torsdag 25 augusti 2011

Ta och vänd på pannkakan nu va...

Brittiska regeringen vill inskränka de sociala medierna efter upploppen i London härförleden.
Om de tog och vände på pannkakan och deltog i det hela istället så skulle de snabbt få se vilka osm är inblandade. Det är bara att plocka in förövarna direkt. På den andra sidan finns möjligheten för den som vill väl och snabbt kan informera både myndigheter och allmänhet.

Det är aktivt deltagande på nätet som gäller. Hur svårt kan det vara att söka runt lite. Att stänga av innebär bara att det uppstår alternativa vägar att förmedla sig på. Upplopp har vi sett förr, långt före internets tid.

Eller ska man förbjuda telefonen också kanske.

Den digitala klyftan finns och den är ganska stor när det kommer till kritan. Det finns flera exempel.

15-årig fildelare sätts dit...

Bara att Svenska Antipiratbyrån bytt namn till Rättighetsalliansen Europa kan få vem som helst att höja på ögonbrynet, men hur som helst det har de gjort, och nu som målsägare sätter de dit en 15-årig kille som gjort 24 filmer tillgängliga via bittorrenttjänst på nätet. Det hela upptäcktes när hans dator sände ut virus i skolan nätverk. Rektorn på skolan polisanmälde den unge mannen. Policy är att alltid polisanmäla när det gäller brott enligt skolledningen. Det är inget att säga om den saken.

Vi måste nu börja diskutera vad som kan vara brott eller inte. Det är iofs bra att saken prövas, men ungdomar gör som andra gör och på internet är fildelningen en av de mer användbara finesserna. Personligen fildelar jag inte sånt som jag vet är olagligt, men då har jag också läst 5-poängskursen i immaterialrätt och jobbat på företag som Microsoft, då får det en annan betydelse. Det har inte alla unga människor gjort. De använder tekniken.

Rasmus på Copyriot skriver tänkvärt om ovanstående situation.

"17 april 2009 dömdes grundarna av fildelningssajten Pirate Bay till ett års fängelse och skadestånd på dryga 30 miljoner kronor.
Fredrik Neij, 30, Peter Sunde Kolmisoppi, 30, Gottfrid Svartholm Warg, 24, och Carl Lundström, 49, dömdes för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen i ett fall som uppmärksammades världen över." (Aftonbladet)

30 miljoner kronor - det är otroligt mycket pengar till en bransch som vägrar att anpassa sig till marknadens efterfrågan av strömmande medier. Jag föreslog tidigt att samma bransch borde använt sig av killarna i Pirate Bay och lärt sig hur man tar betalt på internet. Peter Sunde startade Flattr som är tjänst för att ta betalt på nätet. Ett företag som fått bidrag från Vinnova att utvecklas sin tjänst. Hela det här spektaklet med rättegången mot Pirate Bay var kanske onödigt.

Den gamla kasettskatten

Nåväl tiden går och beteenden förändras. Nu har Copyswede vaknat till och tänker ta betalt för lagringsmedier. Det är helt förryckt men i stil med hur underhållningsbranschen fungerar. Från 1:a september ska det fungera enligt pressmeddelande.

Vem lagrar underhållning idag? Den streamas numera. De som använder lagringsmedia gör det för att ta backuper på egna produktioner, dokument, egna 12-megapixelbilder och HD-filmer etc. För att lagra det ska vi betala avgift till Finn Zetterholm och Lady Gaga. Är det rimligt? Nej knappast.

Inte var det meningen att det skulle bli så här, det tror jag faktiskt inte. Snarare att lagstiftarna inte kanske riktigt först hade riktig koll på konsekvenserna. Det är inte så dumt att lyssna på oss som försöker förklara.

Det finns en digital klyfta - den saken är klar...

Aftonbladet  svt
SvD  Aftonbladet



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

1 kommentar:

Jerker Montelius sa...

Bravo! Lite humör väcker bloggen till gammal god nivå.