söndag 6 mars 2011

Respekt för individens visioner...

Vill statsminister Reinfeldt och resten av alliansregeringen alla ont? Knappast. Men det är lätt att ledas att tro det när vissa kommer till tals. Det är som om hälften av folket röstat fram de onda krafterna, eller hur? Så är det inte. Det handlar snarast om att det finns fler sätt att göra saker och ting på. Olika infallsvinklar och uppfattningar både om hur det ser ut och hur det ska bli.

PJ A Linder tar upp en artikel från Professorn Sverker Sörlin där Fredrik Reinfeldt framställs som en person som vill avskaffa framtiden. Den enda framtid som gäller är den som politiken skapar och där alla andra, alltså vi individer, hänger med. Vilken obehaglig framtid där alla går på led åt smama håll och ett fåtal skapat meningen. Fredrik Reinfeldt och den borgerliga alliansen försöker å sin sida få den enskilde att skapa sig sina egna visioner och gå framåt enligt egen maskin. Vilket måste skapa en betydligt bättre kraft i ett samhälle där politiken snarare kan skapa förutsättningar för individen i stället för att fösa in alla i samma fålla.

Vi ser människors vilja till frihet lite varstans i världen. I Sverige har vi inte levt i tydlig diktatur som i andra länder så frihetsönskandet tar sig andra uttryck än samlingar på Torget som i Kairo. Den borgerliga politiken har varit mer framgångsrik på senare år än vad vänstersidan varit. Socialdemokraterna har uppenbara problem med sin politik, kanske för att den inte kan berätta om framtiden utan snarare fastnat i något slags internslagsmål om vad det är som ska gälla.

Fredrik Reinfeldt har tagit det bästa för de flesta och jobbar sig in i våra medvetanden som den som låter oss få tänka själva. Det kräver träning efter många års kollektivstyrning av våra medvetanden.

Nu gäller det bara att få ordning på välfärden och styra den så att den når rätt personer, de som behöver. Ta bort lite restriktioner kring företagande och arbete vore också på plats. Riva ned attityderna kring ålder och alla dessa fördomar baserade på födelseår. Låta människor tänka och göra själva.  Sen kan vi vara nöjda.

Min tilltro till ny teknik är stor - vi kommer att finna många bra idéer i de sociala medierna. Om man bara vill lyssna på dem. Det finns moln på himlen dock. Karl Sigfrid skriver om EUs ambitioner att montera ned yttrandefriheten. Det är inte bra förstås. Där finns det jobb att göra.

Bra är inte heller att moderaterna tappar i opinionsmätningarna. Det kan bero på att det varit en del "affärer" på lokal nivå på sistone som påverkar negativt. Människor reagerar oftast på det man har nära. Tankarna på individens frihet och ansvar också måste slå igenom överallt och inte bara på riksnivå. Politiken måste moderniseras, hela tiden. Man får inte fastna i idétorkan.

Förre partisekreteraren och arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin var med och skapade nya moderaterna tillsammans med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Han har inte fastnat i sina tankar utan vill vidare - han säger till tidningen Fokus

"– Min erfarenhet från tiden som partisekreterare är att partier i grunden är konservativa. De måste utmanas och ifrågasättas konsekvent.
Hans ingång är därför rak: det räcker inte med enbart arbetslinjen framöver för att sysselsättningen ska upprätthållas." (Läs hela artikeln)

Det är möjligt att både Anders Borg och Fredrik Reinfeldt fastnat i sitt dagliga arbete och att det därmed inte finns så mycket tid över för reflekterande och eftertanke. Dygnet har dock bara 24 timmar. Men andra kanske kan få utrymme? Eller så bör det jobbas mer extrovert med det som pågår. Öppenhet och transparens är framtidens melodi.




Karin Boje - Ja visst det gör ont


AB  DN


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Du nämner en små lokala affärer, jag tror att en stor affär typ den med uppgörelsen med Mijöpartiet skadar M ännu mer...det kan ju inte vara rätt att Miljöpartiet skall få så pass stort inflytande med tanke på att det var drygt 90% som inte röstade på dom
Affe

Magnus Carlbring sa...

Boye. Med y.