onsdag 20 juli 2011

Centern öppnar för en sund valberedning...

Det är inte utan en glädjens suck man kan se hur centern nu öppnar upp för en sundare valberedningsprocess. Vi får hoppas att det smittar av sig på andra. Alla minns vi socialdemokraternas hemlighetsmakeri som resulterade i en för många helt okänd storhet som kandidat - Håkan Juholt. Opinionen var stor och kritiken var inte nådig. Parallellt med valberedningens arbete pågick det dundrande diskussioner inom partiet, men ingen brydde sig om det. Då.

Även nätroten Westerholm håller med mig här. Det är möjligt att det är just vi som gillar öppenhet som är extra förtjusta över detta. Magnus Andersson, centerpartist tycker också att öppenheten är väsentlig.. Andra nätrötter tror att det kan bli fråga om inbördeskrig i centern med tre som slåss med varandra. Många skriver bort centern. Tror inte att man ska göra det. Centern har producerat många fantastiskt duktiga politiker på senare tid.

Vad gäller valprocesser så finns det en hel del att säga om detta. På lokal nivå hyssas det runt om vilka som ska få vara med överhuvudtaget. Bara en liten inre krets avgör. Det gäller att vara tyst och fin och ställa sig i kön. Att uttrycka vilja ses inte som en bra sak, då kan konkurrens uppstå. Det gillas inte av alla. Det är synd för partiernas skull. Kompetens bör ses som en fördel och de partier som tar in folk som kan något har förstås större chans att hävda partiets existens framöver. Det är mycket navelskådning när det gäller politiska val tyvärr. Om väljarna visste skulle de dra öronen åt sig. Därför tror jag starkt på personval även om det även där finns drag av möjligheter att manipulera resultaten. Vissa har fördelar framför andra genom att ha resurser, vara duktiga på att ta för sig, har positioner som ger försprång och liknande. Så hur man vänder sig så är det inte självklart. Det finns ett mikro- och en makroperspektiv på detta. Det är inte det samhällsengagemanget som blir mindre utan det är intresset för att ingå i de politiska partiernas strukturer som minskar. Mycket beroende på att det finns osynliga spärrar som blir tydliga först när du försöker överträda dem. Kanske aningslöst. Att vara politiskt engagerad har en personlig kostnad och alla är inte beredda att betala den. Klagar man på det man ser betraktas man som gnällig, kanske rent av illojal. Men som alltid så beror det på vems agenda man vill driva. Partiets eller sin egen.

När Anna-Karin Hatt i Almedalen sa att det är bra att politiker har en annan bakgrund än just den politiska att stå på så var det upplyftande. Att ha erfarenheter utanför den politiska sfären gör att man får perspektiv som är väsentliga för att fatta vettiga beslut. Att bara kunna arbetsordningen för hur beslut dras igenom räcker inte, eller hur man manipulerar för att få sin egen vilja fram. Det är inte demokrati. Hoppas att centern genom sin öppna valprocess öppnar upp även för övriga partier att göra detsamma. Öppenheten är A och O i en demokrati.

Kent Persson skriver "Det hedrar Centern att de vågar ha en öppen process där de som vill och anses kunna bli partiledare får möjligheten att i öppenhet utrycka sin ambition. Öppenheten innebär att varje kandidat kommer att kunna ge sina svar på hur Centern och Alliansen ska utvecklas. Öppenhet är positivt och det ska bli spännande att se hur öppenheten kommer att fungera i den process Centern har framför sig."Hatt samtalar här med en annan mycket politiskt intresserad person med bakgrund utanför politiken. (Ja, det är jag...). Hon uttryckte vikten av att de förtroendevalda får chansen att visa vem de är och framförallt vad de vill med sitt politiska värv. Dessutom är det viktigt att ha en identitet utanför politiken. För väljarnas skull är det av intresse att det diskuteras.  Det finns mycket att göra här för att vi ska få fram engagemanget i politiken. Inte minst för demokratins skull.

Kent Persson beskriver sin syn på förtroendemannarollen
Internt i centern har krafterna börjat verka. I Aftonbladet finns de som talar för Annie J som är en mycket duktig politiker och tidigare var det andra som talade för Anna-Karin Hatt. Det kommer att bli intressant att följa detta. Själv gillar jag mogna människor på politikens övre taburetter. Ålder ger erfarenhet men det är inte den enda variabeln. Förnyelse är inte nödvändigtsvis samma som föryngring.
Trots allt så känns det som att centern är ett parti som rockar i alliansen. De får lite råd här av Mattias L, tänkvärt - han utvecklar centerkonceptet här.

Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik, http://bloggar.se/om/centern" rel="tag">centern, http://bloggar.se/om/partiledarval" rel="tag">partiledarval, http://bloggar.se/om/anna-karin+hatt" rel="tag">anna-karin hatt, http://bloggar.se/om/annie+johansson" rel="tag">annie johansson, http://bloggar.se/om/moderaterna" rel="tag">moderaterna, http://bloggar.se/om/maud+olofsson" rel="tag">maud olofssonInga kommentarer: