måndag 11 april 2011

Sjukförsäkringen på tapeten idag...

Jag har tidigare idag skrivit att jag är glad över de förändringar som presenterats i sjukförsäkringen och blev då beskriven av Johan Westerholm som den minst självständiga bloggaren. Han sluggar vidare och skriver i ännu en bloggpost att jag "sväljer allt som kommer från Per Schlingmanns stab av propagandister och spin-doctors."

Saken är den kära Westerholm att de förändringar som nu görs är sådana jag själv skrivit om här på MMK under flera år nu. Få bloggar har haft diskussioner med drabbade som den här och jag har också fått uppskattning av många för det.  Läs här, här, här och här - det finns mycket mer...

Så jag ser det snarare som att Per Schlingmann med flera har lyssnat på mig! Tugga i dig den du Westerholm!  Jo då jag är ödmjuk och detta kanske är skrivet med viss humor och distans - men lite bäring finns det allt. Varför skulle inte regeringen lyssna på debatten som pågår? Att man sedan slår hål på en del av den så här före påsk är utmärkt. Det är ändå resultatet som räknas. Även Mattias Lunbäck som är mer insatt än de flesta av oss ger Ulf Kristersson godkänt, MVG till och med.

Nåväl - att det funnits problem i omdaningen till nya sjukförsäkringssystemet har varit uppenbart för oss alla. Nu blir det förändringar vilket gör att den värsta fyrkantigheterna försvinner, vilket förhoppningsvis kommer att hjälpa många av dem som hamnat mellan stolarna. Det finns alltid de som hamnar mitt emellan systemen, det är trist men det sker alltid.

Att socialdemokrater nu tycker att det här är väldigt jobbigt kan man förstå, men hittills har vi å andra sidan inte sett något konkret exempel från den sidan om hur problemet ska lösas. Bara vad som är fel.
Jag tycker att det här är bra. Det finns säkert detaljer som kan ändras och jag är säker på att det kommer att göras i så fall.

Johan smockar till mig ännu en gång i ovanstående länkade inlägg:

"En mur av floskler villigt utbasunerade av bland annat en Mary Jensen som själv skriver att hon gillar det hon ser som moderat. Eller som inte förmår vara kritisk i sin granskning. Om handlaget är normen för borgerliga opinionsbildare säger det rätt mycket om den borgerliga bloggosfärens självständighet och intellektuella spänst."
Från Johans blogginlägg där han hänvisar till många fler bloggare i frågan:
Den som vill läsa hur regeringen presenterar sitt förslag kan gör det här på Regeringskanslitets hemsida.

11 kommentarer:

Johan Westerholm sa...

Mary

Du bemöter inte kritiken om bristerna samt du räknar dina egna länkar som Nordkorea räknar röster. Tre av dem går till samma postning.

mvh

Johan

Anonym sa...

Det som avgör valet 2014 är :

1. Massinvandringen
2. Miljardrullningen till klimatbedrägeriet

I ena fallet behövs stopp för inflödet, i det andra fallet stopp för utflödet. I vart fall tär nuvarande tillstånd hårt på den enskildes ekonomi och lämnar stora hål i välfärden, bl a äldrevården.

Mary X Jensen sa...

Tack för att du såg det Johan. Det är olika artiklar men blev väl fel när jag klistrade in dem, ska fixa det. För din information så får man inga extralänkar till sig själv i Knuffsystemet. Varför sitta och räkna upp brister när det finns fördelar som ger att många av de gamla bristerna rättas till. Var inte

Anonym sa...

Vad är egentligen skillnaden på sjukförsäkringssystemet från 2006 och nu?
Känns som att moderaterna har backat tillbaka så många gånger nu.

Claes Leo sa...

Du skriver
"Att socialdemokrater nu tycker att det här är väldigt jobbigt kan man förstå, men hittills har vi å andra sidan inte sett något konkret exempel från den sidan om hur problemet ska lösas. Bara vad som är fel."

Detta är inte sant, tvärtom har det lagts ett antal olika förslag om hur man ska hantera försäkringsfrågan - jag har sett alltifrån Anna Hedborgs och LO:s utredningar till debattörer som krävt upprustning av rehabiliteringen och återinfört arbetsgivaransvaret.

HumanLabRat sa...

Ja Mary, du är naiv och tuggar och sväljer allt vad Reinfeldt, Schlingmann och Kristersson kastar till dig. De matar dig på samma sätt som änderna brukar bli matade med bröd vid stranden. Varför sitter du annars och redigerar, raderar och klipper och klistrar bland kommentarerna som lämnats när du skrivit om sjukförsäkringen???

Ludde sa...

Jag läste om förslagen till förändring. Tyvärr är de luddigt utformade och lämnar utrymme för en massa tolkningar som sedan FK ska hålla på med som ändå försätter många människor i orimliga situationer.

"Om det anses oskäligt"... Vem ska bedöma skäligheten i detta? FK? AF? Läkarna?

Jag har massor med specialistutlåtanden och omfattande dokumentation på mina skador och de begränsningar de utgör för mig efter en trafikolycka som slet sönder mina nackligament och orsakade omfattande irreparabla skador. Jag kämpar varenda dag med att försöka få tillbaka mitt liv. Jag vill försöka komma upp till 50% hos min arbetsgivare, där jag har kvar min anställning. Jag har fått anpassade arbetsuppgifter och mina arbetskamrater är ytterst hjälpsamma. De skador jag har måste nämligen hanteras varsamt för att inte förvärras. Om jag pressas för hårt kan det leda till att jag inte kan arbeta alls till sist. Och vem tjänar på det? Inte staten och sannerligen inte jag!

