fredag 19 augusti 2011

Kvotering och förbud - känns omodernt...

I kommunerna vill man förbjuda rökning på arbetstid. Det sker i flera, bland annat i min egen.
Det gäller arbetstid, inte på arbetsplatsen för där är det redan genomfört. Räcker inte det senare kan man undra. Alla vet att rökning är dåligt för hälsan, men det är snusning och alkohol också - samt en hel del annat vi pysslar med. Det är förbudet jag ogillar.

Att det finns en rökfri arbetsplats är en sak, då kommer man bort från den passiva rökningen. Men att blanda in arbetstiden i detta är övermaga och en intervention i den personliga integriteten enligt mitt sätt att se. Det är många som inte sitter på arbetsplatsen och jobbar, hur ska man då mta arbetstid. Ska arbetsgivare bestämma vad människor gör i sitt hem om de jobbar hemma en dag exempelvis?  Sätt gärna upp regler för rökfria ställen,  låt chefer ta hand om konflikter och problem om de uppstår - men kollektivanslut inte alla med förbud.

Vad är arbetstid?

Vad kommer härnäst? Det finns många olika saker som inte ä bra för oss. Det vore bättre att bygga cykelbanor mellan kommuner och uppmuntra till ett friskt liv än at förbjuda

Och så kvoterad föräldraförsäkring på det...

Kvotera föräldraförsäkringen är en ide som delar av centerpartiet nu förespråkar. Det är ytterligare än intervention i privatlivet anser jag. Att bestämma ända in i familjen hur tid ska fördelas. Det är inte så att alla familjer har det likadant, det finns varianter det går inte att göra detta. Varje familj måste få bestämma själva hur de vill leva sina liv och vem som ska vara hemma med barnen och vid vilken tidpunkt. Egen erfarenhet ger att de flesta unga pappor verkligen vill vara med sina barn och att detta sköts automatiskt numera, familjerna klarar det på egen hand. Det behövs inte lagar och riktlinjer om allt. Det är glädjande att C:s Annie Lööf har en motsatt uppfattning mot övriga och att hon också uttrycker den.

Sofia B har på sin blogg Dexion beskrivit sina tankar om vad hon anser om att staten sa gå in och organisera familjelivet. Vi är helt överens. Man vill ha sin privata sfär... Tänk om ungen inte gillar pappan? Eller mamman?

Social ingenjörskonst a la Myrdal trodde jag att vi hade kommit bort ifrån. Men icke. Det är lite oroande. Men å andra sidan är föräldraförsäkringen bara ett förslag. Rökförbudet ett faktum i många kommuner. Man kan ju undra hur trivsamt personalen tycker att det är att bli förbjudna. Det finns naturligtvis de där Bror Duktigtyperna som absolut tycker att det är toppen att andra måste saker och ting. För de själva är helt renläriga och lever bara rätt.

Läs även andra intressanta bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,


5 kommentarer:

Johan sa...

Mary, hur ser de sakliga argumenten ut för ett förbud mot att röka under arbetstid? Finns det några?

Personer som röker är oftast omedveta om, att de luktar starkt av rök (i synnerhet efter att de just har rökt) - röklukten sitter i deras kläder, hår och hud. (Jag är dock tveksam till, om det är tillräckliga skäl för att förbjuda rökning under arbetstid.)

PS Röker du själv?

Patrick Baltatzis sa...

Det är sorgligt att se att politiken blivit ett tillhåll för förbudsivrare. Förbud är the easy way out. Jag skäms över att jag som fullvuxen och aktiv politiker lever i ett samhälle som antog exvis. skräplagen. Sorgligt.

Mary X Jensen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mary X Jensen sa...

Johan - jag röker inte. Gillar det inte alls men slåss för andras rätt att få bestämma själva. Nu handlar det inte om att människor sitter på kontoret och röker varandra i ansiktet. På arbetsplatsen råder redan rökförbud. Det borde räcka...

Vad gäller att lukta rök så är inte heller vitlöksdoft, gammal fylla, svett, starka parfymer något vidare. Var går gränsen om man börjar använda såna begrepp på jobbet. Alkotest och dusch innan man får gå in på kontoret.

Patrick - vi är överens.

Mary X Jensen sa...

Johan jag vet inte riktigt sakskälen - att föregå med gott exempel för ungdomar är ett jag hört. Samt undvikande av passiv rökning.