söndag 27 februari 2011

Vem vill vara den kvoterade...

Det gläder mig att unga kvinnor tar ton och säger nej tack vad gäller inkvotering i styrelser. Det är möjligt att det kanske skulle bli fler kvinnor i styrelserna - men på vilka premisser? Duglighet och inte kön måste avgöra. För oss som är lite äldre har det varit svårare men deu nga kvinnorna tar ingen skit och det är bra. Det går att se på våra döttrar - de gör som de vill. De är hemmafruar, de gör karriär och komemr de inte vidare startar de eget. Det känns bra att ha varit med att uppfostra starka kvinnor och män med för den delen. De gör också lite som de vill numera. Tar uppehåll och stannar hemma med barnen exempelvis. Det finns verkligen hopp. Så skönt att höra unga välutbildade kvinnor som Jessica Rosencrantz uttala sig på Brännpunkt. Jag tänker aldrig låta mig kvoteras! Bra Jessica säger jag. Hon är ung och bara riksdagsledamot samt ordförande för Moderata Ungdomsförbundet i Stockholm. Alltså det finns hopp.

Vem vill vara den kvoterade? undrade jag.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

6 kommentarer:

Kerstin sa...

Jessica Rosencrantz är inkvoterad i riksdagen pga av Moderaternas egen policy att "Var femte kandidat till valet 2010 ska vara en helt ny politiker. Dessutom ska hälften på valbar plats vara en kvinna". Och har inte hon förstått det själv så är det väl mest synd om henne själv.

Mary X Jensen sa...

Hur tänker du nu Kerstin. Ganska stor skillnad på riksdagen och privata företag tycker jag.

Daniel sa...

Jessica skriver så här:
"Jag har uppnått mina mandat i politiken utan särbehandling och bemöts därför med respekt. Om jag och andra kvinnor endast skulle betraktas som inkvoterade skulle vi kunna förringas på grund av det. Det gäller lika mycket i näringslivet som i politiken."

Dock är hon som kvinna inkvoterad på riksdagslistan. Kvoteringen som hon skriver om handlar både om politik och näringsliv och att hon inte förstår att hon är kvoterad är lite tråkigt (precis som den enda i förra regeringen som var mörk (och kvinna) blev jämställdhetsminister, för att sedan påstå att hon inte blev jämställdhetsminister pga sin hudfärg och kön. Varför kunde inte hon och Jan Björklund bytt plats istället då?).

Edith Escobar sa...

"Duglighet och inte kön måste avgöra", innebär detta att kvinnor inte duger och det är därför de flesta är män? Jag som kvinna, utläning och dessutom homo vill absolut inte bli inkvotera någonstans, men jag har noterat att trots all snack om att man skall vara duglig till slut handlar det om kontakter, flyrt och även inkvotering som gör att en och annan kvinna lyckas. Så som det ser ut idag hade jag inte haft någopblem att bli inkvoterad, det är det enda sättet som finns idag att visa att man är duglig eller ej. För några år sedan hade jag aldrig tackat ja till ett arbete bara för att någon skulle fylla en kvot med invandrare. Idag hade jag utan att skämas tackat ja för ibland krävs det mer än duglighet, kunskap och erfarenhet, framför allt för en kvinna.

Ann-Cathrine Hjerdt sa...

Ja, kvotering är inte bra men inte heller att kvinnor nästan aldirg kommer ifråga. En bra mångfaldspolicy och utbildning i frågan är på sikt det bästa sättet att komma tillrätta med frågan, men här och nu behövs ibland mer än så.

Anonym sa...

@ Kerstin:
"Moderaternas egen policy att "Var femte kandidat till valet 2010 ska vara en helt ny politiker. Dessutom ska hälften på valbar plats vara en kvinna". "
Visst kan man då se henne som inkvoterad, men det är alla andra oxå i så fall.
För vänd på påståendet: "80 % av kandidaterna får vara etablerade politiker. Dessutom ska hälften på valbar plats vara en man."

Om jag ska vara lite fräck så vill jag nog påstå att den viktigaste egenskapen för att bli inkvoterad som politiker, gäller alla partier, är att vara ja-sägare. Den egenskapen är tyvärr vanligare bland karlar. Lite av att kasta sten i glashus ;-] , jag som inte ens är feminist!

@Daniel
Nog hade det varit konstigt om Björklund inte blivit skolminister. Det är ju det han byggt sin karriär på. Han har faktiskt fått upp skolpolitiken på dagordningen. Detta är däremot ingen kommentar om Sabuni!

el Persson