fredag 21 januari 2011

Hur ska vi ta hand om flyktingar...

Det viner runt öronen på Carl Bildt och Billström just nu med anladning av uttalanden om irakisk invandring som ett problem. De ville stoppa våg av flyktingar hit enligt Wikileaksdokumement. Världen stannar och de anmäls till KU. Cecilia Wickström kritiserar kopplingen till hedersmord som man kan finna i dokumenten och hoppas att ministrarna är felciterade. Allt som tolkas i tredje och kanske fjärde hand blir på något sätt taget ur sitt sammanhang eftersom alla har sin syn på vad det hela har för mening. Så är det alltid. Så egentligen vet vi inte ens vad som sagts.

Min egen uppfattning om det hela är att vi har dålig beredskap för att ta hand om människor från olika kulturer och tycker att det är där snarare än vad gäller antal vi ska fundera över vad vi kan göra. Vissa av de som kommer hit är säkert både lågutbildade och fattiga och andra är gangsters. Men de flesta är nog trots allt helt OK och människor i nöd. Att lämna sitt land och ge upp sin identitet och sitt liv där kan inte vara en lätt sak. Jämför med det ramaskri som det är för många av oss själva som kanske behöver flytta från Sala till Skövde för att söka jobb som exempel. Eller att ungarna får gå 200 meter extra till skolan för att det ska byggas om. Hur duktiga är vi själva på anpassning?

Merit Wager funderar kring vilken retorik som är värst, den som låtsas eller den som har ett krasst innehåll. Man är inte främlingsfientlig eller rasist bara för att man inser att det är omöjligt för oss att ta hand om alla. Det är omänskligt att låta människor leva i utanförskap, det är omänskligt att inte hjälpa dem med hur de ska förhålla sig till vårt samhälle för att klara sig på bästa sätt.  Det är omänskligt att separera familjer från varandra och skicka tillbaka personer som etablerat sig med jobb och familj i det svenska samhället. Det är också omänskligt med mycket annat i den här sörjan av flyktingpolitik.

Det behövs riktlinjer och det är inte omänskligt. Tvärtom. Det är de bokstavstrogna utan sinne för normal mänsklighet vi bör ifrågasätta. Jag vill bestämt säga att jag direkt skulle ta ställning för den kvinna i Tomelilla som blivit utsatt för halvgalna rasister. Det är oerhört omänskligt som hon hanteras. Att uttrycka en tanke kring möjligheten eller omöjligheten att göra något bra för de flyktingar som kommer hit är sunt och har ingenting med ett mörkare Sverige att göra. Det är verkligen omänskligt att släppa in personer som sedan får vänta i flera år på att vänta om de får stanna eller ej och särskilt om de dessutom har etablerat sig här med familj och jobb.

Att släppa in personer och samla dem i uppsamlingsställen som kallas förläggningar.

Nu har förvisso regeringen bestämt sig för att inte kommentera Wikileaksdokument rent genomgående och på sätt och vis kan det finnas en idé med det. För egen del anser jag att det vore ett ypperligt tillfälle att ta tag i frågan det handlar om i stället för att välja tystnaden. Det är en chans att klargöra. Det kan bli rörigt för all del men i längden så visar det på att politik inte bara är ett ställe där man inte tycker något, det må vara bekvämt eller ej.

Flyktingpolitik är inte ett lätt kapitel. Lika lite som man kan ha ett fullständigt fritt inflöde över gränserna så kan man på ett mänskligt plan vägra människor i nöd hjälp. Hur man än gör så blir det uppenbarligen fel. Däremot är det förstås tacksamt att kleta SD-argument på regeringen.

Jag tycker personligen att det är spännande med olika kulturer och lär mig hela tiden nytt av detta. Det behövs rent allmänt mer kunskap om det. Fler socialantropologer i politiken helt enkelt.


Peter L Andersson  Böhlmark


DN  Expressen

Aftonbladet

24 kommentarer:

Stefan sa...

Det är nog inte bara jag som har svårt att ge mitt förtroende till en politiker som vägrar svara på en fråga som "Bör det allmäna opinionsläget påverka Sveriges asylpolitik?". Är det känsligt att svara på frågan om huruvida man är demokrat eller inte? Är det här vad ni moderater menar med att ta ansvar för att leda det här landet? Hejdå M! Hallå SD...

Anonym sa...

Ännu ett bevis på att det inte anses ok att kritisera invandringspolitiken i Sverige. Då riskerar man KU-anmälning av Miljöpartister.
Invandring får absolut inte debatteras ostraffat, minsann.

Anonym sa...

Nu heter din blogg "minamoderatakarameller" så jag förväntar mig inte att du ska resonera objektivt kring Carl Bildt och Tobias Billström. Kan du förklara varför två ministrar på regeringsnivå utpekas för att komma med så felaktiga uttalanden? Tredjehandsinformation, visst, men varför då inte gå ut i media? Det sätt regeringen väljer - sitta tysta och vänta (på vad?)- väcker snarare misstankar om att det finns något att dölja och att informationen stämmer. Billströms intervju i SVT allra minst.
Tidigare dokument från
Wikileaks har bedömts som sanningsenliga, med tanke på den ursprungliga tanken med organisationen: - att avslöja vad som sägs inofficiellt.

Jag vet inte vad Bildt och Billström förväntar sig av människor som levt i diktatoriska länder med icke-fungerande skolväsen. Lena Sundström påvisar att ca 38 procent av flyktingarna i Irak är högt utbildade.(http://www.svd.se/nyheter/inrikes/twitterstorm-efter-svd-avslojande_5883593.svd) vilken är en rätt hög siffra från Irak.

Det förekommer hedersrelaterade problem i Indien, Turkiet, Syrien, Bangladesh, Sudan - ska man inte ta emot dessa flyktingar heller? Att irakier är svårare att integrera i samhället: vad grundar denna uppfattning på? Känner Bildt och Billström varenda människa -förlåt, flykting- från Irak? Det låter som klassik Sd-retorik.

Det största felaktiga uttalandet som påstås ha sagts är att svenskar vill ha en hårdare invandrarpolitik. FEL: Sd vill ha en hårdare invandringspolitik. Bara för två år sedan ansåg majoriteten av svenskarna att invandringen har varit till godo för Sverige. http://www.rod.se/politikomraden/migration_och_integration/Majoritet-anser-att-invandringen-varit-av-godo/

Du säger att man inte kan ta hand om alla. Att ta emot flyktingar i nöd av hjälp är inte att ta hand om ”alla”. Det är att respektera och efterleva de mänskliga rättigheterna som går ut på att erbjuda fristad för individer som riskerar livet i hemlandet. Förstår du faran i att rucka på detta och bara ta in ett bestämt antal flyktingar? Ska man låta folk dö pga av krig, svält, politisk förföljelse, avvikande åsikter eller avvikande sexualitet? Inser du det problematiska i att Sveriges utrikes- och migrationsminister då kan ha åsikter som inte går i linje med dessa rättigheter? Hur ska de anses trovärdiga nog att fatta rätt beslut i dessa frågor?
Nu kommer Billström att ifrågasättas varje gång han ska kommentera Migrationsverkets beslut. Och ska vi ha en utrikesminister som representant för Sverige om han kör med Sd-politik inofficiellt? Skulle detta gynna Sveriges utrikespolitik och framtida relationer med andra länder?

Frågan om Sverige tar ”in för många flyktingar” skulle få ett svar om andra EU-länder övergav sin rasistiska politik (Danmark, Frankrike, Grekland, Italien, Malta bl.a.) och istället satsade på att att fördela flyktingskvoten. Det är inte sådant man kan lasta flyktingar för, utan det är EU-politikerna ansvar att lösa det problemet. Självaste Cecilia Malmström (läs här: http://www.dn.se/livsstil/intervjuer/cecilia-malmstrom-det-ar-latt-att-bli-cynisk-men-jag-kampar-emot-) påpekar att ”Kommissionen kan presentera 30 objektiva forskningsrapporter som visar att Europa kommer att ha ett skriande behov av arbetskraftsinvandring, men ändå får vi höra att ”vi har sådana stämningar i vårt land att vi inte kan sluta sådana avtal”. Det finns en rädsla bland många ministrar, en feghet skulle jag säga ibland, att stå upp för det som är riktigt på lång sikt!”

Sedan återstår frågan om vad som är värst? Flyktingar som kommer hit, integreras med rätt medel och börjar bidra med skattepengar eller rika svenskar som döljer miljarder kr i skatteparadis som Schweiz? Skatteverket uppskattar att Sverige går miste om 46 miljarder kronor i skatteintäkter på grund av skatteflykt. (http://www.dn.se/ekonomi/avtal-med-skatteparadis-pa-gang)

Detta är egentligen bara ett bevis på att M utgår från ekonomiska faktorer även vad gäller integrationspolitiken. Knappast överraskande, däremot hade man kanske förväntat sig mer från två M-politiker.

Anonym sa...

Mångkultur är berikande! Personrån, gruppvåldtäkter, beskyddarverksamhet.. säger inte att alla invandrare är kriminella men invandrare från MENA-området är kraftigt överrepresenterade inom nämnda kategorier.

Vad kan detta bero på? Här ser vi att inavel är väldigt omfattande från MENA (Mellanöstern norra afrika)

http://www.consang.net/index.php/Global_prevalence

Enligt den danska polisen är inaveln en bidragande orsak till att det ser ut som det gör i förorterna (de har liknande "integrationsproblem" som oss)

http://www.dansk-politi.dk/Default.aspx?ID=635&ProductID=PROD740

Vill ni att era barn ska växa upp i ett sådant här samhälle? De kan inte leva skyddade i villaförorten hela livet....

Jerker Nilsson sa...

Det som stör är att moderaterna ännu en gång tar sig friheten att hålla hemligheter för oss väljare.

Har herrarna Billström och Bildt en åsikt så ska de stå för den. Det är inte acceptabelt att de brett smilandes säger en sak inför väljarna och sedan en annan i mörka rum bland diplomater.

Har inte vi väljare rätt att veta vilka det är vi röstar på?

gyllene regeln sa...

Egentligen är det rätt dumt att flykting- och invandringspolitik diskuteras så ofta som om det bara var en ideologisk fråga (och att somliga ideologiska svar på frågan är finare och humanare än andra). Det är i högsta grad en praktisk fråga, där det handlar om att ha plats, tid och resurser för att hjälpa och integrera en massa individer som inte är födda i vårt land men som har hamnat här av någon anledning. Det är också en moralisk (men inte ideologisk) fråga - att visa godhet mot medmänniskor, med eller utan att ställa krav på motprestation: hur vill vi själva bli behandlade om vi skulle råka i en liknande situation, och söka oss till ett annat land, eller bara en annan typ av samhälle inom samma land? Slutligen är det en psykologisk fråga - hur känner vi inför att dagligen möta främlingar ute i samhället som kanske varken ser ut som vi eller beter sig som vi förväntar oss? Är det skillnad på hur vi känner inför främlingar som visar tacksamhet och respekt mot oss för att vi bidrar till deras möjligheter att leva i vårt land, och hur vi känner inför främlingar som vi märker eller misstänker är otacksamma, inte vill förstå oss eller göra sig förstådda av oss, och inte respekterar oss utan tvärtom visar förakt för vårt sätt att leva?

cavatus.wordpress.com sa...

Tänkte bara informera er moderater som hänger här att det finns en tämligen nyskriven krönika om vänsterns uppgång och fall i Sverige. Kan vara ett bra ställe att hitta stoff till debatter. Gå till denna länk:

http://snaphanen.dk/2011/01/15/s%c3%b8ndagskronik-vansterns-tragedi-del-i/

Mary X Jensen sa...

Jag vill att ni läser vad jag skriver. Jag är humanist en har ingen bra lösning på problemet. Har ni?

Stefan sa...

Måste vara tungt att vara humanist i ett odemokratiskt parti. Mitt förslag är att du går ur.

embryo sa...

"Vissa av de som kommer hit är säkert både lågutbildade och fattiga och andra är gangsters. Men de flesta är nog trots allt helt OK och människor i nöd."

Varför är människor som är lågutbildade och fattiga inte OK, det undrar jag nu. Varför har de mindre skyddsvärde. Varför ska vi inte hjälpa dem? (Är det inte just fattiga människor som vi ska hjälpa?)

Monika Ringborg sa...

Det märks att många inte vet vad det innebär att leva i krig, under dödshot och i en fattigdom de flesta svenskar inte har en aning om vad det innebär.

Det märks på retoriken!

Mary X Jensen sa...

Men embryo - du hänger upp dig på ord. Då fastnar man. Ord är för mig en väg till att vidga tanken hos mig och hos andra.

Jag undrar vad och hur man ska göra för att underlätta för människor som levt i kris? Ingen kommer med några direkta idéer utan talar mest om hur fel åsikter andra har.

Monika Ringborg sa...

