söndag 29 maj 2011

Att betrakta staten som en kommun...

Har tidigare hävdat att Håkan Juholt nog kan vara en skojig kille men att hans stil och sätt att vara inte är en statsministers. Jämför med Fredrik Reinfeldt så blir det som natt och dag. Jag kan inte se Juholt i samma roll som Fredrik Reinfeldt, det går inte. Försökte byta ut bilden med statsministern och Angela Merkel när han i Berlin fick ta emot Ludwig Erhard-medaljen för sin marknadsvänliga reformpolitik. Det är skillnad på framtoningen här. Det inte sagt med fördomsfullhet utan bara ett krasst konstaterande. Även om det naturligtvis är en subjektiv bedömning, en ann är så god som en ann. Ja, det tycker jag också men att det kan vara så att ens personlighet avgör vilka positioner man gör sig bra på. Det går inte att komma ifrån. Man kan vara nog så rätt men på fel plats.

I mitt tycke är Håkan Juholt mer en typisk starkemanpersonlighet som är kommunalråd i en mindre kommun än som en ledare av Sverige. Har vi någonsin hört Fredrik Reinfeldt fälla omdömen publikt kring enskilda personer på det sätt som Juholt nu gör mot Thomas Bodström? Det anstår inte en statsman att uttala sig på det där sättet. Att i härskarteknisk anda kalla andra fotbollsspelare och medioker författare med mera i en förringadne är inte annat än rent bonnigt i sin sämsta betydelse.

Ja visst är Bodström kritisk och visst är det hans egen syn på saken som presenteras. Men tänk om det vore så att Juholt med flera bemötte hans kritik med sakargument och inte gav sig på honom personligen som nu görs. Då skulle saken stå i annan dager. Men som det är så ska ingen komma hit och tro att de är något, om det möjligen är så att man är lite skamsen också så blir ofta tonfallet högre. Gudmundson beskriver detta bra och menar att Bodström visar upp Juholt inifrån. Personligen tror jag att Bodströms bok som jag än så länge bara fått fragment ifårn verkar vara en handbok i hur politisk verksamhet går till. Vad gäller ränker och listigheter för att manövrera ut varandra för att själv komma före i kön alternativt att håla sig kvar så skiljer sig det inte i partierna. Det finns många exempel och berättelser om detta. Från alla partier...

Nu har jag haussat Bodström rätt mycket på sistone och det i sin tur beror mest på att han har ne personlighet som går fram. Jag tror att det behövs i politiken. Det är en chosefri männsika som berättar tycker Erik Laakso och det är ungefär vad jag också tycker. Det krävs mod att vara klarspråkig.

Sen kan man gilla det hela på olika sätt förstås. Bodströmssamhällets övertro på kontroll kommer jag aldrig över. Det är dessvärre också det en inställning som spillt över även i andra partier. Överdriven kontroll och intrång i den personliga integriteten ska alltid bekämpas. Men det är en annan artikel.

Vem fick personkryssen i socialdemokraterna - Bodström eller Juholt...
För övrigt så håller jag på Fredrk Reinfeldt...
(intressant)

Uppdatering: Per T reflekterar över den man som kanske kan bli vår nye statsminister.
Härskartekniker för att förminska Bodström - GP


Arga på Bodström: Johan W  Röda Berget Högberg


Expressen  SvD SvD

5 kommentarer:

Anonym sa...

Perssonligen har jag svårt för Thomas Bodström. Att kvitta ut sig ur riksdagen för att sköta sitt jobb! Det tyder inte på att han tar riksdagsjobbet på allvar, men att han gärna vill ha lönen.
Sedan kan man ju undra om detta betyder att det inte är ett heltidsjobb att sitta i riksdagen eller om det skulle gå lika bra med färre ledamöter?

Jag vet att det framförs femtielva skäl till att den som sitter i riksdagen i realiteten inte sitter i riksdagen, men jag undrar om inte det viktigaste är ren lättja, och att det som framförs från talarstolen är det förväntade.

OM det inte gick så lätt att kvitta ut sig, OM man var tvungen att vara närvarande om man var frisk skulle kanske replikskiftena bli snabbare, vara intressantare. Vi skulle kanske slippa färdigskrivna sömnpiller som sakta läses upp för ett fåtal ointresserade. Vi skulle kanske t o m få en effektivare riksdag.
Självfallet ska ingen släpas dit på bår. Kvittning ska tillåtas för den som är sjukskriven, men den som kvittas ut ska naturligtvis vara närvarande på jobbet, delta i debatten. Det är bara voteringsknapparna som ska vara avstängda, inte ledamoten.
Naturligtvis ska det avsättas tid för inläsning, utskottsarbete osv varje dag. Därtill en "ledig" vardag i veckan, som dessutom kan användas för att delta i väljarmöten ute i landet, är inte orimligt.
Om man halverar antalet ledamöter skulle man få en effektivisering, men varje ledamot bör förses med en personlig politisk sekreterare för att kunna arbeta mer effektivt.

el Persson

Mary X Jensen sa...

Anonym - hur Juholt ser ut hör inte hit. Så därför ryker dem kommentaren.

Leif Ekstedt sa...

Dagens sågning av FP,KD och C i SVD-ledaren är betydligt viktigare än vad Juholt har för sig.
Jus nu är vi" störst bäst och vackrast" och uppgiften blir att under alla förhållanden se till att Alliansen ingå valsamvarkan med de tre mindre partierna. Det ser i dagsläget ut att gälla 8-14 av valmanskåren. Vi är starkast och måste se till att de tre inte mals ner. Samarbete i klustret viktigt.

Mary X Jensen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mary X Jensen sa...

Jag håller helt med dig Leif... Jag skrev ju en artikel om att arbeta över och genom partigränserna tidigare... Ska aktualisera den idag.