tisdag 31 maj 2011

Mediadrevet mot Kungen är som viskleken...

Hela vår personliga värld byggs upp av de kunskaper vi har om den. Mycket bygger på förutfattade meningar och vi har svårt att tänka utanför dem eftersom vi helt enkelt inte känner till något annat. ALLA vet en väldig massa saker, om hur det är och hur det var. Vi har HÖRT en massa och vi tar det för sanningar. Åtskilliga gånger har det hänt att jag läst om saker som jag vet att de inte stämmer. Ett exempel. Den som läser sladdertidningar vet vad det handlar om. När inte journalisten har fakta så garderas det - "hon bor i far- och morföräldrarnas bruna trähus" är ett exempel som stod att läsa i en damtidning. Jag vet att sanningen i det fallet var att hon hyrde en våning i ett stort brunt hus i Djursholm och att hennes föräldrar bodde tillsammans med henne. Jag vet det eftersom jag själv hyrde våningen därefter. Huset ägdes av personer som inte bodde i Sverige. Men tidningen drog till och garderade - bodde i far- och morföräldrarnas hus. Va? Men den som satt hos frissan och läste visste nu exakt hur det låg till, eller hur? Man kan ta sig för pannan.

Ni har hört talas om viskleken - det som viskas i första örat kommer ut som något helt annat när det har passerat mångas öron. Jag kan tänka mig att det är likadant med den här Kungahistorien. Han har säkert roat sig som alla andra. Men historierna om det hela har dragits ut i in absurdum. Hur media kan tillåta sig att ge företräde för en joggingklädd gangster som visar pappersbilder övergår mitt förstånd. Det är också en av de delar jag har svårt för när det gäller journalistiken. Att inte ta hänsyn till konskevenserna av det som publiceras. Konsekvensneutralitet - det är nog också därför jag aldrig kunde bli den där duktiga journalisten och valde en annan bana. Å andra sidan så ägnade jag min -åriga tid som journalist åt facket IT så det skiljer sig en del. Men när mediadreven drar ut och det smygplåtas gråtande personer och ursäkten är att de är offentliga och att allt de gör är av allmänintresse så mår jag faktiskt illa.

När det gäller Kungen och hans kompisar så utgår alla ifrån att allt som står i tidningarna är sant. Att det som rapporteras är precis exakt med sanningen överensstämmande. Vems sanning kan man fundera över då. Vems beskrivning gäller? En nattklubb är en nattklubb liksom. Moraltanten svimmar och vet hur det är där och vad som pågår i kulisserna. Minsann. Det vet väl alla. Indignationen vet inga gränser. Det är ofta så att moralen på något sätt är viktigare än lagen. Det är inte förbjudet att gå på nattklubb och de finns över hela världen.

Jag kan inte för allt i världen tänka mig att Kungen står och ljuger alla upp i ansiktet. Men när viskleken är i gång så blir en nattklubb en stripklubb som blir en bordell som tillslut blir en knarkarkvart. Det märkliga är att ingen ställer frågan om vad det handlade om från början utan bara hänger med på det som senast sagts och utgår ifrån att Kungen och hans kompisar är dekadenta typer som bara beter sig illa. Lösryckt ur sitt sammanhnag kan man få vilken händelse som helst att växa till vad som helst.

Det diskuteras också med indignation om hur kompisen Lettström kontaktat gangsters för att få köpa bilder. Det slår ingen att det kan vara så att han vill rädda sin vän från en eventuell skandal. Eventuell alltså. Det behöver inte betyda att det finns någon skandal, men man kan tro att det gör det. Människan är ingen rationell varelse utan handlar mycket utifrån sina rädslor och känslor. Den som åsåg festerna i radhuslängorna på det frigörande 70-talet kan lova att det skulle vara förödande om bilder från dem kom i omlopp på Facebook eller i media. Allt har sin tid.

Ingen verkar heller vara säker på att de här bilderna är riktiga. Och vad det handlar om. Det behöver inte betyda att man vet vad det är för bilder eller snarare om de är autentiska med tillfället för att man ska bli rädd för deras eventuella existens. Har någon hört talas om Photoshop? Det går att manipulera bilder hur som helst idag och de ser helt verkliga ut.  Vi vet inte alltid vad som är på riktigt. Vi formar det i vår egna huvuden utifrån vad vi känner till om den. Det finns mycket i vår omvärld som vi inte ser för att vi inte känner till att det finns.

Detta är inget försvar för Kungen utan snarare ett försök att se saker ur en annan vinkel. Allt vi löser i tidningarna behöver inte vara helt sant, eller hur? Det kan vara bra att stanna upp lite och inte helt dras med i dreven som går. Tänk på det där med konsekvensneutralitet. Det är ett journalistiskt dilemma på många sätt. Sanningen ska fram oavsett vad det får för konsekvenser. Men vad är sanningen? Det är olika är nog svaret på den frågan.

Så nej - jag tror inte att Kungen ljuger. Däremot både tror och vet jag att vi människor i allmänhet är jättebra på att vrida till verkligheten så som vi själva ser den och utgår i från att det är sanningen.  Just de där sanningarna som omgivningen tillskriver en annan person kan vara hur fel som helst. Det är långt ifrån så enkelt som att det vi uppfattar är den enda verkligheten. Vi lägger in våra egna fördomar och förutfattade meningar, vi vränger till saker, vi gör elefanter av myggor. Moral går före lag när det gäller att döma. Och som sagt ett besök på en lyxig etablerad nattklubb kan genom viskleken sluta i en gangsters hemliga porrklubb. Vad ska man tro. Man kanske inte ska tro, man ska tänka.

Har jag fel är jag beredd att ompröva men inte förrän någon givit mig riktigt bra argument. Hittills duger inte det som framkommit. Men är man en sur avig typ så är man. Det ska inte heler förglömmas att det finns människor och rörelser som vill bli av med monarkin och därmed uppskattar att det här är igång. De bör också granskas. Eller hur?

Kungahuset lägger ut hela intervjun med Kungen på sin sajt. Det är bra då kan vi välja själva vad vi tror utan att det passerat via andras filter och tolkningar.

(intressant)

PJ A Linder
Sigfrid Leijonhufvud om pressetiken.
Kadhammar AB Mellin AB AB
Thomas Sjöberg påstår att Kungen ljuger.
SvD SvD SvD

Bloggar: Hökmark
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

12 kommentarer:

Anonym sa...

Och jag tror precis tvärtom. Nämligen att kungen ljuger. Har man varit på stripklubb då vet man det. Särskilt om det har hänt så sent som för tre år sedan. Annars lider väl kungen av Alzheimers..

Har han varit på sådana ställen då är det bara att krypa till korset och erkänna. Men nu har han valt en annan väg. Troligen påhejad av ivriga ryggdunkare och ja-sägare.


Nu väntar jag bara att bilderna läggs på bordet. Bilderna som visar att han visst har varit på olika klubbar, sett nakna damer etc. Och då blir det svårt för knugen eftersom då fokuserar media på att han ljög..

Mary X Jensen sa...

Vi får väl se - jag utgår som sagt inte ifrån mediauppgifter. Ingen vet mer än de närmast inblandade.

Anonym sa...

Men Anonym, vad i all sin dar gör det om han går på strippklubb? Det är lagligt och vi avkräver inte andra personer att de skall "krypa till korset" angående helt lagliga aktiviteter!
Du tror visst du har rätt att se på alla som bodde de i big brother huset, men det stämmer inte. Du har inte rätt att döma någon alls för lagliga handlingar!
Någonstans måste gränser dras för stinkande skvaller och självgoda murvlar.

Jonas sa...

Denna intervju innebär början till slutet för Tjabo. De uttalanden han gjorde igår kommer han att få äta upp med råge. Kanske blir det nu lugnt några veckor, men nästa halvlek i den här soppan blir inte nådig. Nej, detta är inte viskleken. Alla som grävt djupare vet att kungen inte talade sanning igår. Utgången av det hela står inte heller och faller med några bilders äkthet eller ej. Det finns även andra bevis. Vänta bara, de kommer. Det jultal vi hörde av kungen ifjol var sannolikt det sista. Han lär abdikera senast i höst.

Anonym sa...

Med “krypa till korset” menade jag att kungen borde stå för sina åsikter och sina handlingar. Jag bestämmer inte huruvida han får besöka strippklubbar eller ej. Det beslutet fattar han själv. Men samtidigt vet han säkert att många av hans undersåtar tycker illa om den sortens kvinnosyn lika mycket som man tycker illa om otrohet. Och då blir det svårt att agera någon sorts förenande gestalt över hela folket oavsett religion och kön och klass. Då blir han mer en kung för dessa som tycker som du. Och det är inte majoritet av folket – som man nu kan se i opinionssiffrorna..

Att umgås i kriminella kretsar är dessutom inte en fråga om moral enbart utan snarare en säkerhetsfråga. Och ett tecken på extremt dåligt omdöme.. vilket jag anser även otrohet vara SÄRSKILT när det hände med en känd missbrukare..

I min värld passar man inte som föredöme när man saknar omdöme.

Mary X Jensen sa...

Vad jag menar är att det vi läser i tidningarna inte behöver vara sant. Bara så. Det kan vara sant men jag vill ha mer fakta innan jag dömer.

Tobbe sa...

Tvivlar inte en sekund på att kungen ljuger. Dels så finns det vittnen som har sett honom dels så har kungahuset i alla tider levt rövare varför skulle han skilja sig från sina förfäder. Sedan så verkade det som han försökte slingra sig i intervjun. Han blev tvungen att tänka efter om han hade varit på strippklubb m.m.

Mats Westholm sa...

Kungen har lite sig själv att slylla. Han borde aldrig ha kommenterat rykte, böcker och diverse beskyllningar. Det gör inte en kung. Jag håller med om att det är en privatsak vilka kvinnor han träffar och vilka klubbar han besöker. Problemet nu är att det är plågsamt pinsamt att höra honom slingra sig.

Anna Eriksson sa...

Tycker det hela är en storm i ett vattenglas. Men man undrar ju vilka alla de här journalisterna är som dragit igång drevet mot kungen. Vad har de för politiska åsikter? Vad har de för partitillhörighet? Vilkas ärenden går de? Har de fått pengar under bordet?

Om det är något område i samhället som lider av ett demokratiunderskott så är det ju just pressen. Pressen har en betydligt större politisk makt än vad kungen har och de lyfter långt större bidrag än vad kungahuset gör. Trots det så finns ingen insyn i pressen och än mindre någon demokratisk process för att utse vilka journalister som tillsätts.

Ska folket verkligen behöva ha en odemokratisk journalistkår som aldrig ens utsätts för någon reell granskning?

Tobbe sa...

Fast det man verkligen kan fråga sig varför alla anser att kungen inte ska granskas? När det gäller andra som tex politiker som hängt på sexklubbar och som har haft ett vilt leverne då har det krävts granskning och dom har oftast fått sluta. En dubbelmoral tycker jag.

Om ska betala för kungens lyxliv då vill jag veta vad han använder pengarna till. Vill han använda dom till att ligga med unga tjejer ja då kanske inte jag känner för att sponsra det.

Mary X Jensen sa...

Tobbe - Kungen ska väl kunna granskas som alla andra. Det är metoderna jag vänder mig emot. Det gäller alla.

Anonym sa...

@Tobbe: Vad ska granskas? Att granska tjänsteutövningen är naturligtvis helt i sin sätt. Men att granska vad kungen och politiker gör privat är betydligt mer tveksamt. Riktigt illa blir det när granskningen mest består av skvaller och lögner.

Och som tidigare påpekades, vem granskar journalisterna?