onsdag 19 januari 2011

Monas sista (kanske) partiledardebatt...

Partiledardebatten gick i bakgrunden här i morse. Intressant att höra vad Mona Sahlin skulle säga på sin sista partiledardebatt. Sin sista för den här gången. Jag har någon känsla i bakhuvudet att hon inte ska räknas ut helt och hållet, vilket hon också nämnde faktiskt. Hon är bara 51 år och ska man ta vara på vad Platon ungefär sa så är det att det är först då man är danad för statens högre ämbeten. Innan dess lär man sig och hon har mer än många tagit lärdom av olika saker och visat att hon står pall. Någon sa att hade hon sagt vad hon nu sa så hade hon vunnit valet. En lärdom till kanske? Att stå fast vid sitt eget. Kompromissande i all ära, men ibland måste man sätta ner sin egen fot. Visst är det trevligt att bli omtyckt men inte till vilket pris som helst. Ibland får man en känsla av att det är jävligare inom väggarna i partierna än det är gentemot andra politikerkolleger.

Maria Wetterstrand och Peter Eriksson tackades också av idag men det var Maria som talade för dem och det gjorde hon med eftertryck. Hon plockade bit för bit ned danskarnas syn på olikheter och andra kulturer, och menade att så vill vi inte ha det här. Det håller jag verkligen med om. Att inte få gifta sig med vem man vill, att bli poängbedömd osv. Det är förfärligt. Det var riktigt bra Maria.

SD visade med Åkesson sitt fula tryne rejält han stack ut ordentligt bland de andra som uppförde sig trevligt och hyfsat mot varandra.. Det var nog bra för många att få höra honom uttrycka sitt förakt så tydligt.

Jag fann det bästa jag vet med att vara politiskt aktiv idag. Det som är det självklara. Att blanda mänsklig värme med olika åsikter. Att uttrycka en annan syn på saken behöver inte betyda att man sen ska visa förakt för sina motståndare på alla plan och använda sig av nedsättande uttryck om dem som personer och dra fram personliga tillkortakommanden. Såna har vi alla.

Fredrik Reinfeldt sa att Mona Sahlin verkligen varit en politiker som kunnat väcka känslor. Så är det faktiskt på många plan och fler politiker borde kanske ta efter där. Han hade med personliga presenter i form av en Ipod med innehåll, personligen uttänkt till var och en. Det var snyggt och han höll sig lagom i bakvattnet och det är bra att låta andra få utrymme när det är dem det handlar om. Sympatiskt.

Sanna Rayman tyckte att debatten var trist idag. Jag håller inte med för jag hoppas att det satte en viss standard. Nämligen den att man kan uppföra sig mot folk mot varandra även om man står på varsin sida om den politiska verkligheten. En politisk opposition däremot - det behövs. Just för att det ska bli debatt. Men det kommer nog framöver var så säker.

Bloggarna: Röda Berget tycker att borgerligheten hycklar och menar att det som sas för ett år sedan fortfarande gäller, han tycker att till och med Tokmoderaten är för vänlig. Mitt i steget lyssnade inte direkt men påpekar det mäkliga i att Mona Sahlin avgår och ingen efterträdare är utsedd. Krassman blev berörd av Björklunds uttalande om att partiet kanske gör ett misstag som släpper Sahlin nu.

Fler bloggar: Thomas Böhlmark  Ankersjö Lotta O  Jinge Högberg  Alexandra 


SvD   SvD  DN  Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dagens debatt visar, liksom övriga debatter sedan valet 2010, att Sverige har en Allians med 7 partier och en opposition som består av SD.
För första gången får nu de 7 gamla partierna lite mothugg i debatterna. Det behövs i den tråkiga svenska politiken.

Troligen en hemsk nazist sa...

Precis! Men många av våra "politiker" tål ju sällan mothugg i somlig frågor: Då är man "otrevlig", "respektlös", "rasist", "främlingsfientlig", "tror inte på lika värde" osv i all oändlighet av löjliga påhopp.

Ut ur sandlådan och försök iaf bete er som vuxna. Det är inget dagis där alla barnen måste hålla varandra i handen och alltid vara snälla vi talar om..

Mary X Jensen sa...

Intressanta kommentarer ni anonyma.

Att uppföra sig hyfsat har inget med sandlådan att göra, snarare är det vuxet. Mothugg kan och ska man ge i politisk debatt - allt annat är otänkbart. Men det är stor skilland på det och att vara oförskämd.

Troligen en hemsk nazist sa...

Vilket duktigt försök att blanda bort korten då.

Problemet är att ni klassar allt mothugg ni inte gillar som antingen oförskämdhet/ohyfsat eller hat/rasism/nazism osv. Era definitioner är helt förvridna och hycklande. Ni bedriver knappat dialog ens längre, snarare floskelfylld monolog.

Det märks tydligt även här så det är nog ingen poäng att försöka diskutera med dig..