lördag 2 oktober 2010

Med vargen nästgårds...

Vi hade en livfull diskussion på Facebook för en tid sedan. Den handlade om vargar. Vissa menar att det är löjligt att vara rädd för varg. Vargar dödar inte människor och det är en mediabild bara ,att de är så farliga. Andra personer berättar om hur det är att bo i ett område med vargar. Man låter inte barnen sova ute på verandan, man låter inte de större barnen cykla ensamma till kompisarna och ridtjejerna vill inte rida i skogen. Det handlar om rädsla. Så borde man inte behöva av det.

Vad som är vad vet inte jag men att känna att de finns i närheten är olustigt. I morse blev en hund dödad av en varg här i trakterna av Åkersberga. Jag antar att de som bor här kommer att reagera starkt. Jag kan förstå dem.

Rent allmänt är det ett bekymmer med djur som borde vara i vilda skogen men numera nästan är tamdjur och rör sig i bostadsområdena som om de hörde hemma där. Rådjuren som ligger i en hög i trädgården och glor på en medan de tuggar och kanske masar sig upp om man tjoar åt dem är ofarliga. Även om de släpper en massa läskiga fästingar omkring sig. En äldre man jag bodde granne med tidigare kom till mig med geväret i högsta hugg och sa att det bodde en grävling under min del av radhuslängan. Jag var livrädd för att gå från parkeringen till huset på kvällarna. Jag vet inte om han bara sökte kontakt och uppmärksamhet eller om det verkligen fanns en grävling där. Men jag funderade mycket på att ha kol i stövlarna.

Hur som helst tanken på att möta en varg här i närheten för att inte säga björn och vildsvin får mig att bli lite skraj faktiskt. Är nog en riktig stadsperson egentligen.

Vem har mest rätt till platsen, vi eller djuren? Frågorna är många här och det finns väl inte något enkelt svar på frågan. Men vargar kan man inte flytta dem? De kanske ger sig på människor men om de ger sig på husdjur och boskap så är det väl frågan om vad som ska gälla.

Svår fråga och aningens infekterad. Själv har jag inga svar...

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

18 kommentarer:

Monika Ringborg sa...

Jag har nog varit räddare för kamphundarna ... nu får ingen ha dem för värden längre. Men ett tag var det riktigt ruggigt. Jag tror jag skulle ha föredragit en varg. För de är rätt skygga ...

Jag har nog varit räddare för att bli överfallen eller rentav skjuten när det var aktuellt. Jag tror jag hade föredragit en varg. För de har inga vapen.

Jag är ständigt rädd för att bli överkörd eller krocka med bilen (även om jag inte är paniskt rädd)

Det går inte att låta barnen leka här utan översyn heller eller lämna något barn att sova ute.

Det är inget vidare för hundägare till små hundar att se dem bli sönderslitna av kamphundar heller ...

Jag är livrädd för knott därför jag är allergisk mot dem, riktigt ordentligt vissa år och därför flyttar jag inte till en plats där de finns i massor.

Vargen är ändå ett djur som av naturen är som den är. Jag anser att man får flytta på sig, om man inte klarar av att leva med det.
Men rädslan förstår jag, men det är mycket vi kan vara rädda för. Skall vi skjuta bort allt vi är rädda för.

Monika Ringborg sa...

Det är märkligt med djur iaf ... vi hade en landsställe där en del av tomtägarna ville utrota allt djurliv. Vi bad dem fara och flyga när de frågade om de fick skjuta på vår tomt. Efter en tid fick vi en hel del djur på vår tomt, harar, ormar, möss m.fl. Mina föräldrar bad om att få flytta på byggnadslovet eftersom på den plats där vi hade det fanns mullvadar .. de förstörde ängen, men de ville inte döda dem.

De vet var de får vara ifred.

Inte ens pappa som var livrädd för ormar, dödade en huggorm som låg tre meter ifrån honom varje dag under hela hans semester medan han byggde en veranda.

Vi kan leva i harmoni OM vi visar djuren att vi inte vill dem något ont. Djur attackerar inte av ondska, utan antingen för att de blir rädda, är hungriga eller är skadade. Vi får dem närmare oss, därför vi förstör deras naturliga omgivning.

De rådjur ni har på tomten finns där, därför att de vet att de inte är hotade. Ta det som en komplimang.

Erica sa...

Jag kan bara tala för mig själv men jag känner mig mycket säkrare när jag går i skogen ensam än om jag skulle gå på någon gata i städerna nattetid utan sällskap.

