lördag 23 juli 2011

Att vara i Oslo men ändå på avstånd...

Hade tänkt stänga ner datorn i går när det plötsligt flammade till. Explosion i Oslo och så var allt i gång. Det ena efter det andra spelades ut framför ögonen. Som om det inte var nog med att regeringsbyggnaden blev utbombad totalt med flera dödsfall som följd så kom den stora smällen. En person utklädd till polis sprang omkring och sköt ihjäl barn och ungdomar som var på läger på en ö. Det är helt ofattbart. Dock tycks gärningsmannen vara tagen nu och spekulationerna kring det hela är många. Var han ensam om detta, det antas just nu men ingen vet ännu. En ensam galning med gevär eller en eller flera personer med större agenda? Spekulationer kommer att pågå framöver. Hur kan en enskild person ha licens för ett automatvapen? Vem är han? Eller vilka är de? Vi lär få svar. Men det hjälper inte nu när det redan hänt.

All respekt för den norska regeringen och dess statsminister Stoltenberg. Att behålla fattningen i en situation som denna är nästan övermänskligt. Man imponeras. Fredrik Reinfeldt har av många fått kritik för att han inte uttalade sig direkt. Men å andra sidan vad skulle han ha kunnat säga utan att det det blivit luftpastej? Det är inte vi svenskar som behöver tröst utan norrmännen som behöver hjälp och det har de fått rent instrumentellt i alala fall. Brev till Norge med erbjudan om hjälp skickades igår och idag hölls presskonferens. Det kan vara fördelaktigt att tänka och skaffa sig en uppfattning innan man snackar. Det är så lätt att säga fel saker. Som statsman måste man ha distansen oh perspektiven, det fungerar inte annars. Är fullständigt övertygad om vår statsministers empati med de som drabbas.

På twitter har informationen bara flödat. Synpunkter, tankar och information i en aldrig sinande ström. Det finns de som kritiserar detta som ett ständigt oansvarigt pladder. Man kan nog påstå att det funnits en del att önska av traditionell media trots allt. Vissa journalister lade ner semestern och satte igång med jobbet, det var bra. Andra verkar helt frånkopplade och nyhetsmedierna har sin självskrivna kvalitetstämpel till trots varit aningslösa de också. Vissa kanaler avbröt nyhetssändningen från Norge och visade sport och såpa istället. Märklig känsla - en vattenpelare mellan traditionell media och de andra gick sönder.

För själva händelsen i Norge finns inga ord som kan beskriva det hela. Men man kan hålla sig ajour på nätet där allehanda känslostormar blandas med fakta. Det gäller att ha koll på det som är viktigt i flödet. Människor agerar inte alltid rationellt i krissituationer det är ett som är säkert i alla fall. Men vi vill gärna att andra ska göra det. Det är en slags överlevnadsinstinkt att andra ska vara bättre än de är. Så fungerar vi inte hur gärna vi än vill.

Empatibristen är stor. Den behöver mänskligheten utveckla...

Orden räcker inte till menar Kent Persson och så är det nog. Verkligen. Det finns inte ord idag för något egentligen. Hur ska man kunna tackla den hör typen av händelser, det ligger helt utanför de värsta fantasierna. Men som så ofta så överträffar verkligheten dikten och här tog det ett steg extra.

Media: SVD och SVD2 och SVD3 och DN och DN2 och DN3 och DN4 och AB och AB2 och AB3 och AB4 och Exp och Exp2
Bloggar: Krassman och Paul och KT och beelzebjörn och Johan och Kjellberg och Tokmoderaten och magnihasa och Röda Berget

3 kommentarer:

Scary Devil Monastery sa...

"Hur ska man kunna tackla den hör typen av händelser, det ligger helt utanför de värsta fantasierna."

Det borde det inte göra.

Bara så att när vi för en tio-femton år sedan i skandinavien inskränkte högerextremisternas yttrandefrihet (förbjöd hakkors och hitlerhälsningar med mera) så sopade vi bekvämt våra problem under mattan utan att egentligen göra något mer åt det.

Som resultat har vi helt sonika glömt bort att vi idag har lika många rasister och nazister som vi hade förr. Lika våldsamma, lika fanatiska, och lika besatta av ungefär samma vridna logik som förut.

Men de är i dag klädda i kostym, har dolt sina tatueringar, låtit håret växa och är pinsamt noggranna med att framstå som enbart Svensson. Deras interna debatter för de numera i darknets och forum för enbart medlemmar.

Rent ut sagt har vi, tack vare vår ökade "övervakning" och våra "åtgärder" sett till att den grupp extremister som vår norske massmördare kommer ifrån helt passerar under vår radar.

För tjugo år sedan kände alla till VAM och BSS. Nynazisterna och deras råa våldsamhet var känd. Polisen arresterade på löpande band personer med nazismen i bagaget när de planerade grova våldsdåd.

I dag utbrister många som borde vetat bättre "Hur kunde det här hända?!".

Lisa sa...

Jag tycker nog det verkar som gärningsmannen i första hand är psykopat/sociopat, som av någon anledning fått ett hat mot socialdemokratiska partiet.

Även om han har extrema åsikter, så verkar det ju som om han inte direkt haft några vänner inom sådana kretsar heller, utan varit en enstöring. Men det är klart: idag är det väl ingen som vill berätta om de har umgåtts med honom.

Mary X Jensen sa...

Du har rätt förstås. De som vill vara skurkar är det utanför övervakningsfiltren. Det har vi skrivit en del om. Dags att ta upp den diskussionen när det värsta här har lagt sig. Då menar jag att sorgearbetet i Norge behöver lite mer tid.