fredag 29 juli 2011

Det är Norge som behöver tröstas och få ledning...

Kritik har rests mot statsministern för att han inte varit personligen närvarande i den kris som Norge nu gått igenom. Jag förstår inte frågan riktigt. I såna här situationer gäller det att vara rationell, det har Norges statsminister varit - alla beundrar honom för den styrka han utstrålat dessa dagar. Han har hållit fantastiska stödjande tal till Norges folk, han har personligen (förmodar vi) deltagit i social medier som twitter och Facebook. En beundransvärd man på alla sätt. Han har bett om hjälp och han har fått hjälp bland annat från Sverige. Han tackade för den i sitt tal och nämnde de olika statscheferna vid namn. Bland annat Fredrik Reinfeldt. Regeringen har vad jag förstått jobbat hårt för att stötta och vara närvarande på olika sätt. Det är i Norge som tragedin, detta stora terrordåd har skett. Inte i Sverige.

Det förvånar mig, eller kanske inte ändå hur flera socialdemokrater nu har mage att kritisera Fredrik Reinfeldt för att han inte stått på barrikaderna och tagit svenskarnas sorg på allvar. Men det är inte oss det är synd om nu, det är norrmännen och det är dit hjälpen ska vändas och det har också gjorts.

Vad är det för ledarskap vi svenska behöver nu när Norge är i djup sorg och förtvivlan. Det är deras ledare som behöver städ från omvärlden och det har han fått. Förvisso är Fredrik Reinfeldt inte den stora demagogen som står på torget och mässar, det ska vi vara glada för. Handling är viktig i såna här situationer. Det har handlats från regeringens sida. Norge tycker det i alla fall. Men i Sverige tar man chansen att sätta igång en kampanj mot statsministerns ledarskap - varför det? Finns det något annat än att ta billiga politiska poänger. Det är fånigt på samma sätt som när veckans händelse blev Mona Sahlins underbara handväska. Istället för att diskutera den stora grejen att få alla partiledare på samma bild var det handväskan man hängde upp sig på. Det här är på samma nivå. På så sätt att det är fel fokus.

Därav min kommentar på twitter som socialdemokratiske bloggaren Sebastian hängde upp sig på.

"”Intressant med uppmärksamheten kring Reinfeldts agerande. Han nämndes som stöttande i Stoltenbergs tal. Räcker inte det?” @maryxj

Utdraget ur ett sammanhang så kan twittrar och alla andra meningar tolkas så som mottagaren änskar.

Jag är helt övertygad om och har förstått att statsministern varit fullt inblandad i hela den här processen kring hur vi ska stötta Norge och han har talat med regeringen och han har talat framförallt med Norges statsminister Stoltenberg och erbjudit stöd. Skulle han samtidigt ha varit närvarande för alla svenskar? Var det synd om oss? Nej just det. Det är i Norge som stödet ska finnas nu, vi klarar oss själva, vi behöver inte tröst, det behöver Norge. 

Däremot är debatten viktig att föra om hur detta ska undvikas i fortsättningen. Om det nu går att undvika.

Visst, jag är moderat och försvarar min partiledare säger ni. Det anser nog inte han alla gånger dock. Men det brukar gå bra ändå. Jag anser dock att han gjort helt rätt nu. Hållit sig i bakgrunden och stöta Norge, återigen det är inte oss svenskar det är synd om.

Att det känns väldigt onödigt att ge sig på vår regering nu när fokus borde vara i Norge är det nog många som håller med om också. För min del kan jag tycka att det finns anledning att just i denna stund avstå från kritiken innan ni vet mer. Regelboken har följts. Mona Sahlin var bra i TV-intervjun som gjordes. Håkan Juholt har knappt setts till. Det är väl han som ska trösta socialdemokraterna? Vi andra tröstar norrmännen så gott det är möjligt.

Fredrik Reinfeldt skriver själv om sin syn på det hela på Brännpunkt. Självklart är han inte oberörd av det som skett. Det är orätt att påstå det. Det här berör oss alla på många olika sätt. Men innan vi börjar utse vilka som gjort fel hit och dit kan vi väl låta saker få lugna sig i Norge.

Läs också Hylland Eriksens inlägg i Aftonbladet om ondska. Och DNs ledare om skulddebatten.

Uppdatering: Nu får jag medhåll av Expressens Ledare: "Reinfeldt har en sval personlighet, ibland kan man önska mer eld. Men i nio fall av tio är det bättre med en kapten som står stadigt när det stormar än med en som försöker överrösta vinden." Ungefär vad jag tycker. Han ville åka till Norge men norrmännen sa nej tack - vi har det lite körigt just nu. Är det svårt att förstå? Att ett statsbesök inte passar in mitt i en kris?

Här har vi en som inte håller igen på kritiken precis. Jag tycker att han har fel... Fler rödingar (ursäkta kan ej låta bli) Peter på Röda Berget tycker inte att jag fattat. Undrar om han förstått vad jag menar?
Alliansfritt är liksom aldrig positiva till regeringen, det är deras grej. Röda Malmö har också åsikter förstås.
Böhlmark   Anybody´s   Magnihasa


Läs även andra bloggares åsikter om http://bloggar.se/om/Norge" rel="tag">Norge, http://bloggar.se/om/terror" rel="tag">terror, http://bloggar.se/om/ut%F6ja" rel="tag">utöja, http://bloggar.se/om/fredrik+reinfeldt" rel="tag">fredrik reinfeldt, http://bloggar.se/om/jens+stoltenberg" rel="tag">jens stoltenberg, http://bloggar.se/om/politik" rel="tag">politik

29 kommentarer:

anybody sa...

Jag instämmer helt med det du skriver men har själv haft lite svårt att formulera min egen förvåning över kritiken mot Reinfeldt. Särskilt med tanke på att Juholt inte heller gjort anspråk på att dela det norska ledarskapet och erbjudit svenskarna en skuldra att gråta mot.

Det verkar ju orimligt att begära att vår statsminister ska åka till Norge och stötta människorna där eftersom det är där det fasansfulla hände?

Eller ska vi göra som media .. mjölka ut så mycket som möjligt av människors lidande som det bara går för att vinna läsare?, politiska sympatier?, uppmärksamhet?? .. eller vad det nu handlar om?

Det är svårt att förstå varför vi ska anse oss så drabbade att vi behöver samma krishantering som norrmännen?

Lisa sa...

Jag är vanligen ganska kritisk mot Reinfeldt, men i den här saken så tycker jag inte att det finns något att kritisera. Även om vi i Sverige är djupt skakade av händelserna, så orsakade det ju för de flesta av oss inte någon personlig sorg på samma sätt som för de som förlorade en anhörig eller kände någon som var med. Jag tror inte heller att det skulle ha blivit så mycket mer positiva reaktioner om Reinfeldt framträtt mer och försökt "trösta" eller lugna oss svenskar. Det är nog en stor risk att det hade känts falskt och överdrivet.

Esse sa...

Jag kommer ihåg när Fredrik Reinfeldt med svettig panna och flackande blick inför TV-kamerorna för några år sedan stod och svamlade något om ”glad i hatten” när hans stabschef ertappats drängfull på krogen på tjänstetid. Han såg livrädd ut.

Jag tänkte redan då att den mannen kan man inte släppa i närheten av en krissituation och förmodligen så delas den uppfattningen av hans rådgivare/mediahanterare.

Risken för att han framstår ofördelaktigt är helt enkelt för hög, bättre då att ta lite stryk i media genom att inte synas alls.

Unknown sa...

Det är ju konstigt när Barack Obama visar mera engagemang för Norges stora tragedi än vad Fredrik Reinfeldt gör.

Hinken sa...

"Det är ju konstigt när Barack Obama visar mera engagemang för Norges stora tragedi än vad Fredrik Reinfeldt gör."

Men vad spelar det för roll? Du tror inte att det finns politiska skäl till Obamas uttalanden? Glöm inte att Norge är med i NATO också.

Jag förstår inte riktigt vad folk förväntar sig av Reinfeldt; ett brandtal? Det framstår mer och mer som att folk inte lyssnar på vad karln verkligen säger utan låter sina redan förgiftade tankar om Reinfeldt trycka undan allt av substans som han faktiskt säger.

Pinsamt att folk inte kan se över sina egna mentala låsningar och inte vara så förment småaktiga.

Han har skött situationen väl. Punkt.

Hans Åberg sa...

Tycker som du att kritiken mot Reinfeldt mer syftar till att vinna partipolitiska poänger. Det gör mg illa berörd. Har skrivit om det här. http://hansaberg.wordpress.com/2011/07/26/den-lojliga-bloggvarlden/

Esse sa...

@Hans Åberg: Det är Peter Wolodarski som i DN (och Sveriges Radio) riktat den skarpaste, tydligaste kritiken mot Reinfeldt och skrivit den ledare som alla nu hänvisar till i debatten.