Hälsn. Erica

www.villevesslan.blogspot.com

Mary X Jensen sa...

Vi har alla våra rädslor av olika slag. Kamphundar är också läskiga.

Jag har ingen lösning på just vargproblemen tycker dock att det är intressant att diskutera frågan.

Mary X Jensen sa...

Vi har alla våra rädslor av olika slag. Kamphundar är också läskiga.

Jag har ingen lösning på just vargproblemen tycker dock att det är intressant att diskutera frågan.

Gustaf sa...

Jakthundar är en naturlig konkurrent till vargarna vilket är välkänt sedan länge. Om vi tycker att vargarna är för nära bara för att de tar enstaka jakthundar från stockholmsjägare är det knappast en rimlig inställning att glesbygden ska acceptera sina vargar. Eftersom det inte är rimligt att vi ska utrota alla djur som potentiellt kan störa vår tillvaro så ska vi nog låta vargar i närheten av Stockholm vara ifred så länge de inte lever av att riva tamboskap.

Anonym sa...

Så här är det -Tar man med sig en hund ut i skogen och släpper den lös för att jaga ner vilt så har man per definition förlorat rätten att beklaga sig om ett annat djur högre i näringskedjan råkar hänga i krokarna.
Sällskapshundar och kopplade jakthundar råkar aldrig i vägen på vargar vad jag vet. Det finns statistik på är att ungefär tre gånger så många hundar skadas eller dödas av fumliga jägare än vargen. Det finns heller inte i modern historia en enda hästflicka eller tonåring sovandes på verandan eller väntandes på skolbussen som blivit attackerad av en varg. Att det är olyckligt när varg river tamboskap kan jag hålla med om men vad jag vet finns det stadsstöd att hämta för att förhindra att detta händer.
Jag är helt säker på att grävlingar skadat väldigt många fler människor än vargar någonsin gjort, de är lättretliga och aggresiva till naturen dessa djur.

Kerstin sa...

Rådjuren som varje år orsakar 40 000 viltolyckor är inte ofarliga! Och deras spridande av fästingburna sjukdomar orsakar mångårigt lidande för alla som drabbas. När nu dessutom jägarna har planterat ut vildsvin så kommer de inte bara orsaka stor ekonomisk skala, även de utgör ett stort problem i trafiken och även de sprider fästingar, nu har vi 150 000 vildsvin, men jägarförbundet beräknar att de kommer att kunna öka till 6000 000!

DagL sa...

Det finns djupt förankrade beslut med folkligt stöd att det skall finnas vargar i landet. Det är bara att acceptera. Vargarna bestämmer själva var de vill bo, igen bara att acceptera. Det riktas kritik mot storstadsborna att de bestämmer att det skall finnas vargar på landsbygden, därför är det bra att det finns vargar nära Stockholm och Göteborg. Faran för människor med vargar är försumbar jämfört med alla andra faror.

gunnar1 sa...

Sluta att jaga med lös hund! Det är alltför riskabelt för hunden när det finns varg i närheten. Om man nu ser hunden som en familjemedlem, varför släpper man då ut den i farliga omgivningar?

Jonas sa...

Jag hade själv tyckt att det var jätteroligt att få se en livs levande varg i skogen. Vildsvin har jag mött en gång, här har vi lite farligare djur, men så länge man uppvisar lugn och vänligt sinne är det inte farligt. Många anser idag att vi har för många vildsvin. Faktum är att hade vi haft fler vargar skulle vildsvinstammen naturligt gå ner, eftersom en vargflock kan ta omkring 80 svin per år, enligt data från Ryssland.
Ja, jag tror på fler vargar i skogen, och skulle inte ha någonting emot att ha dem nära. Däremot är riksagens beslut om "jämn vargspridning över landet" nonsens. Vi kan inte välja var vargen skall finnas.

Anonym sa...

Jag har mött en livs levande varg i naturen, jag blev inte rädd, men det blev vargen. // Jinge

Mary X Jensen sa...

Jag skulle nog ha blivit rädd Jinge. Jag är t.om skraj för katter i bland. Det är lite överdrivet i bland.

Anonym sa...

Vargen är mer rädd för människan är vad människan behöver bara för den. Visst den kan döda en människa men det kan även en älg eller ett vildsvin om man inte respekterar eller tränger in dem i ett hörn.

Självklart så förstår man oron i och runt Rialareviret för vargarna där. Men i norra Värmland så har det funnits varg sen börjar av 80-talet och där har inga människor kommit till skada på grund av dem. Och visst det springer varg genom byarna men är inte konstigare än när det springer älg genom byn. Att människan har byggt ett hus i vägen för deras väg stör inte dom något mycket utan dom lever sitt liv och traskar igenom.( Krister K

Dodgy sa...

