söndag 24 april 2011

Gråtkramp...

I bloggtorkans tecken och politikkramp så bjuder jag idag på fler husmorstips från den gamla boken Husmoderns Hemkurer och Goda Råd. (B.Wahlström, 1932)

Gråtkramp

Anfall av gråtkramp förekomma rätt  ofta hos nervösa och hysteriska kvinnor. En läkare bör undersöka, om det är någon inre sjukdom, t.ex. i livmodern som förorsakar anfallet.

Patienten bör genomgå en stärkande kur i skogs- eller fjälluft, utföra lättare trädgårdsarbete, taga luftbad och föra lämplig diet.

När ett anfall inställer sig, böra patientens kläder lossas, ett kallt omslag läggas på hjärtat, ett fördelande, varmt fotbad givas samt den sjuke lämnas i ro i ett väl vädrat rum.

Gödningskur

Många funderar på hur de ska bli slanka men motsatta problem finns också. Så här gjorde man förr.

Ett medel att fetma, som i många fall använts med god verkan, är följande: Man tager 1 liter nysilad mjölk, varefter man tillsätter 1 mtsk. torkat rågsiktsmjöl och 1 tsk. krossat hampfrö. Sedan det hela åter väl uppkokats samt silats, tillsättes salt efter smak. Drycken som är ganska välsmakande, bör förtäras så varm som möjligt, halva portionen på morgonen och den andra på aftonen. Kuren bör fortgå dagligen under minst tre månader. Särskilt för lungsiktiga och i allmänhet för personer med svagt bröst, för vilka det är av största vikt att hålla kroppen så kraftig och välplägad som möjligt är denna gödningskur att anbefalla.

Hicka

Hicka kan ibland vara rätt besvärig, när den ej vill upphöra, men här är ett medel, som verkar nästan ögonblickligen: Man blandar strösocker med god ättika. Åt barn gives 1/2-1tsk, åt vuxna mera.
Djupandning framför öppet fönster, några klunkar friskt vatten eller att intensivt tänka på något annat kommer ofta hickan att upphöra.
Kommer hickan strax efter måltid, tyder det på att dieten ej är lämplig.

Inga kommentarer: