tisdag 1 februari 2011

Ska företag verkligen behöva flytta utomlands på grund av momsen...

Det framgånsrika företaget Stardoll som är ett av få företag i internetbranschen som riktar sig till flickor är på väg att lämna landet. Anledningen är att de inte längre klarar av den dubbelbeskattning de är utsatta för. Är det verkligen rätt? Den moderate ordföranden i skatteutskottet Henrik von Sydow anser att Skatteverket är alldeles för aggressiva och anser att dubbelbeskattning är oacceptabelt och att det måste till nya regler snabbt. På NA:s fråga om vad han gör åt saken svarar han

“Dels arbetar jag med skatteutskottet och riksdagens svar i till EU om hur framtidens moms ska se ut. Dels så ligger det ett ärende på regeringens bord, och det har jag försäkrat mig att om att det hanteras snarast.”


Per Mosseby är beklämd över Stardolls situation. Han har själv erfarenhet av att driva företag med samma situation. Läs hans blogginlägg här.

Computer Sweden beskriver Stardolls dilemma.

Vi får hoppas att det händer något snabbt nu för det vore väl för bedrövligt om arbetstillfällen försvann från Sverige bara för att Skatteverket i sin iver skrämmer bort dem.

Stardoll är verkligen en sajt som vänder sig till tjejer och de gillar den. Det är den moderna tidens pappersdockor. Faktum är att jag som mormor också tycker att det är rätt kul... Stardoll finns också på listan över Sveriges 100 bästa sajter. Det vore väl trist om vi skulle släppa i väg en sådan godbit, på grund av att Skatteverket inte anpassat sig till nya betalningsmodeller?

Sätt fart nu där på skattesidan så att den här typen av problem försvinner för de företag som drabbas. De tycks vara flera.

DN
Andra bloggar: LAKE  Feber

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

3 kommentarer:

Mikael Zackrisson sa...

Tack för länken, ja det är verkligen bedrövligt. Man skulle vilja ha någon sorts rimlighetsregel i skattelagstiftningen.

En skattekonsult jag pratade med nämnde något om att det var på gång en EU-institution som skulle se till att man dubbelbeskattades, vet inte vad som hände med det.

Markus "LAKE" Berglund sa...

Jag vill också tacka för länken!

Hoppas de får lite fart på det där. Bra att ni tog upp det i Nya Affärer Mikael.

:-)

Wunder sa...

Det är inte så enkelt.

Problemet är att den utländska mobiloperatören säljer ett SMS. Och då tillkommer det MOMS på detta SMS i det landet som mobiloperatören finns. Mobiloperatören säljer inga virtuella klippdockor. Det betalas ingen MOMS på virtuella klippdockor av mobiloperatören - OBS.

Sedan överför mobiloperatören pengar till Stardoll som betalning för virtuella klippdockor som ingen köpt. Vilket är helt absurt.

Denna överföring är MOMS-fri.

Men - svenska skatteverket anser - med all rätt - att Stardoll säljer klippdockor till utländska privatpersoner. Vem är det annars som säljer dom? Då skall dessa privatpersoner naturligtvis betala svensk MOMS. Det är ju så MOMS funkar i EU.

Varför andra länder väljer att inte göra som svenska skatteverket vet jag inte och varför den utländska teleoperatören kan påstå att de säljer SMS fattar jag inte heller. Betal-SMS borde väl sälja en produkt och inte själva SMS-et. Något är mycket skumt här.

Hela iden med betal-SMS verkar vara ett enda stort bedrägeri. Och det är det som är grundproblemet.

Jag misstänker att om Stardoll skaffar sig MOMS-registrering i de länder de säljer och har ett avtal med mobiloperatören om generalagentur då löser sig detta dilemma.

Men det kanske varken Stardoll eller mobiloperatören vill. Och det är ju deras problem och inte svenska skatteverkets.