Du menar alltså att DN (!) skulle kritisera Reinfeldt för att vinna "partipolitiska poänger"?

Mary X Jensen sa...

Dn har tagit en journalistisk vinkel och fått sympatisörer.

Trams i sammanhanget. Det här är större än så.

Anonym sa...

Jag gör samma bedömning som signatur Esse. Man skall bära i minne att ingenting som Reinfeldt och Moderaternas PR-strateger gör är slumpmässigt utan alla beslut är noga taktiskt övervägda.

Kommer också mycket väl ihåg hur Reinfeldt tappade masken i Schenström-affären.

Anonym sa...

Brukar med nöje läsa denna blogg och har all respekt. Fast idag blir jag mörkrädd. Som statsvetare och vanlig medborgare så inser jag att detta är ett av de värsta misstag som Fredrik Reinfeldt med sin stab har gjort. Sociala medier nämns och det är just nu på gång en direktdemokrati på nätet där vi vanliga svenskar visar vårt stöd. Det kommer finnas tillräckligt med kraft att tvinga fram ett statsministerskifte eller ett nyval. Det ser jag tydligt som statsvetare. Hur många tusen svenska medborgare bor det då i Oslo och hur många svenskar som bor nära gränsen ser Oslo som sin huvudstad. Det är alltså inte ett norskt terrorangrepp allena, utan gäller också Sverige. Som boende i Norge slipper jag skämmas då svenskars stöd uppmärksammats i media. Ser fram emot att vara med om att vara del i en direktdemokrati som starkt kommer utmana den traditionella politiken. Tåget har gått för vår statsminister!

Anonym sa...

Det hade varit klädsamt om statsministern hade vågat sätta in dådet i Norge i sitt politiska perspektiv. Efter att genom åren ha läst ett oändligt otal hatiska artikel- och bloggkommentarer om Mona Sahlin och andra ledande socialdemokrater - och ja, det som skrivs är generellt mycket värre och personligt riktade än det som skrivs om t.ex. Fredrik Reinfeldt - så menar jag att det inte var en slump att attentatet riktade sig mot socialdemokrater. Jag tror inte heller att det var en slump att våra två minstermord har varit på socialdemokrater.

Men om detta säger och skriver vår statsminister ingenting. Det hade faktiskt räckt om han hade sagt att detta är ett attentat mot socialdemokratin, ett demokratisk parti, ett attentat mot åsikten om alla människors lika värde och därför också ett attentat mot demokratin. Men det gjorde han inte. Anser han kanske inte att detta var ett politiskt attentat?

/Pär

Anonym sa...

Som du redan vet är jag inte helt imponerad av Reinfeldts agerande i detta. Med det är min personliga uppfattning, inte en politisk poäng. Den politisering av frågan som uppstått är ovärdig, vilket jag beörde i gårdagens blogginlägg http://svenerland.wordpress.com/2011/07/27/de-ideologiska-kopplingarna-ar-uppenbara/

Hans Åberg sa...

@Esse. Jag är förvånad över Wolodarskis starka reaktion som jag tycker överbetonar det mediala gränssnittet. Reinfeldt har i princip omedelbart varit i kontakt med sin norske kollega och framfört sitt djupa deltagande och att vi ställer all hjälp till förfogande som kan tänkas behövas. Vad mer krävs för att kunna sägas deltaga på ett för media tillfredsställande sätt? Att pressen får bildbevis på att han sörjer?
Jag tycker att just det är det starka i Reinfeldts agerande. Han har inte lockats att plussa på sina popularitetspoäng i någon TV soffa någonstans. Det är väl statsmannaskap om något.

Visionären sa...

@Pär,

Just det du skrev alldeles nyss skapar ogenomträngliga barriärer mellan oss människor att samtala till varandra, trots att vi borde göra det mer. Inte mindre.

Hur tycker du att vi - alla oss som inte är socialdemokrater - ska bemöta det du häver ur dig.

Vad är det vi ska bemöta?

Att alla oss som inte hyllar socialdemokratin som vårt innersta väsen, ligger bakom terrordåden?

Skärp dig!

Och skäms!

Hur ska du nu föra debatten vidare?

V

Anonym sa...

Nej visionären, jag tänker inte skämmas. Tänker inte heller svara i samma ton som du använde. Har ärligt talat svårt att förstå vas du uppfattade så provocerande. Jag nöjer mig med följande:

Jag har i min bekantskapskrets många personer med annan politisk grundsyn än min. Inga problem med det - vi har många kul och ibland hårda diskussioner. Jag begär inte att alla ska hylla socialdemokratin.

MEN det man läser på nätet i blogg- och artikelkommentarer, med påhopp och öknamn, är många gånger långt utanför en sund demokratisk diskussion. Att Sahlin var betydligt mer utsatt för detta än tex Reinfeldt behöver man bara gå till dagstidningarnas webarkiv för att se.

Min huvudpoäng var dock att detta var ett politiskt dåd, riktat mot ett demokratiskt parti, och därmed mot demokratin själv. Det hade varit klädsamt om statsministern på något sätt uppmärksammat detta.

Men som sagt, jag har svårt att förstå vad som var så provocerande med mot inlägg och på vilket sätt det jag skrev skulle kunna förhindra att vi pratar mer med varandra.

/Pär

Jah Hollis sa...

Kanske kan det vara anledning för den så kallade regeringen att bry sig lite extra om de cirka 50 000 svenskar som befann sig i Oslo vid terrordåden.
Men Reinfeldt och hans gäng verkar mer och mer zombiefierade för varje dag som går. Kanske dags för en ny skattesänkning? Det verkar ju vara standardmedicinen.

Jah Hollis sa...

Hans Åberg: Går inte politik ut på att "vinna politiska poänger”? Eller står Reinfeldt, liksom Bildt länge verkar ha gjort, på något slags plan där de inte får kritiseras?

Anonym sa...

Jah Hollis, tack för en mycket viktig kommentar i denna tråd. Bor i Norge och blir en aning fundersam över kommentarer att detta är "Norrmännens tragedi och inte svenskars". Stora delar av Sverige gränsar till Norge och mellan Västra Götaland och østfold-osloregionen finns en starka band. Det kan inte ha undgått någon svensk medborgare med allmänbildning. Tack till Pärs kommentarer också i denna tråd.

Beatrice Ask har iallfall skött detta gott och hon hade gjort sig bra som partiledare.

Carl Bildt kommer också emotta en hel del kritik för sitt agerande. Vänta bara och se. Stora förändringar är att se fram emot i Sverige i höst!

Hans Åberg sa...

@Jah Hollis. Politik går ut på att lösa samhällsproblem och skapa förbättringar för dess medborgare. Möjligtvis kan det generera politiska poäng men knappast tvärtom.

Mary X Jensen sa...

Jag har jobbat i Norge och har ett varmt klappande hjärta för det landet. Verkligen.

Mary X Jensen sa...

Vi uppfattar alla saker på olika sätt vi ska inte heller glömma det.

Af Dunkelspel sa...

Fredrik har helt enkelt haft viktigare saker för sig.

http://www.nyheternadirekt.se/fredrik-reinfeldt-i-turkiet-mitt-i-krisen/

Johanna Drott sa...

Nu vill jag för all del inte vara den som är den, men länken till Magnihasa ser lite suspekt ut. :O

Britta Sethson sa...

Får man anta att FR hade en välförtjänt vila där i Turkiet tillsammans med Frugan. Att ett stort antal socialdemokrater blev avrättade i grannlandet av en högerextremist angick väl inte honom??? Eller?? Kanske blir det svårt att hålla femte hjulet i regeringsunderlaget, =SD, på gott humör om man börjar diskutera varifrån galningen fick sin näring. Eller???

Angick tydligen inte Mary X heller. Det ska tonas ner och bli något privat och ickepolitiskt.

Själv känner jag att likheten med nazismen är slående. De satte ju politiska meningsmotståndare som socialdemokrater och liberaler i koncentrationsläger och gasade ihjäl dem. Samtidigt tågade unghögern omkring på gatorna i Sverige och gjorde hitler hälsning. Två personer i riksdagen som var högermän konverterade öppet till nazismen enligt min farsa som hade reda på saker och ting.

Det är hög tid att ta upp diskussionen om hur vi hanterar främlingsfientligheten i detta landet. Det är verkligen dags att ta lärdom av det som hänt i Norge. Det är dags att sluta skylla allt på muslimer och svartmuskiga män. Det borde ha varit statsministerns sak att leda den diskussionen. Men han verkar avstå!

Under kriget internerades vänstermänniskor i Sverige. Nazistsympatisörer gick fria. Varför: Det var militären som fick fria händer av samlingsregeringen.

Attentatet på Norrskensflamman var ett fruktansvärt dåd. Skotten i Ådalen ett annat. Mordet på Björn Söderberg var det också högerextremister som låg bakom. Lasermannen hämtade sin näring från Ny Demokrati. Slaktaren i Oslo från samme Fjordman som Sverigedemokraterna läser och citerar.

