lördag 12 mars 2011

Moder Jord bestämmer - vi har inget att komma med...

Det som händer just nu i Japan är sådant man har mardrömmar om. Moder Jord bestämmer. Vi är bara små skitar i universum hur vi än försöker låtsas som om det vore på annat sätt. Men det är kanske ett sätt att hålla sig vid liv? För mycket av det som händer är sådant man helst inte vill veta, eller hur?

Kraschade kärnkraftverk, tsunamivågor, översvämningar och döda människor. Det är svårt att ta till sig detta. Samtidigt kan vi nu tack vare ny teknik få direktrapporter i realtid. Det hände via AlJazeerasändningarna i Kairo där internet för övrigt var avstängt av regimen. Modern teknik når dock vidare vare sig diktaturen vill eller ej.

När orkanen Katrina härjade som värst i New Orleans för några år sedan fungerade internet. Jag skrev om detta i artikeln - När naturens krafter tar över... "I princip all annan kommunikation med New Orleans var avstängd under den här tiden. Men Michael Barnet ville hålla kommunikationen öppen för sina kunder och satt kvar mitt i det värsta och därmed blev han också en intressant kontaktpunkt för andra. En dator en uppkoppling och en pistol som han också fick användning för… Som tränad elitsoldat kunde han hålla ställningarna och gjorde det också."

Samtidigt som det finns fördelar att få direktrapportering och hela världen är upptagen av hur man ska kunna hjälpa till och informera sig så finns det baksidor av det hela. Dels så startar nätgangstrarna sin verksamhet och det gäller både de traditionella nätkaparna som ser chansen att få fatt på personliga uppgifter som Khadaffi som nu kan jobba i lugn och ro.

Inga kommentarer: