torsdag 19 maj 2011

Det svänger om sossarna...

Nu går de framåt i mätningarna socialdemokraterna. Jag tror att det beror på att det rör sig i partiet. Det spelar ingen roll egentligen vad man säger utan det är ATT man säger som har betydelse. Det skapar nämligen intresse och kommunikationsmöjligheter och inte minst uppmärksamhet. Det finns nåt att tala om - det öppnar för engagemang. Det är precis vad vi behöver i politiken. Allt behöver inte låta som om man läser innantill ur en rapport faktiskt. Det senare är dessvärre vanligt i politiken. Det tillrättalagda. Det är trist. Juholt är på så sätt en frisk fläkt i politiken. Inte för att jag gillar socialdemokratin precis eller det han har att säga men däremot för att han deltar i det hela. Det är bra metod för att få uppmärksamhet. Gör andra intresserade, vare sig man är för eller emot. Svängningarna i Lybienfrågna är som de är och det ger andra anledning att kommentera och engagera sig och det gör de också. Det skapas en dialog. Moderate ledamoten Göran Pettersson tar upp Natofrågan exempelvis.

Moderaterna är dessvärre alldeles för stelbenta och korrekta  här, den enda som är bra på både nära och distansierad kommunikation är Carl Bildt och så Gunnar Hökmark förstås. Niklas Wykman inte att förglömma, men han har dragit sig undan rampjuset för tillfället och jobbar på Finansdepartementet. De talar alla ur skägget och har egna åsikter. Inte bara poppade som ur en kastrull utan de bygger sina uttalanden på viss erfarenhet också. Alla gillar inte allt, men det blir ändå hälsosamma reaktioner på det som sägs. Det är bra. Kanske att de är de enda personligheterna i politiken egentligen? Nej naturligtvis finns det fler, men vi ser dem inte så ofta. Vi behöver flera såna både i moderaterna och i alliansen. Det är alldeles för mycket att gå i takt. Vi måste ruska om och göra intryck. Släppa fram de frispråkiga så att det blir lite debatt. Statsminister Reinfeldt får lägga locken på efteråt om det behövs, som den rikspapparoll han har. Han måste ta det ansvaret och det är han bra på. Men för övrigt borde det väl ändå kunna få bli lite livligare i debatten.

Det behöver bli mer puls och hjärta i politiken. Låt tjänstemännen stå för det korrekta. Mer Rock´n Roll helt enkelt. Var är Anders Björck till exempel? De politiska personligheterna måste släppas fram igen. Att sitta av tid som röstboskap är helt ointressant för den politiskt aktive. Måste man sitta tyst och vänta på sin tur så finns det annat att göra för den intresserade.

Har jag inte rätt så säg? Det saknas glöd. Men det är så himla svårt att få till den. Jag försöker få igång min egen förening. Jag provocerar, försöker få igång mailkonversationer, jag vill lämna synpunkter och lägga mig i.  Tillåtas vara engagerad.Ställa frågor, förmedla synpunkter och fakta.  Jag bemöts med tystnad och blir tillsagd att rätta mig i leden. Det här är inte rätt plats att föra diskussion Mary. Underförstått - bråka inte... Håll dig på din plats. Du är inte i position att tala här. Men vad är politik om inte ett ställe där man ska bryta åsikter med varandra? Man blir frustrerad, tar i ännu mer och retar upp folk, alla blir emot bara för att man engagerar sig, kanske inte alla det finns säkert tysta undantag. Det är väl korkat? Politik är att engagera sig enligt min mening.

Tror inte att så många yngre människor med nätnärvaro står ut med den här ordningen - de är mer som jag själv, undantaget från regeln, de vill kunna tala om saker. Hela tiden och framförallt NU. Man vill inte anmäla en fråga att tas upp på ett möte om tre veckor om det ryms på dagordningen. Så fungerar det inte idag. Det är de spontana diskussionerna som ger lärandet och skapar intresse. Korvstoppning och i förväg styrda möten har säkert sin plats, men det är inte den enda arenan vi har idag.

Tack och lov så har jag MMK och den enorma kontaktyta som skapas här. Jag tror inte att de som håller på den gamla hierarkiska ordningen förstår det. Hur starka de nätbaserade relationerna håller på att bli. Men som allt så tar det sin tid, även om det går snabbare nu än någonsin.

Så där ja, då har jag slagit igen en dörr till kanske - men säkert också öppnat en annan. Sånt är livet... Man får ta risker och chansa lite. Påpekas bör också att jag inte tycker att alla andra är dumma, inte alls. Det är bara olika helt enkelt.

Orka...


(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Jah Hollis sa...

Rock’n’roll har väl aldrig varit Moderaternas paradgren. Är det något man inte associerar med högerpartier så är det väl rock’n’roll.

Mary X Jensen sa...

Jah Hollis - du ser vad mycket fördomar det finns ;-). Jag känner en hel del rockiga moderater, en del mossiga också förstås. Det är blandat i alla falanger.