onsdag 6 oktober 2010

Om det varit två bröder...

Apropå att Karin Hübinette får sluta på Agenda för att hennes syster Hillevi har blivit minister så säger min son här - undrar vad som hänt om det varit två bröder? Det är en väldigt intressant fråga faktiskt. Som Gunnar Hökmark påpekar att de varit systrar ett tag, så det är inte nytt. Påverkansmöjligheten har funnits länge om man så velat och om det hade funnits anledning.

När Eric Fichtelius bakom kulisserna intervjuade Göran Persson så gick det bra att smyga. Då var det inte fråga om trovärdighet. Varför det? Handlar detta om diskriminering? Fördomar eller vad?

Vi är många som reagerar Karins situation idag. Flera kolleger tycker att det är grymt.

Är detta diskriminering rent av? Fördomar kanske. För om de två hade varit bröder - hade den ena fått sluta på jobbet då? Karin är duktig på det hon håller på med och skulle det uppstå komplikationer med syter minister så finns det andra personer som kan ta vid. Eller hur?

Jag tycker att SvT ska backa och ge henne jobbet åter. Det tycker också Ulf Bjereld som argumenterar för detta i en artikel i Aftonbladet idag. Staffan Dopping har också åsikter om det hela och påminner om en del liknande fall.

(SvD) Tokmoderaten


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

15 kommentarer:

HumanLabRat sa...

Karin kommer med största sannolikhet få nytt jobb på någon annan kanal. Lär inte gå någon nöd på henne...

Men hur går det med den höggravida mamman som avråds av barnmorskor och läkare att jobba, men som av Försäkringskassan får höra att det bara är att jobba på?! http://www.aftonbladet.se/wendela/article7908495.ab

Nu när valet är över är du inte längre så intresserad av alla sjuka och svaga som kastas mellan stolarna Mary! Nej då är det överklass-kärringar som Hubinette som du vurmar över!

Mary X Jensen sa...

Nu får du ge dig HumanLabRat - överklasskärringar? vad är det för fel på dig?

Jag kommer att fortsätta att skriva om de tokigheter jag ser. En av dem är just kvinnan som är för gravid för sin arbetsplats. Det kommer nya tider nu...

HumanLabRat sa...

Mary:
Men du har ju inte skrivit om den gravida kvinnan, du har skrivit om journalisten som varken är gravid, sjuk eller på annat sätt sitter i sjön. Och nytt jobb får hon garanterat! Jag tycker hon är jättebra journalist, men när allt kommer omkring så tillhör hon i mina ögon överklassen!

Fel på mig? Ha ha! Trampade jag på dina ömma tår nu? Jag är förbannad över orättvisorna som växer i samhället och det har jag rätt att vara! Men du kanske menar att alla som inte tycker som du är det fel på?

Nya tider? Ja vad ska dessa nya tider innebära? Ännu mer jakt på gravida och sjuka med hjälp av en "empatisk" minister som tillförskanskat sig lägenhet som skulle kommit hemlösa kvinnor till del?! Eller innebär de "nya tiderna" att se till att tysta såna som mig kanske? Fast det borde väl inte behövas, för det är ju "fel" på mig! Ja i moderaters hjärnor är det självklart fel att tänka på andra och slåss mot orättvisor. Blundar du som vanligt för dem Mary? Jag skulle lika gärna kunna vända på det och fråga vad det är för fel på dig, men jag brukar inte skriva såna dumheter!

Skriv om den gravida kvinnan istället då! Hon behöver dina sympatier mer än journalisten som säkert redan fått minst tio nya jobberbjudanden!

Mary X Jensen sa...

HLR - nu är du larvig. Överdriv inte.

Jag skirver vad jag vill och du kan ju skriva vad du vill. Jag är trött på rutinerna som både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har. Skriver mycket om det också. Det vet du ju...

Monika Ringborg sa...

Vet inte om det är grymt, men olyckligt när sånt händer. Jag tror inte att det hade haft någon betydelse om det varit två bröder.
Grymt hade det varit om hon förlorat jobbet och blivit arbetslös.
Sen är det väl så att vi inte kan stå helt fria från varandra. Ibland krockar våra livsval. Har aldrig funderat på saken, men skulle jag kunna vara lärare åt någon av mina brorsöner. Och skulle de vilja det.

Kraxpelax sa...

Denna sida upp!

Maria sa...

Tittar man på historiken vilka som har fått sitta kvar och vilka som har fått gå så inser man LÄTT att det handlar om vilken sida av blockgränsen man har sympatier. Det är det som är det stora problemet... inte att Karin Hübinette förlorar jobbet. Jag inser att det finns vissa som kommenterar och som inte ser den större bilden. Själv är jag ganska bekymrad över hur SVT gång på gång misslyckas med att leva upp till sitt "mål" att vara en opartisk och opolitisk mediaaktör. Jag är så trött på att betala licenspengar till denna gamla sosseborg så det finns ingen hejd! Jag hoppas och ber om att denna mandatperiod innebär att man skakar runt den där gamla dammpåsen "public service".

Annika sa...

Man kan ju faktiskt ha ganska skilda åsikter inom en familj. Det ju det som gör SVTs agerande så förskräcklig. Man kanske står betydligt närmare sina vänners åsikter exempelvis? Ska programledarna från och med nu intyga att de ej har:
1. Politiskt aktiva vänner
2. Släktingar

Som journalistförbundets ordförande säger; det kan bli lite jobbigt om man har 11 syskon.

SVT kanske ska granska journalisternas etik? Döm Karin efter vad hon uträttar och tro på henne som en god journalist, istället för hennes släktskap.
Och frågan du ställer är synnerligen relevant i gubb-SVT-världen.

Monika Ringborg sa...

Det är väl snarare hur det uppfattas som det är frågan om, inte att de inte skulle klara av det.

Sen vad gäller se hela bilden. Ja då kanske man inte skall se det som något sossefix.

Anonym sa...

Jag bryr mig inte om att se något sossefix i det hela. Men däremot att syskon ska kunna begränsa varandras yrkeskarriärer på grund av detta tycker jag är fel.

Mary X Jensen sa...

Anonym det var jag som var ovan. Testade bara en funktion. Så det är jag som tycker...

Monika Ringborg sa...

Det var mest riktat till det Maria skrev om sosseborg ... Om man vill ta upp opartiskhet kanske man inte skall vara partisk då man gör det.

Vissa saker kan man inte göra något åt, om man inte skall programmera om människor och deras uppfattningar till att passa den värld man vill ha.

Paul Lindquist sa...

Mary!

Gör inte detta till en feministfråga, för det är det inte. Fundera istället på varför Cecilia Bodström kunde vara kvar på Ekot när hennes bror blev justitieminister. Månne handlar det om partifäergen.

Mary X Jensen sa...

Nej då Paul min avsikt var inte den. Mer att plocka in ännu en aspekt i det hela. Kan vara som du säger också.

Claes Leo sa...

"När Eric Fichtelius bakom kulisserna intervjuade Göran Persson så gick det bra att smyga."

För att vara korrekt så blev det ett himla liv när det kom fram, Fichtelius fick lämna sitt uppdrag som politisk kommentator vid Aktuellt.