig konskevensanalys är en sjuka hos politiken oavsett vilken färg man tillhör. Enligt min åsikt.

Mary X Jensen sa...

Nej Ingela så har man nog inte tänkt alls. Snarare så handlar det om att ge människor chanser att stå på egna ben i möjligaste mån. Jag är helt övertygad om att det finns en välvillighet i det här. Det saknas bra rutiner. Ingen ska ramla mellan stolarna.

Monika Ringborg sa...

Ja Mary ... det är en brist vilken färg man än tillhör, men det ursäktar inte brutaliteten hos alliansen.

Så brutala känner jag inte till att någon tidigare regering har varit utom den borgerliga regeringen i början av 90-talet.

De flesta regeringar brukar ge folk en tidsfrist inför förändringar. Det gör aldrig de borgerliga. Allt skall gå så snabbt. De kan ju ofta bara räkna med en period, så det är väl därför.

Maria Johansson sa...

Jag tycker att det är helt åt skogen att inte ta tillvara på den erfarenhet, kompetens, utbildning som faktiskt finns och existerar.

När man som person har funktionsnedsättning och då inte har möjligheten att arbeta heltid. Utan man får då veta att man ska söka ett annat arbete där man kan arbeta heltid vid.

När detta sker och krävs så tar vi inte tillvara på den kompetens hos individerna. Utan det är viktigare att arbeta 100% även om det kommer att handla om mycket väl utbildade personer inom den skyddade arbetsmarknaden.

Man kan inte dra en liknelse med att en frisk individ väljer att arbeta deltid. För sjuk väljer man inte att bli. Utan denna person som har en funktionsnedsättning kommer i stället förlora inte bara för att den är sjuk, utan även SGI, ålderspension etc eller om man ser det så, att den blir straffad flera gånger om istället.

Man väljer inte en funktionsnedsättning av frivilja!

Anonym sa...

Mary, du är bra - du tänker - synd att du inte är statsminister - synd att du är moderat.

Likaså uppskattar jag att du tar dig tid att svara på inlägg.

Jag var borglig (C) hela mitt liv - tills Fredrik och Maud tog över sina partier.
Numera känner jag mig totalt partilös, kommer dock att åter rösta rött - inte för att de är bra - men de ser åtminstonde att det finns problem med att införa olika reformer för snabbt.

Hade omgörningar börjat med konsekvensbeskrivningar samt i de sjukas fall, att vårdködagar ej skulle räknas av på sjukpenningdagar så hade det känts som om de styrande hade brytt sig.

Du är en av de få blåa som säger att vi måste göra något - heder åt dig. Hoppas många kryssar in dig så att du får de styrandes öra. Du skulle passa som socialminister.


Maria

Anonym sa...

Det handlar inte om att jag inte förstår byråkratisvenskan. Jag har fått det förklarat för mig, vad det innebär att jag blev utförsäkrad. En informativ handläggare på försäkringskassan. Det beklagliga är att trots 6års rehabilitering via samarbete med försäkringskassan, min arbetsgivare och företagshälsan leder till utförsäkring när det senast förra året sas att nu är det (äntligen) sista prövningen, januari 2010 ska du arbetsträna mellan 50% och 75% sen fastställs din sjukersättning tillsvidare på det du bedöms klara då. Men pga ändrade lagar säger nu försäkringskassan att jag bedöms klara ett lättare arbete på heltid. Suck... rehabilitering i 6år! Och nu detta... min läkare på företagshälsan ansåg att jag nu borde lämnas ifred... få jobba min halvtid och uppbära sjukersättning på halvtid. Han ser ju hur dåligt jag mår. Jag har ett jobb, men ska alltså nu bli av med det? Bli en som lever på lönebidrag 100% istället? Ett lättare arbete har jag redan via min arbetsgivare, men det dög inte åt er? Nej, regelverket borde ha setts över tidigare, då så många opponerat sig över det, men inget har hänt. Varför?
/Debattlust

Maria Johansson sa...

Jag satte mig ner och läst, kollade siffrorna efter ALI, arbetsinstruktionen som kom igång nu början av året.

Jag fick en smärre chock, genom att mer än hälften 52% kan man inte tydligt redovisa vad som har hänt med dem. Tänker då på det som G. Axén sa "Att man få alltid räkna med att några få kommer att hamna mellan stolarna i en reform". Detta är inte några få.

Resterande upptill 100%, alltså 48% går tydligt att se genom att de är tydligt redovisade, hur ALI föll ut för dem.

Varför har inte dessa 52% tydligt redovisats? Hur många har idag gått från försäkringskassan till socialkontoret? Inget. Utan 52%, är så otydligt redovisade att de mer kan ses som ett mörkertal.

Hade denna redovisning varit inom forskning eller dyl, så hade den aldrig blivit godkänd, utan hårt ifrågasatt.

Jag är chockad.

Unknown sa...

Hela tiden säger ni bidragslinjen kontra arbetslinjen, vad menar ni med bidrag?

Är det sjukförsäkringen som den anställda betalar in 8,7% årligen eller arbetslöshetsförsäkringen (Omställning)där de som är med får betala cirka 400 kr/mån (Industriarbetaren)

Jimmy sa...

Klart inte sjuka ska jobba och det löser Reinfeldt genom att införa ett system där ingen anses sjuk. Han säger vad som helst nu bara för att det är val och han inte det enskilda faller för moderaterna skiter fullständigt i individer, det enda viktiga är makten.

Alla oroar sig över SD men det är moderaterna dom har lärt sig av. Fårvånar mig inte om moderaterna vinner nästa val och inför mer av fascism samhället dom har som mål och sen sliter Reinfeldt av sig masken och visar sig vara Åkesson okända bror.

Som en övning som kan vara praktiskt för framtiden så skrik Reinfeldt högt några gånger och se hur naturligt namnet gör sig i massmöten framför en balkong.