onsdag 1 september 2010

Karl Sigfrid och jag snackade lite internet...

Egentligen var tanken att det skulle handla om e-demokrati när Karl Sigfrid och jag och några till diskuterade på Träffpunkt Alliansen men det kom att handla om internet, upphovsrätt, Ipred, underhållningsbranschen och hur det ser ut idag. Vi konstaterade att det finns en del att göra. Vi hade besök från regeringskansliet minsann. Jag gav Henrik T tips om Creative Commons - hoppas att han kollade på det, för det är en viktig sak att känna till. Hur det fungerar utanför den traditionella världen att se på saker och ting. Visst måste det finnas affärsmodeller och visst ska kreatörerna ha betalt och visst skyddar upphovsrätten dem. Så ska det var amen man måste komma fram till nya ersättningsmodeller än de som gäller idag.

Det ser annorlunda ut och det är inte  musikindustrin som ska styra internet.  Framförallt ska de inte kunna beställa lagar som gynnar dem. Det är inte heller de som ska styra varje enskild persons användning av internet. Då förfelas hela idén om ett fritt flödande internet. Det finns lagar som styr redan idag och det är viktigt att se till att människor känner till dem. Idag får man enligt lag kopiera en CD-skiva för enskilt bruk men man får inte skicka den över internet. Att man inte kopierar och säljer dem vidare är en annan sak och ska naturligtvis beivras. Men det ska inte vara så att vårt skyddsnät kring integritet och rätt att vara anonyma ska lättas på bara för att underhållningsindustrin ska kunna sitta och kolla vad vi gör på internet för att kontrollera att vi inte gör något som de anser vara skadligt för deras försäljningssiffror.

Tror att man kan konstatera att vi befinner oss i ett skifte och det har inte med ålder att göra. Snarare är det helt olika begreppsvärldar. En närvarande var förtvivlad och tyckte att det var stöld när sonen laddade ner en film från internet. Vi diskuterade lite kring det där och kanske och förhoppningsvis fick hon en vidare bild. Men å andra sidan kan jag förstå reaktionen för det är så det hela framställs. Personligen så gör jag inget medvetet olagligt på internet, men det beror delvis på att jag jobbat länge i IT-branschen och att jag läst 5-poängskursen i immaterialrätt så det är naturligt. Men alla har inte det. Däremot har de vuxit upp med en fantastisk teknik som öppnar många olika möjligheter för kreativt skapande. Det är fel att låsa upp detta i gamla traditionella modeller. Därför vill jag ha ett samtal om detta, tala om vidare perspektiv...

Vi lyssnar på http://www.jamendo.com/ här. Fri musik och du betalar en slant till artisten när du tycker att det är bra.

Vill också visa på ett exempel på hur en bild som är fri via creative commons far över världen och skapades vidare av andra.

Kolla här - ett exempel på så kallad deltagarkultur.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Jansandred sa...

Förvisso. Bara för att något går att göra, betyder inte att det är lagligt. Jag har konto på iTunes, emusic, amiestreet, jamendo, cdon och några till. Men jag är så hjärtligt trött på att få meddelanden som We’re sorry. This album is unavailable for download in your country (Sweden) at this time. Some albums are available in slightly different versions, as result of varying licensing agreements. Some albums are licensed in one country but not at all in another. Jag har pengar, jag vill köpa, men jag får inte på grund av obsoleta regler, som musikdistributörerna själva har bestämt. "Hallå?! Någon hemma? Poängen med Internet är att det är globalt!"
Då osäkrar jag min revolver och går till Thepiratebay, utan att skämmas. Detsamma gäller för övrigt Spotify, Last.fm och Pandora. De kan inte streama en del musik till vissa länder på grund av samma korkade regler.