Men FK menar att det kan finnas något jag kan göra någonstans i Sverige på heltid. Och jag frågar hur fan det ska gå till då jag inte ens orkar med hela min egen vardag. De menar att jag kanske kan få ett jobb där jag kan jobba, sova ett par timmar och sedan jobba vidare. Jag frågar då när jag ska ha ork över att träffa mina barn. Men se, det tar man ingen hänsyn till. Det är min arbetsförmåga man tittar på och inget annat. Men arbetsförmågan är inte en separerbar enhet från resten av ens liv. Jag har trots allt barn som ännu är för unga att helt klara sig utan mig. Barn har rätt till båda sina föräldrar och jag vill ha ork för dem den tid de är hos mig. De har redan förlorat så mkt då olyckan fördärvade mig.

FK frågar mig om jag inte vill kunna försörja mig själv. En sån dum fråga! Om jag kunde byta ut min skadade överkropp mot en frisk hade jag handlöst gjort det för att få tillbaka mitt liv! Tror de att det var en livsdröm jag hade att få mitt liv slaget i spillror? Fram till olycksdagen var jag frisk, vältränad och heltidsarbetande. Hade inte i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig att något kunde inträffa som skulle ändra på det.

Den här tiden med rehabiliteringskedjan vinande ovanför mitt huvud har varit tortyr. Jag har många gånger önskat att jag dött i olyckan i stället. Och jag önskar ibland att jag aldrig mer ska vakna för att jag inte orkar med FK och de regler de är ålagda att följa.

Arbetslinjen har blivit In Absurdum. Det som sker nu är inte till hjälp för människor i min situation. Tvärtom, stressen som "de fasta tidsgränserna" utgör är enbart till skada för en som inte orkar med sin egen vardag ens. Jag har inte träffat en enda med liknande skador som jag har som tyckt att de här reglerna har varit till hjälp. Tvärtom faller man i stället ner i djup depression då man hela tiden slås ner då man är på väg, för då ska man vara på väg ännu fortare än man klarar av. Annars hotas man med indragen inkomst.

Mary, av de moderata bloggar jag har läst så är din den enda jag kan säga som på något vis ändå andas en vilja att förändra det som är fel. Är därför jag återkommer till den. De andra gör mig enbart ledsen då jag läser synen på människan mellan raderna.

Mary X Jensen sa...

Human Lab Rat - jag har aldrig någonsin klippt och klistrat i en kommentar. Ibland, men mycket mycket sällan tar jag bort en kommentar och då brukar jag tala om det.

Jag har bestämt mig för moderaterna vad vore då vitsen med att inte hålla med om den moderata politiken? Det är för fasen självklart.

Det är däremot ingen vi bara håller med om allt blogg det här. Man kan alltid låta bli att läsa.

Kent K. sa...

Dessa "förändringar" är inget annat än kosmetika, de grundläggande felen kvarstår!En produkt från Reinfeldts propagandaminister Schlingmann för att medialt försöka att motverka det stundande Påskupproret! Utförsäkringarna kommer tyvärr att fortsätta! De som är sjuka vill ju inget annat än att bli friska och kunna jobba fullt ut! Det är ju där det grundläggande feltänket ligger hos Alliansen! De förutsätter att alla sjuka bara simulerar och enbart vill leva gott på andra! De har verkligen märkliga referensramar som de fattar sina beslut efter! Med nuvarande sjukreform skall din arbetsförmåga jämföras med en "fantasi arbetsmarknad" alltså jobb som inte finns i verkligheten! Visst, det är klart att även om du är totalt sängbunden kan du ju med hjälp av sängen fungera som dörrstopp i någon butik eller så men det jobbet finns ju inte in verkligheten vilket inte dagens regler tar någon hänsyn till!
Om regeringen kunde vara ärliga både mot befolkningen och sig själva skulle de ju inse att det i stort sett inte finns ett endaste företag i Sverige som anställer någon som har någon form av funktionsnedsättning, det är arbetsförmåga till 110% som gäller! Detta vet vi som lever i verkligheten! Så vad regeringen ( och vissa andra tydligen) måste inse är att många av de som nu av Försäkringskassan anses ha en liten arbetsförmåga aldrig kommer att kunna få ett jobb på den reguljära arbetsmarknaden, det är sanningen/verkligheten! Då har ju regeringen tre vägar att välja på: 1. Tvinga arbetsgivarna med lagar att anställa dessa människor. 2. Skapa anpassade jobb inom offentlig sektor. 3. Låta dem få vara sjuka med en rimlig ersättning för sin försörjning!
Något MÅSTE göras, som det är nu fungerar det INTE! Vi kan inte låta sjuka människor bli hänvisade till socialkontoren för sin försörjning!

Johan sa...

Kent K skriver: "..i stort sett finns [det inte] ett endaste företag i Sverige som anställer någon som har någon form av funktionsnedsättning, det är arbetsförmåga till 110% som gäller!"

Ja, så ser dagens arbetsmarknad ut i Sverige pga regelverket. Men det är inte rimligt att definiera (!) någon som sjuk, om vederbörande inte har arbetsförmåga till 110%.

Anonym sa...

Om det nu är så att du har Schlingermann och co:s öra, varför gör du inget åt FRA? Tugga i dig den du Mary!

"Varför skulle inte regeringen lyssna på debatten som pågår?"

Tja, kanske för att alla tjänar på att debaten lägger sig?