torsdag 24 februari 2011

De smarta och listiga bara förstör...

Att luras med falska annonser för att få in egna jobb är smart och listigt - man kan nämligen få in miljonbelopp från staten på det sättet.

Studentconsulting heter det fiffiga företaget som kom på den idén. De tycker inte att de har begått fel. Kreativitet är alltid bra men lite förnuft är inte fel i såna här sammanhang.

Detta iditotiska tilltag leder bara till restriktioner för andra företag som sköter sig. Fy bubblan för detta. Jobbcoacher kan vara en bra förlängning av arbetsförmedlingens förmåga att hjälpa människor till jobb. Arbetsförmedlingen å sin sida vill inte ge jobbcoacherna godkänt. En undersökning visar att coaching inte resulterar i nya jobb men att de behövde nya resurser.

Ett exempel från min omvärld är en person som genom arbetsförmedlingen velat ha en coach har effektivt stoppats för detta. Kontakterna med arbetsförmedlingen har varit trista minst sagt. Märkliga myndighetsbrev, telefonkontakt, mailkontakt om möten med arbetsförmedlingen har vederbörande försökt med, utan resultat. Men de har blivit uppskjutna och det går tre månader till nästa kontakt. Orsakerna är många. Sjukdom, sjuka barn, folk slutar på AF och det tar tid innan de ersätts med ny person som i sin tur måste ha tid att sätta sig in i jobbet.

Saken är den att det ska inte behöva ta ett år att få kontakt med arbetsförmedlingen, eller hur?  Rutinerna är omständiga. Läs bloggen Sjukersatt så får ni en inblick i en människas kontakter med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Däremellan finns då arbetscoacherna där en del förmodligen är jättebra och andra helt kass.

Alla menar nog väl men rutinerna måste förbättras.


Nyhetskanalen har längre artikel.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Varför inte lägga ner af helt och hållet? Ordet arbetsförmedlare borde omdöpas, har aldrig hört talas om en arbetsförmedlare som förmedlat ett jobb. Jag har själv varit beroende av dem tills jag kom in i FAS3 och avstängdes "för misskötsel" för att jag ifrågasatte att jag skulle ersätta en som slutade, de behövde uppenbarligen folk, och särskilt min erfarenhet och mina kunskaper i frågan men ansåg sig inte ha råd att anställa när det gick att få folk gratis plus 5000 i månaden.

Anonym sa...

Fas3 används urskillningslöst för att bli av med folk = förnedrande slavkontrakt som leder till färre jobb. Skrota detta dyra sätt att förnedra folk!

Sven Tycker sa...

Om Arbetsförmedlingen fått de resurser som jobbcoacherna kostar så hade man kunnat ge en mycket bättre service.

Men påhittet med Jobbcoacher har ju skapat en del jobb. Ett antal personer har fått jobb som jobbcoach. Men kanske hade det varit bättre att skapa andra jobb inom offentlig förvaltning som verkligen hade gett medborgarna service.

Johan sa...

Varför skapar man något, som är vidöppet för att skrupelfria individer gamar åt sig skattebetalarnas pengar (utan någon rimlig motprestation)?

Sådan politik var SAPs/vänsterns ansvarslösa paradgren - varför har moderaterna slagit in på samma bisarra väg?

Edith Escobar sa...

Tanken med jobbcoacher var och är bra. Däremot finns det och kommer alltid att finnas de som vill göra affärer på bekostnad av utsatta människor.

Jag tror att det finns många jobbcoacher, men det finns även många som har passat på och tjänat pengar på detta. Jag vet i alla fall några som passade på och coachar alla om allt och inget.

När det gäller Arbetsförmedlingen så måste jag säga att det har inte blivit bättre och har försämrats år efter år. Min erfarenhet är följandet:

För snart 17 år hamnade jag hos dem (hade precis kommit till Sverige). De kunde inte hjälpa mig med jobb inom mitt yrke (även om jag är utbildad i en av de mest internationella yrken som kan finnas i modern tid. IT). Jag ville ha någon kurs så att jag kunden lära mig alla termer på svenska. Enligt de kunde jag inte gå de kurserna jag ville för språket var för avancerad för mig och till andra kurserna var jag överkvalificerade.

Till slut fixade jag jobb själv genom att posta varje vecka några brev till städfirmor. Sedan ordande jag arbete på ett IT-företag efter tre månaders arbetslöshet. När jag meddelade dem att jag inte behövde deras hjälp ville de att jag skulle hjälpa dem att fixa jobb åt andra.

Idag möter jag folk som berättar liknande historier. Överkvalificerad, icke kvalificerad eller helt enkelt bara tillgång till terminaler för att leta efter jobb (onödig idag när de flesta har en dator och Internet hemma) Så varför skall man behålla AF om trots alla insatser inte uppfyller sin roll i samhället?