torsdag 2 december 2010

Assange erbjöd USA redigera i förväg...

I SvD förklarar Martin Jönsson tidningens ställningstaganden vad avser publicering av olika uppgifter kring Wikileaksdokumenten. Idag handlar det om svenska relationer med USA avseende försvarsmakten. Vår regering avstår från kommentarer. Dock skickar Försvarsminister Tolgfors SMS till SvD och meddelar detta. Jag antar att man vill avvakta vad mer som kommer fram och hur det hela framställs i media och det kanske inte heller upplevs som så uppseendeväckande i sig. Att Sverige har goda relationer med USA är väl inte nytt för någon. Även Mona Sahlin har försökt kohandla med USA utan att ha något regeringsdirektiv.

Wikileaks har erbjudit stora medier att själva värdera och granska vilka uppgifter som publiceras. Detta för att inte skada enskilda personer. Det är inte oviktigt. Det som dock inte framkommer i rapporteringen här fick jag veta av en vän. Nämligen att även USA blivit erbjudna att värdera och granska dokumenten innan de publicerades. Någonstans på vägen missades kanske detta?

Källa gav följande brev från Assange där han skriver:

"... WikiLeaks would be grateful for the United States Government to privately nominate any specific instances (record numbers or names) where it considers the publication of information would put individual persons at significant risk of harm that has not already been addressed.
WikiLeaks will respect the confidentiality of advice provided by the United States Government and is prepared to consider any such submissions made without delay."

Det är lite smått obehagligt det här att man nu börjar tala om att mörda Assange på grund av detta läckage av information som vad det verkar trots allt kan ses som tämligen möjligt att ha kommit över ändå. HD prövar inte häktningsbeslutet och det i sin tur skulle innebära att Assange på något sätt blir fritt villebråd för Interpol för ett brott som i Sverige brukar ge att karlarna går fria och tjejerna blir tillfrågade hur de var klädda. Konstigt är vad det är.  Man kan också undra om regeringen kommer att kalla Kanadas ambassadör för att förhöra sig om den uttalade uppmuntran att mörda Assange? Det är hårresande.

Läs artikeln i Fokus om hur svårt det är att hålla information hemlig. Det är nämligen människorna i systemen som läcker - den kända mänskliga faktorn som berördes här i går. Det kan förstås ifrågasättas om Wikileaks dokumentattack kommer att försvåra eller förenkla för den transparens som så många önskar. Det kan bli svårare framöver.

Dessvärre så får man aldrig underskatta människor som känner sig trängda. Då kan allt hända. Det är i sin tur mycket skrämmande.
(intressant)

DN


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=3adw9oLBkBI&feature=related

Jerker Wågberg sa...

Mycket intressant är också skillnaden i hur Assange-fallet behandlas jämfört med ett grovt misshandelsfall där två irländare misshandlade en svensk. Där lade man ned utredningen för att brottet var för trivialt, trots heltäckande bevisning och erkännanden.

Undrar vad den misshandlade tänker om detta idag?

Anonym sa...

Han är angelägen att ”avslöja” andras smutstvätt, men vågar inte visa sin egen smutstvätt…

Mary X Jensen sa...

Jerry vad menar du med smutstvätt? Förklara dig.

Scary Devil Monastery sa...

Jerry vill helst slippa förklara sig då, när man tittar på Assange-fallet, det blir mycket bekvämare att insinuera med en one-liner än att bli tvungen att försöka redovisa vad exakt Assange har att stå till svars för.

Vilket verkar vara en aningen chauvinistisk kvinnosyn om vilket man kan dra sina slutsatser - men en sprucken kondom är inte och borde aldrig vara något man i sig borde bli dömd till våldtäkt för.