torsdag 14 oktober 2010

Nu gav jag alliansfritt ett frispel...

Björn på bloggen alliansfritt kollade i en kommentar vad jag menade i min förra bloggpost då jag skrev att register från AF, FK, A-kassa med flera skulle slås ihop. Menade jag att det var för att man skulle slippa snacket om integritetsskydd? Jag skrev det som en anledning på grund av att det är det man talar om för att inte få samköra registren idag. Det var inte huvudpoängen. Inte alls. Alla som läser här och känner mig vet att jag är en stor förespråkare för den personliga integriteten.  Men jag tycker inte att den ska användas som sköld för att man ska kunna fuska precis hur som helst med bidrag och liknande.

Om pengar från staten kommer till den enskilde så är det trots allt från samma plånbok även om det är olika fack. Det är inte OK att fuska med bidrag. Att smita undan med studielån på 600.000 som vi läste om igår, eller att ta ut ersättning från flera system bara för att det ena inte kan kolla det andra är inte acceptabelt. Jag avskyr iofs den typen av myndighetskontroller som verkar behövas. Rinner miljarder  miljoner mellan fingrarna så finns det anledning att stoppa det. Hellre då genom att vara öppen mellan systemen än att kontrollera dem mot varandra.

Så det var var vad jag menade. Öppenheten mellan systemen är bättre än att samköra dem. Det är samma kassa ursprungligen trots allt.

5 kommentarer:

Monika Ringborg sa...

Jag tror inte vanlig folk fuskar i miljardklassen... Kontrollen är så pass hård redan nu att det är omöjligt att fuska även om folk skulle vilja. Nu tror jag de flesta faktiskt inte vill göra det.

Mary X Jensen sa...

Det ska inte finnas incitament till att fuska tycker jag. Med öppenhet så blir det inte möjligt.

Rent allmänt håller jag med om att de flesta nog inte fuskar.

HumanLabRat sa...

De stora fuskarna och fifflarna kommer ni inte åt ändå, och dem hittar ni knappast bland vanliga hederliga arbetare!

Monika Ringborg sa...

Nää Human, man silar mygg och sväljer kameler!

Mary X Jensen sa...

Tror också att man silar mygg och sväljer kamler. Men hur i helskotta lyckas man tillskansa sig 600.000 från CSN?