Det är dags att vi börjar leta efter ondskan på ett annat ställe än hos vänstern och hos invandrarna.

Mary X Jensen sa...

Johanna - tack. Fixade länken.

Britta - det handar om det som hände i Norge. Nyligen. Det är oerhört att påstå något som du gör. Alla normalt fungerande människor blir berörda av terror, alla drabbas. Hur undersår du dig att överhuvudtaget skriva här på min blogg om att det är skillnad på människor beroende på politisk hemviste. Man tappar andan.

Britta Sethson sa...

Mary!

Vet inte om jag sagt att det är skillnad på människor beroende på politisk hemvist. Däremot är det hög tid att man tar högerextremisterna på allvar. De är verkligen inga dunungar.

Detta fruktansvärda kan inte diskuteras enskilt utan måste sättas in i sitt sammanhang. Att inte våga sätta in saker i sitt sammanhang är lite fegt. Att privatisera denna händelse och säga att mannen i Oslo är en enskild galning är verkligen naivt och aningslöst. Det finns en förhistoria i hela Europa sedan ca 20 år där den politiska diskussionen har glidit åt detta håll. Det har också funnits en lång tradition i Sverige att bara kolla på vänsterrörelsen och inte på högerextremisterna. De belyste jag i mina exempel.

Jag förstår om du får svårt att andas när jag påminner om Högerparties bruna förflutna. Du kanske inte kände till det.

Läs till exempel Katrines ledare i gårdagens Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/ledare/article13387076.ab

Läs också vad Anders Lindberg skriver: http://blogg.aftonbladet.se/ledarbloggen/2011/07/politiska-mord-handlar-faktiskt-om-politik

En ytterst tråkig konsekvens är att två av Västerbottens ungdomar nu inte vågar åka på SSU-kongressen.

Jag kan också vara självkritisk mot mitt eget parti och tycker att vi borde ha tagit upp kampen mot rasism och islamofobi på ett mycket mycket tydligare sätt. Jag hoppas att det kommer en sådan diskussion nu inom (s).

Mary X Jensen sa...

Har jag på något sätt försvarat galningen i Oslo tycker du Britta?

Förflutet har alla, det ena är inte bättre än det andra alla gånger.

Du ska väl inte försöka få det till att någon inte bryr sig om detta hemska som har hänt. Men vi diskuterar utifrån olika vinklar här.

Alla tycker väl att detta är en hemsk händelse?

Britta Sethson sa...

Nej Mary, verkligen inte. Jag är övertygad om att du liksom jag tycker att det är fasansfullt. Vi delar detta med en väldig massa människor. Över alla partigränser. Det är politik i denna fråga där ett stort antal ungdomar har avrättats eftersom de har en viss politisk hemvist, men inte partipolitik.

Därför tycker jag att det är nödvändigt att diskutera hur detta kunde vara möjligt. Man måste inse att denna person som verkar ha en allvarlig personlighetsstörning faktiskt har hämtat sin näring ur den högerextrema diskussion som finns runt omkring oss. I kommentarsfält på bloggar och på Youtube. Där också SD hämtar sin näring till exempel.

Min kritik mot statsministern är att han inte verkar inse allvaret. Han åkte i stället på semester till Turkiet. Det kunde lika gärna ha hänt i Sverige och på Bommersvik.

Därför anser jag att man inte ska se denne person som en enskild galning utan man måste sätta in hans handlingar i ett större sammanhang. Det finns paralleller att dra från tidigare händelser i historien.

Vi bär alla sorgen över de mördade ungdomarna men vi bör också bära en del av skulden att vi inte har drivit diskussionen mot rasisterna och ifrågasatt den ensidiga islamofobin. Jag har personligen framfört till partiexpen att nästa representantskap här i Umeå där jag bor måste handla om analys och funderingar om hur vi ska kunna bemöta detta hot mot demokratin även i Sverige.

Mary X Jensen sa...

Självklart måste vi diskutera det här på olika bredder. Det är furktansvärt. Jag är övertygad om att statsministern tar detta på fullt allvar. Men vad kunde han mer göra än det han har gjort egentigen. Det bli fel fokus om man kastar sig över honom nu. Det handlar om så mycket mer.

Jag vet inte om du läste nu ikväll att Breivik ring till polisen och uttryckt något i stil med "Uppdraget utfört" . Han är helt utanför allt sans och vett. Det är verkligen obehagligt och ska förstås inte gömmas undan.