Bara för att flika in hur vettlös vargdebatten har blivit här i sverige.

Vi har runt 220 vargar i hela landet har jag för mig. Det är inte många, framförallt inte många nog för att framkalla den panikrädsla många känner. Bara man tänker på det, säg att sverige var nästan tomt och här bodde 220 människor... inte många per kvadratmil det inte :p

Jag har en gammal vän från Kanada, som bor kanske 40 mil norr om Vancouver. Där har dom varg, väldigt mycket varg till och med. 52000-60000 st närmre bestämt.

Så jag passade på att fråga honom om hur han såg på varg när debatten här i sverige gällde vår (i mitt tycke) menlösa och dumma gallring av varg i vintras. Jag undrade om han hade varg nära sig, svaret var "Ja, det har vi". På frågan "är du inte rädd för att råka illa ut eller att nån du känner råkar illa ut". Svaret var "Nä, ok, jag släpper inte ut mina katter, och lite då och då ser man nån som sätter upp en lapp om att deras katt är försvunnen, synd om katten och ägaren men rädd, nej, det är jag inte. Dom anfaller inte människor."

Vilket jag tycker är intressant när det kommer från någon som bor i ett land som har 35 miljoner invånare och har 300 ggr fler vargar än sverige. Om inte kanadensarna är livrädda för att stora stygga vargen ska stjäla deras barn, varför är då vi det?

När skedde en "vargattack" senast? Enligt artikeln som behandlar ämnet på wikipedia så var det en rabiessmittad varg som anföll, och det var 1820. Alltså, nästan 200 år sedan....

Vi måste sluta vara så rädda för allt. Vare sig det är varg, terrorister, clowner, vad det nu när är man är så rädd för.

"I must not fear.
Fear is the mind-killer.
Fear is the little-death that brings total obliteration."

I rest my case..

Ylva sa...

Jag blir så ledsen när jag läser sådant här.
"Andra personer berättar om hur det är att bo i ett område med vargar. Man låter inte barnen sova ute på verandan, man låter inte de större barnen cykla ensamma till kompisarna och ridtjejerna vill inte rida i skogen."
Det ÄR INTE så här. Det är en ytterligt liten grupp som gör sådana här påståenden. I de flesta fall är det jägarfamiljer som drivs av viljan att själv få bestämma exakt vilka djur som ska få finnas i skogen. Tyvärr har man lyckats inte bara med att skrämma upp en del människor utan, ännu värre med att lura i politikerna att det några rabiata varghatarjägare säger är sådant som hela landsbygdsbefolkningen tycker.
När Fredrik Reinfeldt åker till Värmland och träffar några av dessa rabiata jägare och sedan säger att" Vi överger inte Dalarna och Värmland" då vänder det sig i magen hos oss alla normala som bor ute i skogarna.
Dodgys kommentar här ovan säger väl allt om vilken sjuk nivå vi har hamnat på i debatten i Sverige.
Gå inte på det! Och sluta vara rädd för grävlingar, du vet säkert innerst inne att ingen grävling någonsin kommer skada varken dig eller någon annan. Det är all denna rädsla som är roten till det mesta eländet här i världen, som FRA-lagen t.ex.

Mary X Jensen sa...

Ylva jag upplåter utrymme för allehanda tankar här. Tycker att det är intressant.

Som du säger mycket av det vi tro är farligt är det inte. Men vi kan inte fråntas vår rädsla heller. Jag såg en enkätundersökning från polisen om vad vi var rädda för och det visade sig att allt vi var rädda för aldrig hade hänt. Kanske samma ska här egentligen. Jag lägger ingen värdering på vad olika personer tycker.

Ylva sa...

Nej visst, alla får tycka och säga vad de vill.
Det allvarliga här är att det har påverkat politiken. När man bygger politiken på felaktiga grunder så kan det inte bli annat än fel.
Jag blev förresten fruktansvärt besviken på att inte miljöministern byttes ut. Jag var säker på att vad än valutgången än blev så skulle Carlgren ryka. Reinfeldt är ju inte dum, så beror det på att han struntar i naturen (som inte är "klimatet") totalt eller på att han är tvungen att låta centern härja fritt på vissa områden?
Sofia Arkelsten lär ju ha lite vettigare åsikter om rovdjur men jag antar att hon inte kommer knysta om det i sin nya position.