tisdag 16 augusti 2011

Kartan eller vägen...

Onvärldens finanskaos nådde så även oss idag. Reinfeldt och Borg höll presskonferens och meddelade att det inte blir något av det femte jobbskatteavdraget och en del annat också. Kör vi igenom detta hamnar vi nästan på minus i statskassan sa Borg medan Reinfeldt sa att hans önskan om att genomföra reformerna ligger kvar, men att det är skakigt just nu. Det har framgått av senaste tidens rapportering.

Precis det är vad det är. Varför det då är så viktigt att hålla fast vid en karta som många dessutom inte gillat är väl snarare ett smart beslut. De som inte gillade jobbskatteavdraget tidigare är nu i konflikt med sig själva och tycker att det har med regeringens trovärdighet att göra att de nu backar ifrån ett beslut som de tidigare inte gillade. Att det i sin tur kan vara taktiskt av regeringen att backa på en fråga man inte med säkerhet skulle fått igenom är inte heller en dum sak.

Det är mycket psykologi i den ekonomiska världen sa Reinfeldt och det är sant. Så fort det börjar upprepas allt för många gånger att det är knas på gång så blir det en självuppfyllande sanning.  Jag känner mig nöjd med den här backningen för tillfället. Det händer så mycket i omvärlden just nu så det kan vara klokt att dra i bromsen lite grann.

Det är bra att ha en karta och försöka följa den men när vägen svänger är de rätt smart att göra det själv också för att undvika att köra i diket.


Bloggarna: Peter L Andersson Böhlmark   Kent P  Ankersjö Sebastians tankar, Krassman, Martin Moberg, Scaber Nestor, Tokmoderaten, Annika Högberg, Alliansfritt, Röda Berget, Mitt i steget, Edvin Alam, Mattias Lundbäck, Peter Högberg, Signerat Kjellberg,

Medier: DN1, DN2, DN3, DN om (S) reaktion, Svd1, SvD2, AB,

2 kommentarer:

JonasE sa...

Problemet med det resonemanget är att det är Alliansen själva som ritat skattesänkar-kartan som dom följer, och nu ändrar dom denna efter eget tycke, som har lite med vad den verkliga vägen går!!.

Leif Ekstedt sa...

En naturlig utveckling - för en gångs skull lyckades man tala om vad man avser att göra med jobbskatteavdraget. Tesen gäller "har man gjort fel skall man rätta till och beskriva varför"
Den här gången blev det klockrent-bra. Vi som ansåg metoden med jobbskatte avdrag var en förträfflig idé - till en viss gräns känner oss väl behandlade.
Nu återstår justering av Värnskatten.