En direkt åtgärd kan väl vara att prata med dem som kommer och fråga - vad behöver ni och vad vill ni. Och sen se om vi kan ordna det. Nu är det ju, som jag ser det vårt sätt att se på saken som styr. DET vi ser som värdefullt i livet. Men det kanske inte är det för dem som kommer.

gyllene regeln sa...

Det konstiga i debatten är bara att så många verkar anse att det värsta man kan påstå om någon är att den är "främlingsfientlig", utan att inse att främlingsrädsla eller att nedvärdera andra grupper är helt naturlig och evolutionärt nödvändig... Fientlighet blir det först när man aktivt engagerar sig i något som handlar om att utsätta främlingar för psykiskt och fysiskt våld eller socioekonomiska sanktioner.

Sedan är det extremt konstigt att man inte väger in det faktum att rätt många av "främlingarna" själva har en attityd till folket i det mottagande landet som liknar - främlingsrädsla, eller åtminstone ointresse och brist på nyfikenhet på den andra kulturen. Och allt detta kan väl inte bortförklaras med att de är psykiskt utbrända och traumatiserade flyktingar och har erfarenheter av att behöva vara rädda för allt som rör sig.

Vems "främlingsfientlighet" är mest skadlig? Och för vem?

Vi som har utlandsfödda grannar (arbetskamrater, skolkamrater, släktingar, klienter, kunder) behöver väl inte skämmas för att vi ibland tycker att det är jobbigt när "främlingarna" uttrycker sig respektlöst och okunnigt om det svenska samhället och om sådant som vi är vana vid och känner att det hör till vår identitet?

Hur skulle vi själva vilja bli bemötta av de infödda i landet om vi hade emigrerat till ett annan stat och om vi verkade vara ointresserade av det landets historia och kultur? Säger samvetet ifrån då - innan någon kränkt främlingsvänlig granne gör det - att man kanske borde passa på att intressera sig för var man är, och lära sig något om vilka saker som kan vara bra och berikande i den främmande kulturen?

Är det okej då om vi BARA umgås med de andra utlandssvenskarna på deras klubbar och i Svenska Kyrkan i utlandet, och pratade skit om det efterblivna landet vi bosatt oss i, samtidigt som de infödda grannarna och landets myndigheter på ett vänligt och fördomsfritt sätt försökte hjälpa oss att etablera oss och gav oss en massa förmåner och bidrag?

embryo sa...

"Men embryo - du hänger upp dig på ord. Då fastnar man."

?

Du skriver: ""Vissa av de som kommer hit är säkert både lågutbildade och fattiga och andra är gangsters. Men de flesta är nog trots allt helt OK och människor i nöd."

Menar du med detta att fattiga och lågutbildade människor inte är värdiga invnadrare i Sverige, eller menar du något annat?

Självklart hänger jag upp mig på ord, när det gäller allvarliga saker. Det handlar om människor som är på flykt undan fattigdom, umbäranden och krig.

En rättvis värld byggs utifrån de som är mest behövande och deras behov. Är fattiga människor inte värda att tas om hand?

Mary X Jensen sa...

Embryo som du vet så skriver jag ofta som jag pratar - det är väl kalrt att jag inte tycker att man är mindre värd om man är fattig eller lågutbildad. Det troddejag fragick av resten av texten. Min andemening är verkligen att vi inte ska lämna människor i sticket. Däremot kan det inte ske helt utan kontroll för då går det åt pipan för alla.

Trodde jag att du av alla förstod.

Syftningsfel blev det kanske för en ordpetare som du.

embryo sa...

OK. Så en invandrare med hög utbildning och goda språkkunskaper är inte mer värd än en med låg utbildning och som kommer från fattiga förhållanden? Överens.

Då måste du vara väldigt upprörd över uppgifterna från Wikileaksdokumenten, eftersom det är precis vad våra ministrar ska ha sagt.

Det är just när man gör skillnad på folk och folk som utslagningspolitiken blir så svår att fördra. Rättvisa innebär aldrig att den svagare eller den fattigare sätts åt sidan eller skyfflas undan.

Monika Ringborg sa...

Gyllene regeln

Nu har vi åsiktsfrihet i vårt land. Gäller inte den även invandrare och flyktingar.

Har jag större rätt att snacka skit om Sverige? Och i så fall varför?

En del är ointresserade därför att de inte räknar med att stanna. En del därför de har andra saker att tänka på. En del för att de faktiskt inte är intresserade av vårt land och kultur. De vill hem helt enkelt.

Behöver du egentligen bry dig om vad de tänker och tycker?

Och taskiga grannar finns även i områden där det bara finns svenskar med svensk bakgrund. Det är bara det att då lägger vi inte in etnicitet i förklaringen.

Monika Ringborg sa...

Tänk dig själv att vara tvingad att bo i ett land du vantrivs i, därför att alternativet är att bli avrättad.

Men nu är de flesta enligt min erfarenhet verkligen glada över att ha fått en fristad här och trivs i landet och med oss.

Det skall vi inte glömma bort.

Mary X Jensen sa...

Enbryo - i vanlig ordning...
"Ska ha sagt" - just det. Vem vet i vilket sammanhang och hur det uppfattades i det ögonblicket?

Du tolkar så bokstavligt det kanske också andra gör?

Vad vet vi?

embryo sa...

"Du tolkar så bokstavligt det kanske också andra gör?

Vad vet vi?"

Jag förstår inte alls vad du menar. Vad är det jag tolkar?

Du skriver samman lågutbildade och fattiga och gangsters i samma mening. Sedan skriver du om - som jag uppfattar det - andra som är okej. Menar du då de högutbildade politiska flyktingarna eller de arbetskraftinvandrade?

Man måste skilja på de olika grupperna, primo.

Sedan måste man - om målet med vår tillvaro på jordklotet - inse att varenda liten kotte i världen är värd exakt lika mycket och har exakt lika stor rätt till skydd, mat, trygghet, fred, omsorg. Vi är inte ett land och ett folk. Vi är en enda glob.

Det finns inga "dom" som vi ska diskutera, som vore de främlingar. Alla är vi; svenskar har också emigrerat, för bara några generationer sedan, p g a religion och p g a fattigdom.

När du tänker på en flykting - gangster eller fattig eller lågutbildad eller förtryckt eller i svältnöd eller livrädd - tänk alltid: Det kunde lika gärna ha varit jag.

gyllene regeln sa...

Monica Ringborg:

Jag HAR tänkt på att det skulle kunna vara jag, eller någon som liknar mig som råkar ut för att behöva fly till ett främmande land. Det finns många tänkbara scenarier, t ex skulle man kunna tänka sig ett krig mellan länderna på olika sidor om Östersjön. Alternativt en lite mer lokal konflikt mellan olika grupper inom Finland och en situation då rikssvenskar - eller bara de som har mer eller mindre rikssvensk dialekt, t ex ålänningar - skulle kunna vara förföljda i Finland av politiska skäl. Jag föreställer mig då att läget i Sverige i krigstid eller i en annan kris i sammanhanget utan att det var krig i Sverige (t ex problem för famlijer och näringsliv om kommunikationen med Finland och färjetrafiken var iställd pga konflikt på Åland) skulle vara så eländigt att även folk från Uppland skulle kunna tänka sig att fly från landet av ekonomiska skäl eller för att kunna återförenas med sina finska släktingar. Tänkbart då att ryska maffian skulle organisera flyktingrutten via Nordnorge, genom Sibirien och över till Japan. Hur skulle en idealisk flyktingmottagning i Japan se ut, för att ge skydd och en ny möjlighet för dem som behövde det? Hur skulle vi som flydde bete oss i mötet med den främmande landet?

Daniel sa...

Läser man sydsvenskans artikel Stenen i ryggen blev droppen, så förstår man varför invandrare gärna vill bo med sina landsmän och inte umgås så mycket med svenskar.

Svenskarna är inte direkt gästfria. Det är som att bjuda hem folk på kaffe, för att sedan hälla kaffet i knät på sina gäster och sedan fråga varför dom grisar ned så mycket.

gyllene regeln sa...

Blev väldigt häpen när jag fick veta hur det ser ut med flyktingmottagande i Japan genom Merit Wagers blogg idag - för det hade jag ingen aning om! Se vad jag skrev i januari härovan om att vi kanske skall fundera på vad som kunde hända om det var vi själva som var avvikande och hade flyttat till Japan som "flyktingar" och förväntade oss att få allting ordnat utan att behöva tänka på att anpassa oss till deras samhälle. De ställer hårda krav tydligen!

http://meritwager.wordpress.com/2011/02/27/en-blogglasare-som-bott-i-japan-allt-detta-maste-lata-som-en-helt-annan-varld-for-en-svensk-migga/